Ulla 02/10

Vihreän Vyyhdin uutuudet

Abuelita Baby Merino Lace

Tämä yksisäikeinen suloisen pehmeä lanka on ylellistä neulottavaa, ja soveltuu oivallisesti pitsineuleisiin. Vaikka langasta voi valmistaa ilmavia pitsineuleita, se ei ole liaan ohutta sileällekään neuleelle. Lanka on täyttä merinokaritsanvillaa, ja pehmeytensä ansiosta sitä voi suositella myös herkkäihoisille. Se on myös käsinvärjättyä ja huopuvaa, joten valmiin työn käsinpesussa täytyy olla varovainen. Lanka ei ole täysin tasaista, joten toisinaan vyyhdistä saattaa tulla vastaan normaalia paksumpia kohtia. Värivaihtoehdoissa on sekä yksivärisiä, että kirjavia sävyjä.

Langan tiedot

100 % merinokaritsanvillaa
100 g = n. 380 m
Puikkosuositus: 2,5-3,0 mm
Tiheys: 28 s = 10 cm

Abuelita Merino Silk

Abuelita Merino Silk -lanka sisältää nimensä mukaisesti silkkiä ja merinovillaa. Silkin ansiosta langassa on mukava, himmeä kiilto. Vihreän Vyyhdin maahantuoma uruguaylainen lanka on ylellisen pehmeää ja sitä on mukava neuloa. Lanka myydään vyyhtinä. Langassa on mielenkiintoinen rakenne. Kierrettä on vähän, mutta silti tuntuma on aivan kuin neuloisi hieman huopunutta hahtuvalankaa. Ehkäpä siitä johtuen lanka kesti purkamista hyvin. Lanka ei ole myöskään aivan tasainen, vaan käsinkehrätyn oloinen.

Testattavana oli langan vaaleanpunainen väri, josta tulee eittämättä mieleen hattara. Lankaa on Suomesta saatavana yhdeksää eri väriä. Langan tiheyssuositus on 16 – 24 silmukkaa kymmenelle sentille. Neuloin testilangasta sileää neuletta olevan mallitilkun suositusta pienemmillä 4 mm bambupuikoilla, koska minulla on löysä käsiala. Sain tiheydeksi 17 s ja 23 krs kymmenelle sentille. Neulepinnasta tuli mukavan kuohkea ja elävä.

Kastelin tilkun ja annoin sen kuivua pingottamatta. Märkä tilkku venähti melko paljon, mutta palautui kuivuessaan lähes entiselleen. Kuivana tilkun tiheys oli 16 s ja 24,5 krs kymmenellä sentillä. Mallitilkku pörröttyi hieman kasteltaessa ja neulepinta tasaantui. Sormilla hieromalla mallitilkkuun ei saanut syntymään nyppyjä.

Aloitin langasta myös kapean kaulaliinan 7 mm muovipuikoilla. Muovipuikoilla langan kulku on tahmeaa. Testasin huiviin useaa mallineuletta. Purkaminen ja uudelleen neulonta ei vaikuttanut langan ulkonäköön. Lopulta päädyin 18 silmukan feather and fan –mallineuleeseen. Suurempi puikkokoko ja löyhempi tiheys toimivat hyvin valitussa mallineuleessa. Huivista näyttää tulevan mukavan ilmava ja kevyt. Yksi vyyhti riittänee hyvin seitsemänvuotiaalle tytölle tulevaan huiviin.

Abuelitalla on sertifikaatti siitä, että lampaita kohdellaan hyvin. Langan ainoat huonot puolet tuntuvat olevan hinta, 14,20 euroa vyyhdiltä ja ainakin toistaiseksi kapea värivalikoima.

Langan tiedot

60 % merinovillaa, 40 % silkkiä
100 g = 200 m
Puikkosuositus: 5 – 7 mm
Tiheys: 16 – 24 s = 10 cm
Käsinpesu

Abuelita Merino Worsted

Abuelita Merino Worsted on paksua uruguaylaista käsinvärjättyä luomumerinolankaa, joka tuntuu jo vyyhtinä houkuttelevan pehmeältä. Lanka on kehrätty paksuudeltaan hiukan vaihtelevaksi, mikä antaa langalle kivasti luonnetta. Abuelitan värikartta on laaja, ja siinä on enimmäkseen kauniita, yksivärisiä sävyjä.

Langassa on hyvin vähän kierrettä, mutta se ei siitä huolimatta halkeile lainkaan. Neulominen on helppoa, pehmeä lanka liukuu puikoilla nätisti ja kaunista pintaa syntyy huomaamatta. Valmis neulepinta on elävän näköistä, ja pintaneuleet erottuvat siitä hyvin. Mallitilkku neulottu 5 mm puikoilla.

Hyvin varovaisessakin pesussa mallitilkku sai kevyesti pörröisen pinnan, joten voisi veikata, että valmis neule nyppyyntyy helposti. Parhaimmillaan lanka lieneekin pehmoisen lämpimissä asusteissa, joihin ei kohdistu kovasti hankausta.

Langan tiedot

100 % merinovillaa
100 g = 200 m
Puikkosuositus: 4,5 - 5,5 mm
Tiheys: 16 – 24 s = 10 cm
Käsinpesu

Zealana eco

Zealana eco on pehmeä ja ohut kaksisäikeinen lanka. Suurin osa langan koostumuksesta on uusiseelantilaista merinovillaa, mutta joukossa on myös pitkiä tummia karvoja, jotka eivät näytä olevan peräisin lampaasta. Ne lienevät lähtöisin opossumista, jota koostumuksessa on 20 prosenttia.

Lanka ei ole kovinkaan joustavaa, joten ainakin minä valitsisin 3 mm:n suositusta pienemmät puikot kauniin neulepinnan takaamiseksi. Tämä opossumi-villasekoite sopii etenkin kaikille, jotka haluavat kokeilla hieman eksoottisempia kuituja. Valmis työ pestään varovasti käsin.

Langan tiedot

80 % merinovillaa, 20 % opossumia
50 g = n. 192 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 27 s = 10 cm

Zealana Kia Ora Kauri Fingering

Zealana Kauri on jännittävä uusiseelantilainen uutuus. Koskaan aikaisemmin en ollut kokeillut opossuminkarvasta kehrättyä lankaa, joten tätä oli mukava kokeilla. Lanka oli pehmeää jo kerällä, jopa niin pehmeää, että se katkesi jo pienestä nykäisystä. Lanka on kaksisäikeistä ja pehmeäkierteistä. Vaikka siinä on myös silkkiä mukana, siinä ei ole silkin kiiltoa. Pääosaltaan lanka on merinoa, opossuminkarvaa siinä on noin kolmasosa. Suomesta Kauri-lankaa saa kolmea eri värivaihtoehtoa, valmistajalta on saatavissa yhtätoista eri väriä. Kerä on vain tavallisesta poikkeavasti vain 40 grammaa, joten kun lasketaan langanmenekkiä, se kannattaa ottaa huomioon.

Opossuminkarva on ontto, joten se eristää erittäin hyvin lämpöä ja onttous tekee siitä myös hyvin kevyen. Opossumin sanotaan olevan myös likaa ja kosteutta hylkivä. Opossumi on Uudessa-Seelannissa tuhoeläin, joka ei alunperin kuulu Uuden-Seelannin eläimistöön. Se tuotiin sinne turkiseläimeksi 1800-luvun puolessa välissä ja koska sillä ei ole luontaisia vihollisia Uudessa-Seelannissa, se on levinnyt maassa samalla tavalla kuin kani Australiassa ja se tuhoaa maan alkuperäistä eläimistöä syömällä kaikkea mahdollista sammakoista hedelmiin ja puunkuoreen. Maailman Luonnon Säätiö tukee opossumin hävittämistä Uuden-Seelannin luonnosta, ja opossumiturkiksen jalostaminen neuletuotteiksi ja langaksi on osa tätä projektia.

Neuloin mallitilkun 3,5 mm puikoilla ja neuloksesta tuli miellyttävän laskeutuvaa. Neulepinnan tuntu muistuttaa alpakkaa, se on samalla tavalla hieman liukkaan tuntuinen. Peruslangan pohjaväri on ilmeisesti ollut vaaleanharmaa, vaikka lanka on tasaisesti värjäytynyttä, neule on silti elävän näköinen. Langassa on mukana opossumin peitinkarvojakin ja siksi neulos pistelee hieman herkkää ihoa.

Mallitilkku kesti ohjeenmukaisen käsinpesun hyvin. Kun siitä puristi ylimääräisen veden pyyheliinojen välissä pois, tilkku tuntui melkein kuivalta. Se rentoutui myös hieman ja laskeutuu paremmin pesun jälkeen. Ainakaan tästä erästä ei lähtenyt väriä pesuveteen.

Langan tiedot

60 % merinovillaa, 30 % opossumia, 10 % silkkiä
40 g = 153 m
Puikkosuositus 3,25 – 3,75 mm
Tiheys: 23 – 26 s = 10 cm
Hellävarainen käsinpesu

Zealana Kia Ora Kauri Worsted Weight

Zealanan Kauri Worsted Weight on ensimmäinen kokeilemani opossumilanka, joten en voi verrata sitä muihin vastaaviin lankoihin. Merino-silkki -sekoitteita olen kuitenkin neulonut ja niihin verrattuna Kauri on selkeästi pörröisempää ja karvaisempaa lankaa. Omalla ihollani lanka tuntuu hyvin pehmeältä, eikä pieni pörröisyys kutita kuten esimerkiksi mohairlangassa.

Kauri on varsin paksu lanka ja se sopiikin parhaiten syys- ja talvineuleisiin, kuten esimerkiksi kämmekkäisiin ja pipoihin. Ohuempiin huiveihin ja asusteisiin sopiikin esimerkiksi Zealanan Rimu.

Lanka on lämmintä ja valmis neulepinta pörröttyy vielä hieman lisää pesussa. Langassa mukana oleva merino tuo pintaan joustavuutta, joten esimerkiksi palmikko nousee neulepinnasta esille hyvin.

Kuvassa on sekä luonnonvärinen kerä että fuksianvärinen kerä. Luonnonvärisestä kerästä näkyy, että langan pohjaväri poikkeaa valkoisesta, joten langan värikartta on hieman murrettu.

Langan tiedot

60 % uusiseelantilaista merinovillaa, 30 % opossumia, 10 % silkkiä
50 g = 86 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 20 s = 10cm
Hellävarainen käsinpesu

Zealana Kia Ora Rimu DK

Zealanan Kia Ora Rimu -lanka ei kuulu varsinaisesti kesälankojen sarjaan, jollei ole aikonut viettää kesäänsä esim. Etelämantereella – mutta se on mielenkiintoinen tuttavuus. Rimun koostumuksesta 60 prosenttia on uusiseelantilaista merinoa ja loput 40 prosenttia on opossumia.

Opossumin karva on onttoa, joten se eristää lämpöä hyvin ja pitääkin lämpöä villaa paremmin. Rakenteeltaan opossumin karva on pehmeää ja lyhyttä, joten siitä ei voi kehrätä lankaa yksinään. Se sekoitetaan yleensä johonkin muuhun, tässä tapauksessa merinoon. Opossuminkarva ei myöskään nyppyynny, ja sen taipumuksen pitäisi säilyä myös sekoitteessa, aiheuttaen sen että neuleet kestävät käyttöä pidempään siistin näköisinä.

Kerällä Rimu ei ensikatsomalla erotu mitenkään villalangasta. Lähemmin katsottuna langan rakenne on hieman pörröinen ja siitä törröttää pieniä karvoja, jotka ovat ilmeisesti opossumia. Lankaa oli miellyttävä neuloa, siinä oli hyvä kierre, lanka ei halkeillut ja neulepinnasta tuli tasaista. Rimu ei kuitenkaan ole vahvaa, sain langan mallitilkkua neuloessa langan jopa kerran poikki kun kiristin liian innokkaasti silmukoita puikon alussa.

Pesu pörhensi lankaa huomattavasti ja toi opossuminkarvat kunnolla esille. Kerrostiheys muuttui hieman, mallitilkussa 32 kerroksesta 30:een, mutta pinta oli edelleen aika tiivistä mutta laskeutuvaa. Itse sain silmukkatiheydeksi hieman suositusta pienemmillä puikoilla 20 s, mutta mielestäni neulepinta oli jo ennen pesua aika tiivis joten itse en ainakaan villapaitaa neuloisi tiheämmäksi. Käsineet voisivat olla eri asia.

Opossuminkarvan sanotaan olevan hienoa ja pehmeää, mutta minua mallitilkku pisteli hieman, tosin syynä voi olla myös merino. Itse olen sen verran herkkäkaulainen, että en tekisi langasta mitään mikä tulee suoraan kaulalle. Langan lämmitävyyden sen sijaan tunsin jo pitäessäni mallitilkkua kädessä. Siitä saanee mainioita vilukissan talvivaatteita ja –asusteita.

Rimua löytyy viittätoista eri väriä, kahta paksuutta (fingering ja dk), joista testissä oli paksumpi eli dk. Vihreässä vyyhdissä on tällä hetkellä Rimusta vain paksumpaa versiota ja kahta väriä. Testissä oli petroolin värinen lanka.

Lanka oli mielestäni kovin mukavaa neulottavaa, lämmintä ja suhteellisen pehmeää. Herkkänahkaisuuden vuoksi asusteet jäisivät kohdaltani väliin, ja suhteellisen korkea hinta (13,5 €/50 g) rajoittaa villapaitainnostusta. Mutta jos et ole hurjan herkkänahkainen niin langasta saanee mainioita asusteita.

Huomautus herkkäsieluisille: opossumi ei ole Uuden Seelannin alkuperäisfaunaa vaan tulokas Australiasta. Kantaa siis yritään karsita ja opossumeja ei suinkaan ole keritty karvan saamista varten.

Langan tiedot

60 % uusiseelantilaista merinovillaa, 40 % opossumia
50 g = n. 128 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
Konepesu hienopesuohjelmalla

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen - Zealana Kia Ora Rimu DK

Lisää Niinasta

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Abuelita Baby Merino Lace

Lisää Hanna-Kaisasta

kristak - Abuelita Merino Silk

Lisää kristak:sta

Anni Laine - Abuelita Merino Worsted

Lisää Annista

Satu Lehti - Zealana Kia Ora Kauri Fingering

Lisää Satusta

Eeva Saviranta - Zealana Kia Ora Kauri Worsted Weight

Lisää Eevasta

Kiitokset

Vihreä vyyhti

Ulla 02/10 - Artikkelit

Taina Anttila:
Istutettu hiha

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Anni Laine:
Pienten pukimet -arvostelu

Laura Lehtinen:
Anna kaikkien kukkien kukkia -arvostelu

Laura Lehtinen:
Pehmoisia neuleita pienokaiselle -arvostelu

Pörrö Sahlberg:
Pörrön napinläpi

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.