Ulla 02/13

Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Suuri sukkakirja on pirteä ilmestys. Sen retrohenkinen ja leikkisä ulkoasu tuo mieleen lapsuuden askartelukirjat. Vitsikkyyttä lisää kannen alaotsikko ”Ainoa sukkakirja jonka todella tarvitset!” Katsotaanpa, lunastaako kirja lupauksensa.

Ensimmäinen kappale on omistettu sukkien neulomisen peruselementeille. Osiossa käydään tiivisti läpi perusasiat aina sukan rakenteesta ja langanvalinnasta sukkien korjaamiseen. Ilahduttavaa on kirjan rento ote neulomiseen. Jos mietit, kummalla puolella kiilakavennuksia pitikään neuloa 2 oikein yhteen, älä vaivaa sillä päätäsi. ”Tärkeintä on neuloa kavennukset johdonmukaisesti samalla tavalla aina samalla puikolla”, kirja opastaa. Tällaista asennetta olisi kaivattu varmasti monilla koulun käsityötunneilla, joiden pilkuntarkat ohjeet ovat aiheuttaneet ihmisille neulontafobioita.

Varsinaiset 75 ohjetta on jaettu perussukkiin, raitasukkiin, kuvioneule- ja palmikkosukkiin, pitsisukkiin, kirjoneulesukkiin ja ”hyvän mielen” sukkiin. Tämä tarkoittaa sellaisia malleja, jotka eivät kirjailijan mielestä sopineet edellisiin kategorioihin. Näitä ovat esimerkiksi paljetti- ja helmikoristeiset sukat sekä varvassukat. Osiosta löytyy myös ohje kuvioita muodostavan langan värjäämiseen.

Perussukissa edetään kirjailijan mukaan helpoista vaikeampiin malleihin. Alussa onkin kattava valikoima putkisukkia, sitten kahdella puikolla neulottavia, jälkikäteen lisättyjen kantapäiden sukkia. Vasta kolmanneksi esitellään lappukantapääsukat, joita ainakin allekirjoittanut on pitänyt sukkien perusohjeena ja kulmakivenä. Koska kirjan on tarkoitus olla kattava sukkaopas, löytyy perussukkaosiosta toki ohjeet myös tiimalasikantapäähän ja erilaisiin kärkialoituksiin. Kantapää- ja kärkiohjeet on koottu kirjan loppuun liitteeksi, josta ne ovat helposti löydettävissä ja sovellettavissa myös ilman varsinaista ohjetta neulottaviin sukkiin. Lopusta löytyy myös sanastoliite ja lankojen ostopaikkavinkkejä.

Moni ohje sopii hyvin kirjan ulkoasun viestimään kirjavaan ilmeeseen. Neulojan ei tarvitse puristaa puikkoja rystyset valkoisina, sillä mallit eivät ole hirvittävän mutkikkaita.

Havainnollisuutta heikentää se, että kuvissa on usein monta eri sukkaa. Sukat on suurimmaksi osaksi kuvattu tasolle levitettynä, ilman jalkoja sisällään. Toisaalta kuvien harkittu stailaus antaa paljon anteeksi ja kirjaa on miellyttävä selailla myös vain katselutarkoituksessa.

Suuri sukkakirja on kattava perehdytysopas sukanneulonnan saloihin, mutta lunastiko se alussa esittämänsä lupauksen? Satunnaiselle sunnuntaisukanneulojalle kirja saattaa todella olla se ainoa sukkakirja, jonka tarvitsee. Fanaattisimmille sukkavirtuooseille se tuskin kuitenkaan riittää. Heillekin se tarjoaa silti hauskaa luettavaa ja neulottavaa.

Tiedot

Kathleen Taylor: Suuri Sukkakirja
WSOY, 2012
ISBN: 978-951-0-37177-0

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Kuvat

WSOY

Ulla 02/13 - Artikkelit

Iida Glumoff:
Ruth Cross: Sisusta neuleilla

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Suvi Heikkilä:
Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Kuudes neuleretriitti

Useita kirjoittajia:
Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Uusia glitter- ja efektilankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.