Ulla 02/13

Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Ihanimmat vauvaneuleet sisältää kansitekstin mukaan 28 helppoa ohjetta peitoista päähineisiin. Neuleet on suunnattu vauvoille ja ne on sarjoitettu kolmeen kokoon 0 -, 3 - ja 6 - 2 kk.

Kirjan alussa on kerrottu hiukan neuleiden koista taulukon muodossa. En osaa erityisesti arvioida, miten realistisia nämä keskivertovauvojen koiksi mainitut mitat ovat, mutta huomioni kiinnitti silti 0-kuukautisen vauvan pituudeksi mainittu 55 cm. Veljen tyttäreni on nyt kahden kuukauden iässä saavuttamassa tuon 55 cm eikä hän syntyessään ihan lyhimmästä päästä ollut.

Kirjassa annetaankin neuvo, että jos olet epävarma koon valinnasta, valitse isompi. Tämä on mukavan turvallinen ratkaisu lasten neuleissa! Ohjeissa ei ole erikseen sen tarkemmin kerrottu, minkälaiset mitat valmiissa neuleessa tulisi olla.

Kirjan alussa listataan myös kirjassa käytetyt lyhenteet sekä kerrotaan lyhyesti keskeisimmät tekniikat: silmukoiden luominen neljällä eri tavalla, aina oikein -neule, sileä neule, silmukoiden poimiminen, neuletuppilo: niin sanottu Magic loop -tekniikka (suomennettu kirjassa taikalenkkineulonnaksi), suljettu neule sekä viimeistelyistä silmukoiden päättely, sauman ompelu ja valmiin työn pingottaminen. Käytännössä kirjan ohjeilla pitäisi selvitä siis aivan aloittelijakin!

Varsinainen ohjeosio on jaettu kirjassa kolmeen kolmannekseen. Ensimmäiseen osioon on koottu haastavampia ja aikaa vievämpiä projekteja, toisessa osiossa on erikseen tytöille ja pojille suunnattuja neuleita, ja raskauden loppuun - siis kolmannelle kolmannekselle - on sijoitettu helpompia ja nopeampia töitä.

Ihanimmat vauvaneuleet -kirjasta löytyvä neulevalikoima on hyvin kattava, mukana on niin päälle pantavaa kuten esimerkiksi paitoja, neuletakkeja, housuja, lapasia ja pipoja, mutta myös muuta tarpeellista kuten pari peittoa, ruokalappu ja hauskat eläintyynyt. Yleisesti ottaen neuleet näyttävät ihan käyttökelpoisilta ja pääosin käytännöllisiltä ja tarpeellisiltakin.

Kirjan suomennos vaikuttaa asialliselta, neuleohjeet näyttävät käännettyinäkin neuleohjeilta eikä mitään suurempaa ihmetystä aiheuttavia muotoiluja sattunut silmiin. Kirjan ja ohjeiden nimien käännökset kuitenkin hiukan kummastuttavat. Jos kirjan alkuperäinen nimi on What to knit when you're expecting, miten se taipuu muotoon Ihanimmat vauvaneuleet? Tuntuisi, että ihania neulekirjan nimiä on nähty jo ihan tarpeeksi!

En myöskään oikein ymmärrä, miksi vaikkapa Autumn Leaves -niminen neuletakki on nimetty suomennoksessa Lehtikuvioiseksi nutuksi tai Maile Sweater Leikuvioiseksi nutuksi. Varsinkin kun johdannossa kirjan kirjoittaja kertoo neuloneensa suuren osan kirjan neuleista tyttärelleen, Mailelle, jolle kirja on myös omistettu. Tai miten kirjailijan veljentyttären mukaan nimetystä Sophie Blousesta on tullut Sofian pusero, vaikka ohjeen alkutekstissä selvästi kerrotaan Sophiesta, ei kun siis Sofiasta..

Olin neulonut jo yhden kirjan neuleista näkemättä koko kirjaa. Selatessani arvioitavaksi saamaani kappaletta hämmästyin nähdessäni tutun neuletakin, jo mainitun Maile Sweaterin, kirjassa. Tutkittuani asiaa huomasinkin, että kaikkiaan neljä kirjassa mukana olevista ohjeista on saatavilla alkuperäiskielellä internetistä kirjoittajan blogin kautta.

Kaiken kaikkiaan kirja on minusta mukava kokoelma vauvaneuleita hyvillä ja selkeillä kuvilla kuvitettuna. Alun tekniikkaosion avulla toivottavasti kokemattomampikin neuloja pääsee mukaan pienten neuleiden tekoon.

Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet
Suomennos Mirkka Santala
Kustannusosakeyhtiö Tammi, 2013
ISBN: 978-951-31-7102-5

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Ulla 02/13 - Artikkelit

Iida Glumoff:
Ruth Cross: Sisusta neuleilla

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Suvi Heikkilä:
Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Kuudes neuleretriitti

Useita kirjoittajia:
Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Uusia glitter- ja efektilankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.