Ulla 02/13

Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Adriafil Genziana

Adriafilin Genziana on laadukasta italialaista täysmerinovillaa. Lanka on ilmavaa ja pöyheää ja siitä neulottu neulos tuntuu keveältä. Lanka sopii suositustiheydeltään suosittujen vauvalankojen neuleohjeille. Pehmeytensä ja keveytensä vuoksi se onkin omiaan lasten neuleisiin. Langan konepestävyys helpottaa kiireisen äidin elämää tekemällä lasten neuleista helppohoitoisempia pienten vahinkojen sattuessa.

Jos neulojalla on kärsivällisyyttä neuloa näin ohuesta langasta aikuisen neule, on se varmasti vaivan väärti. Kannattaa huomata kuitenkin jo neuloessa merinovillalle tyypilliset temput: kuidun joustavuuden vuoksi mallitilkku on hyvin tärkeä etenkin suuren neuleen kanssa ja hieman tiiviimpi neulepinta estää pehmeää lankaa nyppyyntymästä.

Langan värikartassa on 28 eri väriä vaaleista pastelleista ja luonnonvalkeasta murrettuihin violetteihin ja vihreisiin sekä luonnonharmaisiin. Monipuolisesta värivalikoimasta löytyy sävyjä niin hempeisiin prinsessaneuleisiin kuin asiallisempiin klassikkoneuleisiin.

Langan tiedot

100 % superwash-käsiteltyä merinovillaa
50 g = 185 m
Puikkosuositus: 2,5–3 mm
Kestää konepesun

Araucania Yarns Botany Lace

Alkuun 3 millin puikot tuntuvat liian paksuilta lankaan nähden. Jo muutaman neulotun kerroksen jälkeen huomaa, että ne ovat kuitenkin nappivalinta. Neulepinnasta tulee kaunista ja tasaista, mitään ongelmia ei langan kanssa ole. Tuttua ja turvallista, hyvälaatuista Araucanian lankaa on jälleen neulottavana.

Lanka on joustavaa, kuten tiukkakierteiset merinovillat yleensä. Lankaa on miellyttävä neuloa, se ei säikiinny eikä mene kierteelle. Ainoastaan pesuohje rajoittaa langan käytettävyyttä, muutoin tästä voisi tehdä vaatteita niin aikuisille kuin lapsillekin, asusteita ja sisustustekstiilejä. Neulepinta on napakkaa ja tasaista.

Värikartasta löytyy suhteellisen yksivärisiä lankoja, mutta enimmäkseen on araucaniamaisia hillityn kirjavia yhdistelmiä. Värivaihtoehtoja on kaikkiaan 25. Niille, jotka eivät pidä epätasaisesti värjätyistä langoista, tätä ei voi suositella. Mutta jos haluaa sileään neulepintaan jotain pientä efektiä ilman räikeyttä, Botany Lace on oikein hyvä valinta.

Langan tiedot

100 % ekstrahienoa merinovillaa
100 g = noin 410 m
Tiheys: 29 s = 10 cm
Puikkosuositus: 3,25 mm
Hellävarainen 30 asteen käsinpesu

Helmivene Baby Alpaca

Helmiveneen maahantuoma Baby Alpaca on nimensä mukaisesti sataprosenttista alpakkaa. Perussa valmistetussa langassa on alpakalle tyypillinen pehmeä ja liukas neuletuntuma. Lanka vaikuttaa korkealaatuiselta.

Lanka on kolmisäikeinen ja sitä on joutuisa neuloa. Lanka ei halkeillut neulottaessa. Neulepinnasta tulee hieman pörröistä alpakalle ominaiseen tapaan.

Neulon nopeasti ja minulla on usein vaikeuksia saada alpakasta kaunista pintaa: sileä ja nurjat silmukat erottuvat erikorkuisina. Ainakin tässä mallitilkussa sitä ongelmaa ei ollut.

Langasta on saatavilla kuutta sävyä, jotka kaikki ovat luonnon omia. Niitä ei ole käsitelty myöskään koinsuoja-aineilla.

Ullan saamien testilankojen mukana oli tiedot langan ominaisuuksista. Valitettavasti kerien vyötteessä ei ole kaikkia tarpeellisia tietoja. Vyötteestä puuttuvat muun muassa suositustiheys. Langan juoksevuus on ilmaistu jaardeina.

Neuloin lankaa 3,5 millin puikoilla ja sain neuletiheydeksi 22 silmukkaa ja 32 kerrosta kymmenellä sentillä. Se on hieman löysempää kuin ohjetiheys, mutta toimii mielestäni vielä ainakin huiveissa. Vaatteessa noudattaisin ohjetiheyttä.

Alpakkaa neuloessa kannattaa pitää mielessä, että se viruu helposti, jos sitä neuloo liian löysällä käsialalla. Siinä ei myöskään ole villalle tyypillistä ”muistia”, jos joustinneuleet löystyvät.

Langasta tulee varmasti ihanan lämpimiä neuleita, niin vaatteita kuin asusteitakin.

Langan tiedot

100 % baby alpakkaa
50 g = 132,5 m
Puikkosuositus: ei ole
Neuletiheys (ei mainita vyötteessä): 25 s ja 39 krs, kaksinkertaisella langalla 20 s ja 30 krs
Hoito-ohjeet: runsas tuuletus, käsin pesu haalealla vedellä

HjerteGarn Hjerte Fine Highland Wool

HjerteGarnin Hjerte Fine Highland Wool on lankana juuri sitä mitä nimensä lupaa. Siisti, kaksisäikeinen villaisen ja perinteisen oloinen lanka viehättää neulojaa olemalla rehellistä ja tavallista lankaa, josta voi neuloa perinteisiä laadukkaita villavaatteita. Kaksisäikeinen lanka asettuu kauniisti kirjoneuleessa ja hieman pörheä langan pinta auttaa tasoittamaan käsialaa. Lanka on ilmavaa ja laadukkaan oloista täysvillaa, josta neulottu mallitilkku on peittävä ja kevyt melko harvalla tiheydellä.

Lanka on kevyttä rakenteeltaan, joten vain 40 gramman painoiseen kerään on riittänyt kokonaista 180 metriä lankaa. Valmistaja lupaa vain 300 gramman riittävän M-kokoiseen naisten neuleeseen ja kevyttä mallitilkkua tunnustellessa väite on varsin uskottava. Tästä langasta on hyvä neuloa ohut lämmiketakki tai kevyt hartiahuivi lämmittämään viileiksi kesäilloiksi.

Langan värikartassa on 27 enemmän tai vähemmän perinteistä väriä sisältäen iloisesti kirkkaampia korosteväreiksi sopivia värisävyjä. Näistä väreistä voi yhdistellä maltillisemman kirjoneuleen tai iloitella räväköillä raidoilla oman mielen mukaan.Lanka on huopuvaa, joten jos villaiset kesäneuleet eivät houkuttele, voi langasta suunnitella vaikka uudet patalaput kesämökille tai neuloa varastoon lämmikettä talveksi.

Langan tiedot

100 % villaa
40 g = n. 180 m
Puikkosuositus: 3–3,5 mm
Käsinpesu

Zitron Filisilk

Zitronin Filisilk on 100 gramman vyyhdillä myytävä pitsivahvuuksinen villa-silkkisekoite. Lanka on yksisäikeistä ja melko löyhäkierteistä, ja siinä on kaunis silkin kiilto.

Testasin lankaa neulomalla mallitilkun 3,75 millin puikoilla. Lanka neuloutui mukavasti, vaikka kierre onkin löyhä. Syntyvä neulepinta ei ole suoraan puikoilta kovin tasaista, johtuen ehkä osin suuresta puikkokoosta suhteessa langan juoksevuuteen. Puikkosuositus onkin selkeästi tarkoitettu esimerkiksi huivien neulomiseen eikä peittävien neuletakkien tekoon. Vyötteessä ei mainita langalle suositustiheyttä, mutta itse pääsin tilkussa tiheyteen 24 silmukkaa ja 33 kerrosta kymmenellä senttimetrillä. Neulos on hyvin väljää ja laskeutuvaa.

Melko laajalla värikartalla on 24 vaihtoehtoa. Mukaan on sommiteltu valkoisen ja kolmen sinipunaisen värin lisäksi viisi neljän saman värin eri sävyn toisiinsa sointuvaa kokonaisuutta.

Lanka sopii varmasti hyvin erilaisten pitsihuivien neulomiseen ja miksei isompiinkin neuleisiin. Neulepaitoihin ja -takkeihin kuitenkin itse valitsisin langalle jonkin verran pienemmät puikot, jotta neuloksesta tulisi peittävämpää. Lanka vaikuttaa laadukkaalta ja värikarttakin on kiitettävän laaja. Varsin mukava huivilankauutuus siis!

Langan tiedot

70 % villaa, 30 % silkkiä
100 g = 600 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: Suositustiheyttä ei anneta vyötteessä
Konepesu 30 asteessa

Zitron Unisono

Zitronin Unisono on melko pyöreä ja pullea nelisäikeinen villalanka. Vyötteeseen on painettu langan olevan merinovillaa, mutta päälle on liimattu toinen lappu, jossa mainitaan langan olevan villaa ilman etuliitettä. Langan tuntuma käteen on kuitenkin merinomaisen pehmeä, joten uskoisin merinoa tässä olevan. Osa verkkolähteistä mainitsee langan olevan merinovillaa, mutta valmistajan sivuilla on sama villamaininta. Mene ja tiedä, pehmeältä kuitenkin tuntuu.

Unisono myydään 100 gramman vyyhdillä. Lanka tuntuu keriessä pehmeältä ja muhkealta. Se on sileä ja tasapaksu. Neuloutuvuus on oikein hyvä ja lanka kaikin puolin mukavan tuntuinen.

Mallitilkkuun käytin kolmen millin puikkoja. Sain tiheydeksi 24 silmukkaa ja 34 kerrosta kymmenellä sentillä, eli käsialani oli hiukan väljempää kuin suositustiheys. Syntynyt pinta on kuitenkin mielestäni aivan peittävä ja tiheys olisi sopiva sellaisenaan esimerkiksi paitaan. Huivia varten valitsisin suuremmat puikot, jotta neuloksesta tulisi vielä hiukan laskeutuvampaa.

Laajalla värikartalla on liki 40 vaihtoehtoa. Noin puolet väreistä on yksivärisiä ja puolet monivärisiä. Yleisesti värit ovat kirkkaita ja voimakkaita, mutta joukkoon mahtuu myös luonnonvalkoinen ja muutama harmaan sävy.

Kaiken kaikkiaan Unisono vaikuttaa mielestäni varsin mukavalta yleislangalta niin paitoihin kuin pienempiinkin asusteihin. Lanka ei tunnu karhealta ja onkin varmasti monille käypää myös suoraan ihoa vasten käytettynä. Koska langassa ei ole lainkaan tekokuituvahviketta, en sitä varsinaiseksi sukkalangaksi välttämättä suosittelisi.

Langan tiedot

100 % villaa
100 g = 300 m
Puikkosuositus: 3–3,5 mm
Tiheys: 25 s ja 39 krs = 10 cm
Konepesu 30 asteessa

Teksti ja kuvat

Eeva Saviranta (Adriafil Genziana ja HjerteGarn Hjerte Fine Highland Wool), Krista Kimmo (Helmivene Baby Alpaca), Johanna Koski (Araucania Yarns Botany Lace) ja Suvi Heikkilä (Zitron Filisilk ja Unisono)

Ulla 02/13 - Artikkelit

Iida Glumoff:
Ruth Cross: Sisusta neuleilla

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Suvi Heikkilä:
Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Kuudes neuleretriitti

Useita kirjoittajia:
Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Uusia glitter- ja efektilankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.