Ulla 02/13

Uusia glitter- ja efektilankoja

Cewec Silver Soft

Cewec Silver Soft -langassa on kaikkea: liukuvärjäystä, kirkkaita värejä ja blingiä. Värejä langasta löytyy yhdeksän, joista testaamani turkoosisävyinen on yksi niistä hillitymmän pään sävyistä, valikoimasta löytyy myös mm. pirteää sateenkaarivärjättyä. Langalla on myös sisarversio Silver Dream, joka on muuten samanlainen kuin Silver Soft, mutta siinä on lisäksi pätkävärjäystä. Värejä siitä löytyy kuusi.

Juoksevuus langassa on kiitettävä, sadan gramman kerässä metrejä löytyy peräti 330. Päätin kokeilla mitä langasta saa, muutakin kuin pienen mallitilkun siis. Onnistuin tekemään noin kahdeksanvuotiaan lapsen taikaliivin, eli riittoisaa se on. Kahdestasadasta grammasta olisin saanut jo lapsen neulepuseron.

Neuletuntumaltaan Silver Soft ei ole miellyttävin neulomani lanka, mutta ei kyllä huonoinkaan. Neulottaessa lanka kyllä tuntuu muoviselta, mutta ei siltä että se olisi 100% akryyliä, vaikka se sitä onkin. Sen puolesta lanka kyllä täyttää nimensä soft-osuuden. Hopeaosuus tulee sitten siitä kimallesäikeestä. Ilman blingiä lanka olisi paljon pehmeämpää, blingi tuo mukaan selvästi tuntuvaa karheutta. Lisäksi kimallesäie oli ajoittain ilmeisesti katkeillut tai loppunut kesken ja jatkettu, sillä tuohon 330 metriin mahtui mukaan jokunen kimallepätkäkohta, vaikka muuten langasta ei solmuja löytynyt. Väri vaihtui ainakin turkoosissa koeyksilössä suhteellisen tasaisesti ja väriliu'ut olivat aika pitkiä, joten pinnasta ei tullut liian selvästi raidallista ainakaan pienehkössä neuleessa.

Tunnustan etten ole akryylin suurin ystävä, vaikka silläkin kyllä on paikkansa. Yllätyin kuitenkin siitä miten vähän muoviselta Silver Soft tuntui, sillä olen törmännyt muovisemman oloisiin villasekoitelankohin. Lanka kuitenkin tuntui yrittävän liikaa – onko samaan pakettiin pakko tunkea kaikki väreistä blingiin – eikö jompikumpi olisi riittänyt – puhumattakaan Silver Dreamista jossa on vielä kaiken muun lisäksi pätkävärjäystä? Varsinkin kun nettikuvien perusteella ne värikkäimmät vaihtoehdot ovat todellakin värikkäitä. Tosin, eipähän tarvitse pukea lapsia ainakaan pastelliin. Ja helppohoitoisena se kyllä lastenvaatteisiin hyvin sopiikin.

Langan tiedot

100 % akryyliä
100 g = n. 330 m
Puikkosuositus: 4 – 4,5 mm
Suositustiheys: 19 s ja 27 krs = 10 x 10 cm
Hienopesu 30 astetta

Svarta Fåret Tilda Glitter

Svarta Fåretin Tilda-lankaan on tullut sen puuvilla-akryylisekoitteen rinnalle muutama hieman keinokuituisempi glitter-vaihtoehto. Hauskana yksityiskohtana langan koostumus on ilmoitettu todella tarkasti, jopa 0.25%:n tarkkuudella. Suorastaan insinöörimäistä.

Värejä Tilda Glitterissä on kolme – valkoinen,vaaleanpunainen ja turkoosi ja mukana tulleen lankanäytekortin mukaan kaikissa on moniväristä glitteriä seassa. Testaamassani turkoosissa glitteri ei kuitenkaan erottunut langasta niin selvästi kuin näytteessä, vaan ensinäkemältä näytti vain siltä kuin langassa olisi ollut mukana paksuhko hieman kiiltävä viskoosisäie. Mallitilkussa glitterimäinen kiilto pilkahtelikin vain satunnaisesti valaistuksesta riippuen ja efekti oli hyvin miellyttävä. Purkaessani langanpäätä hieman selvisi että glitterisäie oli yhdistetty parin ohuemman himmeäkiiltoisen säikeen kanssa ja vasta sitten yhdistetty langan muiden yksiväristen säikeiden kanssa. Joten voisi kuvitella efektin hieman vaihtelevan erästä tai kenties jopa kerästä toiseen riippuen siitä miten tuo glitteri on sattunut yhdistelmään kiertymään.

Neuletuntumaltaan lanka on hyvin puuvillamaista. Koska glittersäie on niin ohut ja ympäröity muilla säikeillä niin sen karhentava vaikutus ei pääse esille. Toisaalta glitterin mukana olevat ohuet, todennäköisesti viskoosisäikeet, osuivat neuloessa välillä puikkoon hankalasti ja erottuivat. Neulepinnasta tuli ihan normaalin puuvillalangan oloinen, eli jos tykkää neuloa puuvillaa niin pitää varmasti Tilda Glitteristäkin.

Tilda Glitter on ihan kelpoa hieman terästettyä puuvillalankaa. Glitter joko näkyy tai ei, miten nyt sattuu, jos ei niin hirveästi kimaltele niin säie tuo kuitenkin elävyyttä mukaan neulepintaan. Jos ei nyt niin säkehdyttävän ihastuttavaa ollut tämä lanka, niin ei siitä nyt mitään pahaakaan sanottavaa ole.

Langan tiedot

37,5 % puuvillaa, 37,5 % akryyliä, 21.25 % viskoosia, 3,75 % polyesteriä
Puikkosuositus: 3,5 mm
Suositustiheys: 26 s ja 35 krs = 10 x 10 cm
Hienopesu 40 astetta

SMC Schachenmayr Miracle

SMC Schachenmayrin Miracle on täysiveristä kimallelankaa – glitteriä on eikä sitä yritetä peitellä. Kimalletaan, kun on millä kiillellä. Langassa on kuitenkin puuvillaa runsaasti, 88%, joten kimalteesta huolimatta se on materiaalina miellyttävää. Värejä löytyy vain kahdeksan, joissa on mukana ne kovin pakolliset musta ja valkoinen. Glitteri näyttää vaihtavan väriä hieman pohjavärin mukaan – kultaisen värin vaaleanruskean langan seurana on tietysti kullanvärinen glitteri, ja mustassa glitteri on mustaa. Hopeanväristä glitteriä on kuitenkin useimmissa.

Lanka on rakenteeltaan erilaista kuin normaalisti, eli se ei ole säikeistä kierrettyä vaan tuppilomaista neulosta, johon glittersäie on neulottu mukaan. Näin lanka neuloutuu hyvin eikä glittersäie erotu tai lanka muutenkaan halkeile. Rakenteensa ansiosta lanka on myös joustavaa ja sitä on myös valmis neulepintakin. Neuletuntuma on siis hyvin epäpuuvillamaista eikä puuvillapitoisuuteen oikein uskokaan ennenkuin katsoo vyötettä. Miracle sopii siis myös puuvillaa vieroksuville neulojille, tosin glitteristä kyllä täytyy pitää – siitä ei pääse mihinkään.

Miraclea oli miellyttävä neuloa ja neulepinnasta tuli suhteellisen pehmeää. Glitteriä on mukana kuitenkin sen verran, että se teki mallitilkusta hieman kovan, sen verran että pientä karheutta saattoi välillä tuntea. Ei siis ehkä kaikkein herkimmille ihan herkimpiin kohtiin – normi-ihoisella tuskin on mitään ongelmia tämän kanssa. Itse hieman glitterinvieroksujana olisi toivonut tästä myös glitterittömiä vaihtoehtoja, sillä lanka tuntui sen verran miellyttävältä että kimalteeton lanka olisi varmaan päätynyt kesäneuleen muodossa puikoille.

Langan tiedot

88 % puuvillaa, 12 % polyesteriä
50 g = n. 145 m
Puikkosuositus: 3.5 – 4.5 mm
Suositustiheys: 20 s ja 28 krs = 10 x 10 cm
Villaohjelma 30 astetta

Schoeller+Stahl Anya

Kun eteeni laskettiin testattavaksi tämä 200 grammaa polymuovia (polyesteriä ja polyakryyliä), en todellakaan tiennyt mitä ajatella. Pitkulainen asia oli vyyhdillä ja sillä on vyöte, se on annettu testattavaksi neulelehteen, joten pakko sen on olla lankaa. Kerin vyyhdin keräksi (käsin, en uskonut kerijälaitteeni selviävän tästä haasteesta) ja annoin kerän odotella. Katselin sitä, mietin mitä sille tekisin.

Lopulta päätin tehdä mallitilkun, loin muutaman silmukan ja neuloinkin muutaman kerroksen kahdeksalla silmukalla. Jatkoin virkkaamalla. Langaksi en tätä kutsuisi, nyöriksi ennemminkin. Hyvä kesälanka mökkireissulle, tällä voisi sitoa niin katiskan kohot kuin riippumaton paikoilleen. Anya ei ole ensisijaisesti neulelanka vaan askartelumateriaali. Kun muuttaa suhtautumistaan näin, alkavat vyyhdin hyvät puolet nousta esiin. Mallitilkku on jäykkä ja pitää muotonsa erinomaisesti. Valmista syntyy nopeasti, kun kiinteillä silmukoilla virkatun kerroksen korkeus on melkein 5 cm. Materiaali on huoletonta käyttää, muovisen lopputuloksen voi huuhtaista ja kuivattaa pelkäämättä huopumista tai venähtämistä. Pannulapuksi tästä ei muovisuuden vuoksi ole, mutta se sopii vaikkapa laukuiksi, avaimenperiksi, amppeleiksi, vessojen matoiksi...

Lankaa saa yhteensä kymmenessä värissä, joista puolet ovat kauden trendikkäitä aprikooseja ja violetteja ja puolet hillittyjä skandinaavisia sävyjä. Jos olet ikinä aikonut virkata säilytysrahin, tämä on oikea lanka siihen.

Langalle annettua oletustiheyttä en täysin allekirjoita, omat voimani eivät sillä tiheydellä montaa kerrosta tällä langalla neuloisi.

Langan tiedot

92 % polyakryyliä, 8 % polyesteriä
200 g = n. 65 m
Suositustiheys: 7 s ja 9 krs = 10 x 10 cm
Konepesu 40 C

teetee Pitsi

Röyhelöhuivilankojen kausi vaikuttaa tältä erää olevan ohi, ja teeteen pitsi edustaa sen kauden kuolonkorinaa. Sillä suunnilleen kaikki muut vaihtoehdot on joku jo tuntunut kokeilleen: monivärisyyden, pompulat, glitterin, paljetit – mitä vielä puuttuu? No tietysti pitsi. Teeteen Pitsissä on pitsinauhaa yhdistetty verkkoneulokseen – ja kah, saadaan röyhelöhuivilanka.

Lankaa, tai puolivalmistetta, löytyy neljässä värissä: valkoinen, harmaa, musta ja lila. Neulominen sujuu sillä tutulla: venytä verkkoa hieman ja poimi reunasta x kpl lenkkejä puikolle – tyylillä. Ohjeita ei kauheasti tarvitse ja valmista syntyy nopeasti. Itse tosin en ole kokenut röyhelöhuivin neulomista kovinkaan nopeaksi, sillä se lenkkien poimiminen ja tiheä kääntyily on kokemukseni mukaan aika hidasta. Tosin 19 metriä nyt ei ole suuri määrä neulottavaksi kuitenkaan.

Teetee Pitsistä tulee, noh, vähän sellainen pitsipötkylä, ainakin jos noudattaa vyötteen ohjetta ja poimii verkkoreunasta peräkkäiset lenkit. Röyhelöisyyden määrää voi lisätä sillä että poimii lenkkejä hieman harvemmin joten pitsiä tulee kerrokselle hieman enemmän ja se poimuttuu paremmin. Hieman kokeilemalla löytää varmasti omalle käsialalleen parhaan yhdistelmän. Tietysti kovin röyhelöistä haluavan kannattaa ottaa huomioon että tällöin 19 m ei välttämättä riitä kovin pitkään huiviin.

Langan laatuun en ensikokeilemalla kovin ihastunut, sillä testikerässä oli noin metrin neulomisen jälkeen pitsinauhassa virheellistä kohtaa jossa ilmeisesti kuvio oli tullut vajavaisesti ja kuvion päällä oli pitkiä lankajuoksuja. Röyhelöhuivi on sikäli muotona aika anteeksiantava että siitä eivät ihan pienet epätasaisuudet erotu.

Pitsi-röyhelöhuivilangan voisi värimaailmansa ja tyylinsä vuoksi kuvitella miellyttävän esim. gootteja. Yleisesti langasta tulee todella vahva tunne siitä että röyhelöhuivit unohdetaan taas vähänksi aikaa. Mutta jos tarkastelee itse Pitsiä, niin se voisi toimia parhaiten jonkun muun langan parina, esim. Yhdistämällä sitä vaikkapa joustinneulehuivin päihin saisi aikaan dandy-tyylisen kaularöyhelön. Tai se voisi käydä hyvin vaikkapa neulepuseron hihansuiden koristeluun.

Langan tiedot

55 % polyakryyliä, 45 % polyamidia
100 g = 19 m
Puikkosuositus: 6 – 8 mm
Konepesu 30 astetta

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen (Cewec Silver Soft, Svarta Fåret Tilda Glitter, SMC Schachenmayr Miracle ja teetee Pitsi) ja Eeva Saviranta (Schoeller+Stahl Anya)

Ulla 02/13 - Artikkelit

Iida Glumoff:
Ruth Cross: Sisusta neuleilla

Taija Elo:
Tuin turinat

Niina Hakkarainen:
Arne & Carlos: Neulo kesä kotiisi

Suvi Heikkilä:
Nikki Van De Car: Ihanimmat vauvaneuleet

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Linda Marveng: Nyt neulomaan!

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kathleen Taylor: Suuri sukkakirja

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pääkirjoitus

Satu Lehti:
Kuudes neuleretriitti

Useita kirjoittajia:
Villaisia ja alpakkaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Puuvillaisia uutuuksia

Useita kirjoittajia:
Uusia glitter- ja efektilankoja

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.