Ulla 02/15

Enemmän kuin neulekirja

Isager on tanskalainen yritys, joka on tuottanut maailmaan lankaa ja neuleohjeita jo 70-luvun lopusta asti. Vuonna 2005 Helga Isager perusti oman Amimono-brändin, joka myy hänen suunnittelemiaan neuleohjeita – tietysti Isagerin langoista. Nyt suomeksi julkaistu Neuleiden neljä vuodenaikaa (alkuperäisnimi Finstickat) ilmestyi ensimmäisen kerran jo vuonna 2012. Teos on kuitenkin sekä sisällöltään että ulkoasultaan melko ajaton ja maanläheinen, joten muutaman vuoden viive suomennoksessa ei haittaa.

Kuten nimestä voi päätellä, kirjan ohjeet on jaettu vuodenaikojen mukaan. Neuleiden lämmittävyys ja tyyli heijastelevat kutakin vuodenaikaa, mutta ei liian alleviivaavalla tavalla. Yleisilmeeltään kirjan neuleet ovat melko pelkistettyjä ja väreiltään rauhallisia, mutta jokaisessa on kuitenkin jokin oma jujunsa. Pääasiassa ohjeet on suunnattu naisille, mutta jokunen lastenvaateohjekin löytyy. Miehet joutuvat etsimään neulottavaa itselleen muualta.

Jokaisen vuodenaikaosion alussa on suuret kuvat neuleista kuvituskuvilla höystettynä. Osioiden lopussa on neuleohjeet sekä pienemmät kuvat jokaisesta neuleesta. Aivan lopusta löytyy myös ”neulekoulu”, jossa tekniikat on selostettu aina silmukoiden luomisesta palmikoihin ja intarsianeuleeseen.

Kirjan tekemiseen on osallistunut Isagerin lisäksi ilmeisen ammattitaitoinen valokuvaaja, stylisti ja graafikko. Valokuvat, kirjan layout ja mallien stailaus soittavat niin yhteistä säveltä, että itse neuleohjeet jäävät melkein toissijaisiksi. Kirjan selailusta voi varmasti nauttia myös neuleista piittaamaton esteetikko, mikäli kirjan maanläheinen ja maaginen tunnelma vain miellyttää.

Usein pelkästään yhden valmistajan lankoihin keskittyvistä neulekirjoista jää mainostamisen maku. Isager on tehnyt työnsä kuitenkin tyylillä. Lopun listaus käytetyistä langoista kertoo myös kyseisten lankojen juoksevuuden metreissä, mikä helpottaa korvaavan langan etsimistä. Isagerin lankoja ei aivan joka kaupasta Suomessa löytäisikään. Ainoa Isagerin sivuilla mainittu jälleenmyyjä täällä on Lankakauppa Kerä. Kerän Jonna Hietala on myös suomantanut kyseisen teoksen.

Helga Isager: Neuleiden neljä vuodenaikaa
Suomennos Jonna Hietala
Atena Kustannus Oy
ISBN 978-952-300-147-3

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.