Ulla 02/13

Ruth Cross: Sisusta neuleilla. Moderneja sisustusneuleita luovalla asenteella

Sisusta neuleilla -kirjan kuvat ovat suuria ja hyvin kauniita. Neuleet on kuvattu huoneissa, joiden sisustukseen ne sopivat täydellisesti. Värit ovat vaaleita ja maanläheisiä. Lankavalinnat tosin aiheuttavat hieman kulmien kohottelua - en edes halua tietää paljonko maksaa päiväpeitto, joka nielee 40 kerää Rowanin täysvillalankaa. Kirjan otsikon mainitsema luova asenne tulee esiin esimerkiksi neulotussa seinävaatteessa, jonka sekaan on pujoteltu heinänkorsia. Tämä sitaatti on silti hieman radikaali perinteiselle neulojalle: ”Jos tavoittelee epätasaista pintaa, kannattaa yrittää toimia epäjohdonmukaisesti - vaihtaa puikkoja tai lankoja sattumanvaraisesti tai neuloa samat silmukat moneen kertaan, jolloin pintaan syntyy nyppyjä. Silmukoita voi päästää tahallaan pakoon, paloja voi ommella yhteen ja neuletta voi lisätä muuhun materiaaliin poimimalla puikoille sitä kuin simukoita.·

Kirja on rakennettu järkevästi niin, että aloittelija voi alkaa neuloa kirjan ohjeita järjestyksessä alusta alkaen ja oppia samalla neulomisen perustekniikat. Vaaka- ja pystyraitojen jälkeen siirrytään silmukoiden manipuloinniksi kutsuttuihin palmikoihin sekä pitsiin ja intarsiaan. Kirja korostaa jatkuvasti neulomisen nautintoa ja siihen liittyvää taiteellista vapautta. Jokaisen kirjan ohjeen yhteydessä lukee, miten se on vain inspiroitumisen väline ja sitä ei tarvitse noudattaa orjallisesti, mikä laskee kirjan aloittelijaystävällisyyttä. Neuleiden mennessä hieman vaikeammiksi, ne alkavat vaatia langan, puikkojen ja neulepintojen yhdistelyä, mikä sekin tuntuisi vaativan hieman edistyneempää neulomistajua.

Kirjan ohjeet ovat enimmäkseen koristetyynyjä ja peittoja, joita tehdään suorakaiteen muotoisista palasista. Ohjeet on kirjoitettu rivi riviltä -tyylillä, eikä siten edes informatiivisimmalla mahdollisella tavalla. Kirjan lopussa on tekniikkaosio, johon suomentaja on täysin aiheellisesti lisännyt huomautuksen, että kuvat esittävät anglosaksista neulontatyyliä ja siitäkin melko poikkeuksellista versiota, jossa silmukat päätyvät puikolle kiertyneinä. Lisäksi mallikuvissa on jostain syystä käytetty kaksinkertaista lankaa huomauttamatta siitä kuvateksteissä. Pelkästään tämän kirjan oppien pohjalta ei siis välttämättä kannata opetella neulomista ja pistää kotinsa sisustusta uusiksi. Opettavaisesta rakenteestaan huolimatta kirja soveltunee paremmin kokeneelle neulojalle inspiraation lähteeksi kuin aloittelijalle oppikirjaksi.

Ruth Cross: Sisusta neuleilla. Moderneja sisustusneuleita luovalla asenteella.
Suomennos Tuija Sulisalo
Kustannusosakeyhtiö Tammi 2013
ISBN: 978-951-31-7103-2

Teksti ja kuvat

Iida Glumoff

Lisää Iidasta

Ulla 02/13 - Artikkelit

Iida Glumoff:
Ruth Cross: Sisusta neuleilla

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Suvi Heikkilä:
Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Kuudes neuleretriitti

Useita kirjoittajia:
Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Uusia glitter- ja efektilankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.