Ulla 02/13

Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Arnen ja Carloksen uusin kirja, Neulo kesä kotiisi, on kokoelma ohjeita jotka ovat saaneet innoituksensa heidän omasta puutarhastaan. Puutarha on kirjan teema – ohjeita on joko tarkoitus käyttää ulkona terassilla tai patiolla, tai ne ovat syntyneet tarkastelemalla puutarhaa ja siellä olevaa asujaimistoa kuten kukkia ja perhosia.

Neulo kesä kotiisi ei nimestään huolimatta sisällä pelkästään neuleohjeita, vaan mukaan mahtuu myös muuta askartelua ja lankatöitä: virkkausta, kirjontaa ja hieman metallityötä. Kirjontaa löytyy neljän eri orvokkityynyliinan muodossa ja metallitöitä voi harjoitella tekemällä tuulikelloja. Ohjeet on jaoteltu hieman sekaisen oloisesti eri otsikoiden alle. Jotkut otsikot ovat selvempiä kuin toiset, mutta mitään kovin selkeää jakoa kirjasta ei kuitenkaan löydy. Selkeistä otsikoista esimerkkejä ovat Puutarhahiiri Magnus ja Hipit. Ensin mainittu pitää sisällään neulotun puutarhahiiren ja sen vaatteet, jälkimmäinen taas neulottuja hippinukkeja vaatteineen. Kevätkukkia–osio taas on hieman epäselvempi vaihtoehto. Se pitää sisällään muun muassa pari virkattua peittoa ja neulotun keittiöpyyhkeen virkatulla reunuksella.

Kirjasta löytyy tuttuja elementtejä Arnen ja Carloksen edellisistä kirjoista: neulottuja nukkeja ja kirjoneulepalloja, jotka tässä teoksessa ovat pussien muodossa. Ohjeiden suhteen kirja ei sikäli säväytä, että mukana on jonkin verran jo ennalta tuttua ainesta – joko suunnittelijaparin aiemmasta tuotannosta tai muualta, kuten isoäidinneliöitä ja aina oikein -neuleisia peittoja. Kirjassa on kuitenkin yksi tekniikka, johon en ole aiemmin törmännyt; aina oikein -neuleesta tehdyt "putkilot", joista on muodostettu erilaisia muotoja. Rakenteesta johtuen tuloksena on paksumpaa pintaa ja ohjeita löytyy muun muassa pannun- ja istuinalusille.

Ulkoasultaan kirja on värikäs ja runsas, suorastaan uhkea – kesäinen kukkaloisto parhaimmillaan. Värikylläisyydestä huolimatta ohjeet erottuvat kuvista tarpeeksi selkeästi ja useissa ohjeissa on mukana myös vaihekuvia. Ohjeet vaikuttavat myös selkeiltä ja jokaisen alussa on listattu tarvittavat materiaalit. Käännös on myös onnistuneen oloinen, tosin täytyy taas huomauttaa siitä että meillä neulepuikkojen koot ilmoitetaan millimetreinä eikä numeroina. Kirjasta ei kuitenkaan löydy minkäänlaista lyhenneluetteloa, mikä on puute. Täytyy vain toivoa, että käytetyt lyhenteet ovat sen verran yleismaailmallisia, että ne löytää vaikka netistä etsimällä. Itse en ainakaan harvemmin virkanneena heti muistaisi, mikä on ps.

Kirja on kaunis päältä ja sisältä, mutta en tiedä minkälaiselle kohderyhmälle se on suunnattu. Ehkä sisustuksesta kiinnostuneille, sillä ohjeet ovat koristeita ja sisustustavaraa. Projektit, sekä isot että pienet, ovat täydellisiä jämälankaprojekteiksi ja lopputulos on sen mukainen – värikäs ja mummolamainen. Tietysti mikään ei estä tekemästä ohjeita hieman suppeammalla värimaailmalla, jolloin lopputuloksesta tulee ehkä hienostuneempi. Voisin kuvitella löytäväni kirjasta tehtävää, jos minulla olisi kesähuvila tai -mökki, tai jos asuisin mummonmökissä ja haluaisin sisustaa kotini siihen tyyliin.

Tiedot

Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi
Suomennos Kaija Koirikivi ja Aino Partanen
Kustannusosakeyhtiö Nemo, 2013
ISBN: 978-952-240-193-9

Teksti

Niina Hakkarainen

Lisää Niinasta

Kuvat

Kustannusosakeyhtiö Nemo

Ulla 02/13 - Artikkelit

Iida Glumoff:
Ruth Cross: Sisusta neuleilla

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Suvi Heikkilä:
Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Kuudes neuleretriitti

Useita kirjoittajia:
Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Uusia glitter- ja efektilankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.