Ulla 02/10

Coatsin uutuudet

Gedifra Fiorista Fino

Fiorista Fino on puuvillasekoitelanka, jonka värit muodostavat pitkiä toistuvia raitoja. Kaikkia värjäysvärejä ei välttämättä aina ole jokaisessa kerässä, koska toistuva värijakso on pidempi kuin langan määrä yhdellä kerällä. Tämä on mainittu vain vyötteen sisäpuolella.

Fiorista Fino tuntuu neulottaessa pumpulin pehmeältä ja sitä on helppo neuloa. Langasta muodostuva neulepinta on melko ryhdikästä, mutta silti pehmeän tuntuista. Lanka halkeili neulottaessa vähän, mutta vaihdettuani tylpempiin puikkoihin se loppui.

Neuloin mallityönä langasta Rina-huivin. Lanka ei neuleena juurikaan menetä muotoaan pesussa, mutta sen pinta pehmenee ja pörhistyy hieman. Väriensä ja olemuksensa puolesta lanka soveltuisi monenlaisiin kesäneuleisiin, ei ehkä kuitenkaan lastenvaatteisiin pesuvaatimuksensa vuoksi.

Langan tiedot

88 % puuvillaa, 12 % polyesteriä
50 g = 115 m
Puikkosuositus: 4,5 5 mm
Tiheys: 21 s ja 30 krs = 10 cm
Hellävarainen 30 C , voidaan silittää miedolla lämmöllä

Gedifra Jalia

Jalia on kaksisäikeinen nauhalanka, jossa nauhat ovat noin sentin välein kiinni toisissaan muutamalla pistolla. Langan juju on se, että siinä on kaksi eri näköistä ja oloista nauhaa, joista toinen on kiitävää saumurisaumaa muistuttava nauha ja toinen on matta kudosputki. Värikartta on hieman murrettu ja suurelta osalta violettivoittoinen.

Neulottaessa lanka oli yllättävän puuvillaisen ja mukavan tuntuista. Suureksi yllätyksekseni lanka käyttäytyi puikoilla kuin tiivis yksisäikeinen lanka eikä halkeillut juuri ollenkaan. Neulepinnasta tuli suosituspuikoilla melko tiivistä ja ryhdikästä. Kahden eri värisen säikeen vuoksi neulepinnasta tulee hieman kirjava, tweedmäinen.

Neuloin mallityönä langasta Rina-huivin. Lanka ei neuleena juurikaan hiosta eikä menetä muotoaan pesussa. Koska neulepinnasta tulee paksu ja tiivis, ei lanka välttämättä sovellu helletoppeihin.

Langan tiedot

56 % puuvillaa, 44 % polyamidia
50 g = 55 m
Puikkosuositus: 6 7 mm
Tiheys: 12 s ja 20 krs = 10 cm
Käsinpesu, ei silitystä

Red Heart Eco-Cotton Blend

Puuvilla-akryylinen Eco-Cotton Blend on paksuhko ja löyhäkierteinen puuvillasekoitelanka. Se koostuu kahdeksasta säikeestä, joissa on välillä hiukan paksumpia puuvillanukkamöykkyjä. Lankaa valmistetaan kahdeksaa väriä, joista tuodaan Suomeen vain muutamaa sävyä. Lanka on valmistettu t-paitojen ompelujätteistä ja siihen on lisätty hieman akryylia, jotta kuitu olisi vielä ilmavampaa.

Eco-Cotton Blend tuntuu miellyttävältä neuloa, ja vaikka langassa on akryyliä, se ei tunnu muoviselta käsissä. Säikeisen rakenteen vuoksi neulominen on hieman haasteellista. Jos puikot ovat teräväkärkiset, lanka halkeilee helposti, varsinkin silmukoita poimiessa tai jos neulekäsiala on kovin tiukka.

Vyötteessä suositellaan 3,5 mm puikkoja ja virkkuukoukkua, mutta itse käytin 4 mm puupuikkoja ja neulepinnasta tuli sopivan tiivis. Pesussa neulepinta tiivistyi vähän lisää, mutta pysyi hyvin siistinä. Koska pesen kaiken pyykin 40 asteessa, tämäkin tilkku pestiin niin, vaikka langan pesuohje neuvookin käyttämään 30 asteen lämpötilaa. Tilkku kutistui aavistuksen verran: ennen pesua sen mitat olivat 19 x 23,5 cm ja pesun jälkeen ne olivat 17 x 23 cm. Tästä langasta neulottuihin vaatteisiin ja asusteisiin kannattaa siis lisätä hieman kutistumisvaraa.

Langan tiedot

75 % kierrätettyä puuvillaa, 25 % akryyliä
100 g = 156 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 18 s ja 27 krs = 10 cm
Varovainen konepesu 30 C, silitys kielletty

Rowan Purelife Revive

Kaikenlaiset eko- ja kierrätysaatteet ovat viimeaikoina tulleet myös lankamaailmaan ja myös Rowan ottaa osaa trendiin Purelife-sarjallaan. Purelife Revive on kierrätyslankaa parhaimmillaan, sillä kaikki langassa käytetyt materiaalit ovat kierrätettyjä. Se on myös ensimmäinen täysin kierrätysmateriaaleista valmistettu lanka Rowanin valikoimissa. Lankaa varten käytetyt vaatekappaleet on valittu silkki-, puuvilla- ja viskoosipitoisuuden mukaan, minkä jälkeen ne on karstattu ja syntyneestä uusiokuidusta on kehrätty lankaa.

Revivessä on kahdeksan meleerattua värisävyä vaaleasta keskitummaan sini-lilakirjavaan. Lanka on suhteellisen löysäkierteistä, mutta ei rakenteensa vuoksi kuitenkaan halkeile. Kaikki säikeet nimittäin koostuvat vuorostaan kahdesta tiukkakierteisestä säikeestä, jotka on taas kierretty yhteen. Yksi säikeistä on kiiltävämpi ja tuokin lankaan paikoitellen hienoista kiiltoa. Testissä käytetty lanka oli väriä Ironstone.

Lanka neuloutuu kauniisti ja lopputulos on neulepintana kauniimpi kuin kerällä. Lanka ei ole ihan tasaista, vaan siinä on ajoittain pieniä möykkyjä, jotka tuovat värityksen lisäksi elävyyttä neulepintaan. Revive on hieman kovaa neuloa, joskin neulepinta hieman pehmenee pesussa. Neulon itse löysällä käsialalla ja olen tottunut valitsemaan noin 0,5 mm suositusta pienemmät puikot, jos haluan päästä suositustiheyteen. Tämän langan suhteen nyrkkisääntöni ei kuitenkaan toiminut, vaan puolta numeroa pienemmillä puikoilla sain huomattavasti löysempää pintaa.

Mallitilkku päästi pesun alussa runsaasti väriä, mutta huuhteluvesi pysyi kirkkaana. Tilkku rentoutui myös pesussa hieman ja tiheys löyseni hieman. Pesun aikana lanka tuoksui voimakkaasti jotenkin kemialliselle ja vaikka tuoksu hieman laimenikin, se tuntui silti kosteassa langassa. Tilkun kuivuttua tuoksu oli hävinnyt eikä lanka myöskään kuivana tuoksu oikeastaan miltään.

Kaiken kaikkiaan lanka oli miellyttävä uusi tuttavuus ja sopiikin varmasti mainiosti kesäneuleisiin. Langasta saa miellyttävän laskeutuvia neuleita ja kirjavuutensa vuoksi se on parhaimmillaan yksinkertaisissa neuleissa. Miinusta annan käsinpesusta ja voimakkaasta tuoksusta märkänä. Lanka tuntuu sen verran rustiikkiselta, että pesuohje aiheutti ihmetystä.

Revive on ehtinyt olla jo tarjouksessakin parissa paikassa ainakin pääkaupunkiseudulla, mutta normaalisti langan hinta pyörii noin kuuden euron tienoilla kerältä.

Langan tiedot

36 % kierrätettyä silkkiä, 36 % kierrätettyä puuvillaa, 28 % kierrätettyä viskoosia
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 30 krs = 10 cm
Käsinpesu kylmässä vedessä

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen - Rowan Purelife Revive

Lisää Niinasta

Satu Lehti - Red Heart Eco-Cotton Blend

Lisää Satusta

Pörrö Sahlberg - Gedifra Fiorista Fino, Gedifra Jalia

Lisää Pörröstä

Kiitokset

Coats Opti Craft Oy

Ulla 02/10 - Artikkelit

Taina Anttila:
Istutettu hiha

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Anni Laine:
Pienten pukimet -arvostelu

Laura Lehtinen:
Anna kaikkien kukkien kukkia -arvostelu

Laura Lehtinen:
Pehmoisia neuleita pienokaiselle -arvostelu

Pörrö Sahlberg:
Pörrön napinläpi

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.