Ulla 02/15

Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

BC Garn Colori

BC Garnin Colori on mielenkiintoinen villan, pellavan ja silkin sekoitus. Vaikka langassa onkin yli puolet villaa, sen tuntuma muistuttaa enemmän pellavaa tai kenties raakasilkkiä. Lanka tuntuu vyyhdissä ja kerällä rouhealta olematta kuitenkaan karkeaa, ja valmis tilkku on mukavan laskeutuva muttei veltto.

Koska Colorissa on pellavaa ja silkkiä yhteensä melkein puolet, lanka ei ole samalla tavalla pehmeää kuin merinovilla eikä liukkaan laskeutuva kuten eräät silkkilangat. Langassa on kuitenkin ytyä, mikä tekee neulomisesta mielenkiintoista. Itse tekisin tästä langasta kesäisen kääriytymishuivin tai moneen vuodenaikaan sopivan keveän ja liehuvan neuletakin.

Valmistajan värikartassa on 27 sävyä, joista löytyy sekä kirkkaampia että murretumpia sävyjä. Koska kyseessä on sekoitelanka, lanka ei ole täysin yksiväristä, vaan eri materiaalit ovat hieman eri sävyisiä. Tämä tekee neulepinnasta mukavan elävän.

Langan tiedot

55 % villaa, 25 % pellavaa, 20 % mulperisilkkiä
50 g = n. 250 m
Puikkosuositus: 3–4 mm
Tiheys: 24 s ja 33 krs = 10 cm
Käsinpesu

Du store alpakka Hverdags

Hverdags on lämpimän oloinen villan ja alpakan sekoitus, jossa molemmat kuidut näkyvät ja tuntuvat. Lanka tuntuu karkeammalta ja toisaalta jämäkämmältä kuin puhdas alpakka, mutta alpakkakuidut pistävät esiin langasta antaen sille karvaisen halon ja tuntuman – varmasti myös lämpöä. Yleisprofiililtaan kolmisäikeinen lanka on melko pyöreä. Säikeet näkyvät langassa selvästi ja kierrettä on tarpeeksi, jotta lanka ei halkeile neulottaessa.

Lanka luistaa neuloessa puikoilla oikein mukavasti, vaikka ei aivan yhtä liukkaasti kuin puhdas alpakka. Ennen pesua 3 mm puikoilla neulottu tilkku tuntui jopa hieman jäykältä, vaikka silmukkatiheys olikin suositusta harvempi. Pesun jälkeen tilkku rentoutui ja tiivistyi hieman pituussuunnassa. Lopullinen tiheyteni oli 24 silmukkaa ja 34 kerrosta 10 sentillä, joka olisi varmaan hyvä vaatteisiin tai huiviin, mutta ehkä turhan löyhä kulutukselle altistuviin asusteisiin.

Värikartassa on useita luonnonvärejä sekä joitakin hieman murrettuja perusvärejä. Kirkkaita sävyjä on vain pari. Testikerän värinumero on 641, ja lanka näyttää värikartan kuvassa paljon sinisemmältä kuin luonnossa, jossa sävy on enemmän vihreään taittava. Ainakin testatussa värissä tilkun pinnasta pistää esiin vaaleampina erottuvia karvoja.

Neuloisin tästä langasta lapasia ja etenkin kirjoneulelapasia, koska villan ja alpakan sekoituksessa yhdistyvät ryhti ja lämpö. Takin päällä pidettävä pitsihuivi tai ohut mutta lämmin villapaita voisivat myös olla sopivia projekteja tälle langalle. Aivan herkkänahkaisimmille ihoa vasten pidettäväksi en voi tätä lankaa suositella, koska siinä yhdistyvät toisaalta myös villan karheus ja alpakan pistelevyys.

Langan tiedot

60 % alpakkaa, 40 % perulaista villaa
50 g = 166 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Tiheys: 27 s = 10 cm
Käsinpesu

Du store alpakka BabySilk

Du store alpakkan BabySilk on todella pehmeä alpakan ja silkin sekoite. Langan nimen baby viittaa nuoren alpakan pehmeään karvaan, kuten ehkä tutumpi termi kid mohairlangoissa viittaa kilinvillaan. Lanka on todellakin erittäin pehmeää ja soljuu miellyttävästi neulottaessa. Silkin ja alpakan yhdistelmänä lanka on joustamatonta, laskeutuvaa ja aavistuksen pörröistä. Babyalpakka on hieman pöyheämpää kuin kovempi aikuisen alpakan karva, ja lanka täyttääkin neulepintaa mukavasti.

BabySilkissä on 36 yksiväristä värisävyä. Niiden lisäksi saatavilla on myös neljä kimalleväriä niille neulojille, joille pehmeä ja silkkinen ei riitä. Värikartan laajuus avaa useita erilaisia mahdollisuuksia myös kirjoneuleisiin. Pehmoinen ja melko ohut alpakkasekoitelanka sopii niin kesä- kuin talvineuleisiin. Silkki on miellyttävä lisä langassa, sillä se silottaa luontaisesti hieman pörheää alpakkaa.

Lankaa oli miellyttävä neuloa ja lanka soljui kerältä mukavasti. Lanka sopiikin varmasti kaikille, jotka pitävät pehmeästä, alpakasta ja silkistä.

Langan tiedot

80 % babyalpakkaa, 20 % silkkiä
50 g = 133 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 24 s = 10 cm
Käsinpesu

Holst Garn Highland

Holst Garnin Highland on pehmeä ja tiukkakierteinen ohut sukkalanka. Testissä oli väri nimeltään Fjord, josta löytyy turkoosin sävy jos toinenkin. Värivaihtelut saavat ajoittain aikaan jopa ”neulon vielä vähän, kun nämä värit vaihtelevat niin nätisti” -efektin. Pienemmissä neuleissa värit tuppaavat pikemminkin raidoittumaan, kun taas isommissa pinnoissa löytyy jonkin verran ainakin osittaista läikytymmistä.

Vyyhdin mukaan lanka sisältää 80 prosenttia superwash-käsiteltyä highland-villaa, mutta langan tuntuma vaikuttaa ainakin minun mielestäni kovin merinovillaiselta. Vaikka langassa on myös 20 prosenttia nailonia, se ei tunnu erityisen muoviselta, vaan miellyttävän sileältä ja pehmoiselta. Voisinkin kuvitella sen sopivan myös herkkäihoisille.

Vyyhdissä ei erikseen mainita tiheyttä tai suositella tiettyä puikkokokoa, joten puikot kannattaa valita projektin ja oman käsialan mukaan. Mallitilkusta tuli pesun jälkeen mukavan laskeutuva eikä tiheydessä tapahtunut huomattavaa muutosta, mutta jos langalle suunniteltu työ vaatii tietyn neuletiheyden saavuttamista, kannattaa mallitilkun tiheys tarkistaa myös pesun jälkeen.

Valmistajan värikartasta löytyy yhteensä 20 sävyä, joiden joukkoon kuuluu sekä yksi- että monivärisiä sävyjä.

Langan tiedot

80 % superwash-käsiteltyä highland-villaa, 20 % nailonia
50 g = 210 m
Käsinpesu 30 asteessa, tasokuivaus

Lotus Yarns Silky Merino Prints

Nimi kertoo paljon, sillä Silky Merino Prints on silkkiä sisältävää, pehmeää ja pätkävärjättyä merinovillasekoitetta. Silkin lisäksi siinä on viidennes bambua. Liukkaista kuiduista huolimatta lanka on helppoa neulottavaa, vaikka ei toki yhtä joustavaa kuin puhdas merinovilla. Kierre ei ole erityisen tiukka, mutta lanka ei myöskään halkeile neulottaessa. Vyöte ei anna puikkosuositusta, mutta löysäkäsialaisena neulojana valitsisin langalle noin 2,5–3 mm puikot.

Testiin päätynyt violetin ja vaalean ruskean sävyillä värjätty lanka (värinumero 5) ei päästänyt lainkaan väriä, kun sitä liotti kädenlämpöisessä vedessä. Vyötteen mukaan langan merinovilla on superwash-käsiteltyä, mutta pesuohjeessa kehotetaan pesemään lanka silti käsin. Kastelu rentoutti mallitilkkua, mutta muutoin hellävaraisella kastelulla ei ollut neulepintaan näkyvää vaikutusta.

Lanka sopii hyvin herkkäihoisille ja pätkävärjätyistä langoista pitäville. Siitä syntyisi varmasti esimerkiksi jokin helpolla mallineuleella koristeltu huivi viileiden kesäiltojen varalle.

Langan tiedot

65 % superwash-käsiteltyä merinovillaa, 20 % bambua, 15 % silkkiä
50 g = 175 m
Käsinpesu

Onion Knit Nettle Sock Yarn

Tanskalaisen Onion-lankafirman sukkalangan juju on sen koostumus: villaa ja nokkosta. Valitettavasti tanskaa osaamattomalle nokkoskuidun hyödyntäminen ja ominaisuudet jäävät vielä mysteeriksi. Nettle-lanka näyttää kuitenkin kerällä melko tavalliselta. Lanka on hieman karvaista ja siinä on selvä kiilto. Ulkonäöltään Nettle muistuttaakin eniten villa-alpakkasekoitetta. Testattavana olleen harmaan lisäksi värikartassa on 20 sävyä. Kaikki ovat yksivärisiä, joten Nettle saattaa olla kokeilemisen arvoinen erityisesti kirjaviin sukkalankoihin kyllästyneille.

Langan neuletuntuma on miellyttävä. Lanka ei halkeillut ja liukui ainakin bambupuikoilla hyvin. Mallitilkun pinta on hieman pörröinen ja siinä on kaunis kiilto. Sukkalangaksi Nettle tuntuu aivan tarpeeksi pehmeältä, mutta esimerkiksi kaulaa vasten pidettävänä pitsihuivina lanka saattaisi kutittaa.

Itselleni sukkalangan joustavuus on tärkeää, ja Nettle ei tässä suhteessa vaikuta eroavan villa-nailonsekoitteista. Kuvittelisin langan soveltuvan hyvin esimerkiksi juhlaviin pitsisukkiin.

Langan tiedot

70 % villaa, 30 % nokkoskuitua
50 g = 185 m
Puikkosuositus: 2,5 mm
Tiheys: 28 s ja 38 krs = 10 cm
Konepestävä 30 asteessa, tasokuivaus

Arvioijat

Du store alpakka Hverdags: Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Lotus Yarns Silky Merino Prints: Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

BC Garn Colori, Holst Garn Highland: Karoliina Härkönen-Clive

Lisää Karoliinasta

Du store alpakka BabySilk: Eeva Saviranta

Lisää Eevasta

Onion Knit Nettle Sock Yarn: Violet

Lisää Violetista

Ulla 02/15 - Artikkelit

Reeta Huhtala:
Oma Koppa - Blogista kirjaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Enemmän kuin neulekirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Lifestyle-bloggaajasta neulekirjailijaksi

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Mallineuleita viherpeukaloille

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Eeva Saviranta:
Blingiä kesään

Eeva Saviranta:
Hyvää vai parempaa lankaa?

Eeva Saviranta:
Leppoisia luppakorvia ja kivoja karvaturreja

Useita kirjoittajia:
Eläinkuitusekoitteita kesätestissä

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä kasvikuituja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä nauhalankoja

Violet:
Kokeilisinko koukkuamista? Tekniikan lyhyt historia ja esittely

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.