Ulla 02/10

Lesley Stanfield: Anna kaikkien kukkien kukkia. 100 hauskaa virkkaus- ja neulontaohjetta.

Lesley Stanfieldin kirjassa esitellään teoksen nimen mukaisesti 100 erilaista virkkaus- ja neulontaohjetta. Kyseiset ohjeet ovat tosin kooltaan varsin pieniä, sillä ne on tarkoitettu pääosin koristeiksi.

Kirjan rakenne on selkeä: Kirjan alussa kerrotaan perustietoja neulomisesta ja virkkaamisesta. Tämän osion jälkeen on mallihakemisto, jonka jälkeen seuraavat työohjeet. Viimeisessä osiossa esitellään kirjan ohjeilla tehdyille koristeille eri käyttötapoja.

Ennen kuin aloitat -osio on hyvin pitkälti samanlainen kuin muissakin neulekirjoissa. Se ei tarjoa kokeneelle neulojalle mitään uutta, mutta sopii aloittelijalle.

Mallihakemiston kuvat ovat isoja ja selkeitä. Hakemisto on koottu siten, että yhdellä aukeamalla on kuva useasta koristeesta. Mallit on jaoteltu teemoittain: kukat, lehdet, hedelmät ja kasvikset. Löytyypä kukkien seasta muutama hyönteinenkin. Itseäni miellytti erityisesti mallien monipuolisuus. Kukista löytyy niin ruusuja kuin eksoottisempia hohdekukkiakin. Lehtivalikoima on ainoastaan yhden aukeaman laajuinen, mutta tavallisten lehtien lisäksi joukosta löytyy myös muutama erikoisuus. Ginkgonlehden olemassaolo piti ihan tarkistaa netin hakukoneella. Hedelmät ja kasvikset ovat varsin perusrehuja, joskaan ei olisi koskaan tullut mieleeni lähteä niitä neulomaan. Ihastuin malleissa myös siihen, kuinka aidon näköisiä ne ovat. Joulutähden, retiisit ja monet muut tunnistaa jo ennen kuvatekstin lukemista.

Työohjeet ovat selkeitä, ja ne on jaoteltu vaikeustason mukaan helppoihin, keskivaikeisiin ja vaativiin töihin. Virkkaus- ja neuleohjeet on koottu erikseen. Työohjeen alussa kerrotaan suositeltu langan paksuus ja muut tarvikkeet. Langan kohdalla ei kerrota tiheyttä, vaan suositus on esimerkiksi "keskipaksua villalankaa". Tämä on mielestäni hieman epämääräistä, mutta toisaalta koristeille tuntuisi hassulta nimetäkään tiettyä lankaa. Vähäisen langankulutuksen vuoksi kirjan ohjeet sopivat mainiosti jämälangoille. Virkatuille malleille on sanallisen ohjeen lisäksi kaavio.

Viimeisessä osiossa esitellyt käyttökohteet eivät olleet mitenkään mieltä mullistavia. Inspiroivammaksi koin itse malliosion, jossa mallit oli esitelty tasolla. Kirjan ideat olivat varsin perinteisiä: koristeita voi kiinnittää kasseihin, paitaan, huiviin ja niin edelleen.

Kaiken kaikkiaan kirja on hauska ja mielikuvituksellinen. Kovinkaan haastavaksi ohjeita ei voi sanoa osittain jo töiden pienen koon takia. Suosittelen kirjaa kaikille innokkaille koristelijoille sekä niille, jotka kaipaavat neulevälipaloja.

Tiedot

Lesley Stanfield: Anna kaikkien kukkien kukkia. 100 hauskaa virkkaus- ja neulontaohjetta.
WSOY, 2009
ISBN: 978-951-0-35389-9

Teksti

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Kuva

WSOY

Ulla 02/10 - Artikkelit

Taina Anttila:
Istutettu hiha

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Anni Laine:
Pienten pukimet -arvostelu

Laura Lehtinen:
Anna kaikkien kukkien kukkia -arvostelu

Laura Lehtinen:
Pehmoisia neuleita pienokaiselle -arvostelu

Pörrö Sahlberg:
Pörrön napinläpi

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.