Ulla 02/13

Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Kirjaa ei koskaan pidä arvioida vain kannen perusteella, ei etenkään tätä kirjaa. Kansi nimittäin viestii melko erilaista tunnelmaa kuin sisäsivut. Se ei välttämättä ole huono asia, sillä kansien väliin mahtuu monipuolinen kirjo tyyliltään vaihtelevia neuleita ja asusteita naisille.

Kirjan tekijä Linda Marveng on muun muassa Lontoon Loop-liikkeessä työskennellyt suunnittelija. Teoksen alaotsikonkin mukaan hän on suunnitellut kirjan neuleet huippumuodista inspiroituneena. Toisissa neuleissa tämä ilmenee selvästi myös muotia seuraamattomalle tavikselle, sen verran rohkeita ovat jotkin tyylivalinnat. Vai miltä kuulostaa mustavalkoinen, graafinen kirjoneulepusero oransseilla puhvihihoilla? Edellisestä esimerkistä ei silti kannata kauhistua, sillä kirjassa on myös paljon yksinkertaisempia arkeen ja juhlaan soveltuvia vaatteita.

Kuvissa on käytetty malleina balettitanssijoita. Tekijä perustelee tätä heidän erinomaisella kehonhallinnallaan. Kehonhallintaa näkyykin kuvissa, joissa malli seisoo yhdellä jalalla balettiasussa ja neuleessa. Kuvat ovat kuitenkin pysähtyneitä. Miltä neuleet olisivat mahtaneet näyttää vaikkapa korkeassa hypyssä tai piruetissa?

Neuleet on nimetty yksinkertaiseti niiden ulkonäön, pintaneuleen tai materiaalin mukaan. Esimerkiksi Tweedjakku on juuri sitä mitä nimestä voi päätellä. Kirjan suomennetussa nimessä sen sijaan on käytetty mielikuvitusta. Alkuperäisteoksen nimi olisi suoraan suomennettuna ”Kaksi oikein, yksi nurin”. Kirja sisältää kuitenkin paljon muutakin, kuin oikeita ja nurjia silmukoita.

Alle 140-sivuiseen kirjaan on saatu mahdutettua 45 ohjetta kaavioineen päivineen. Vaatteet on sarjoitettu suurimmaksi osaksi kolmeen kokoon, S:stä L:ään. Tyyli on naisellinen, toisinaan rento ja toisinaan juhlallinen. Mitään kohderyhmää kirjalle on vaikea määrittää, neulovia naisia lukuunottamatta.

Nyt vain neulomaan.

Tiedot

Linda Marveng: Nyt neulomaan! Moderneja ja klassisia neulemalleja huippusuunnittelijoiden tyyliin
WSOY, 2013
ISBN: 978-951-0-39434-2

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Kuvat

WSOY

Ulla 02/13 - Artikkelit

Iida Glumoff:
Ruth Cross: Sisusta neuleilla

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Suvi Heikkilä:
Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Kuudes neuleretriitti

Useita kirjoittajia:
Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Uusia glitter- ja efektilankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.