Ulla 02/10

Sari Savikko: Pienten pukimet. Nostalgisia neuleohjeita vauvoille ja taaperoille.

Pienten pukimet sisältää lasten neuleohjeita 40 - 60-luvuilta nykyneulojille sovellettuina. Neuleet ovat perinteisiä ja käytännöllisiä, ja ainakin omaa silmääni monet niistä miellyttävät. Mukana on sekä perinteisiä tossuja, myssyjä ja kaulaliinoja että nykyään vähän erikoiseltakin näyttäviä neuleita, kuten pikkumiehen vierailupuku, johon kuuluu sortsimalliset henkselihousut. Löytyypä kirjasta myös ohje pitsiseen kastemekkoon. Itse ihastuin perinteisiin löysänmallisiin potkuhousuihin, jotka ovat erehdyttävästi samanoloiset kuin äitini kellarista löytyneet perintöhousut, jotka ovat olleet esikoisellani tänä keväänä kovassa käytössä.

Jokaisen ohjeen yhteydessä on mainittu kaikki nykyneulojille olennaiset tiedot: lanka, sen menekki, puikot ja tiheys. Nämä ovat alkuperäisissä ohjeissa kirjan mukaan olleet hyvinkin puutteellisia. Lankasuosituksissa on ilahduttavasti käytetty Novitan lankojen lisäksi ainakin SandnesGarnin ja Marks & Kattensin lankoja.

Itse ohjeet näyttävät selkeiltä, ja erikoisempia tekniikoita tai mallineuleita käyttävien ohjeiden yhteydessä on muutamalla kuvalla selvennetty, mistä on kyse. Kummallista on kuitenkin, että kovin monet mallit ohjeistetaan neulomaan tasona ja ompelemaan saumat jälkikäteen. Erityisesti sukissa tällainen ohjeistus vaikuttaa erikoiselta. Toisaalta joissakin malleissa mainitaan, että alkuperäistä ohjetta on muokattu siten, että saumoja ei tarvitse ommella. Erot selittynevätkin sillä, että ohjeita ovat nykypäiväistäneet useat eri henkilöt.

Vaikka kirjan nimessäkin puhutaan nimenomaan neuleohjeista, löytyy ohjevalikoimasta myös yksi virkattu mekko, jonka miehusta on tehty koukkuamalla. Koukkuaminenkin on lyhyesti neuvottu ohjeen yhteydessä havainnollisin kuvin.

Neulekirjojen tekijöiden ainainen dilemma siitä, miten paljon kirjaan kannattaa sisällyttää varsinaista neulomisen ohjeistusta, on tässä kirjassa ratkaistu oikein hyvin. Kirjan lopussa on parin aukeaman pituiset napakat kuvalliset ohjeet kirjassa käytetyistä kavennuksista ja langankierroista sekä erilaisista saumoista. Ohjeiden yhteydessä olevien erikoistekniikoiden havainnollistusten lisäksi tämä on kiva tapa huomioida, etteivät kaikki lukijat ehkä muista, miten se ylivetokavennus tehtiinkään, sortumatta kuitenkaan käyttämään sivuja oikean silmukan neulomisen opastamiseen.

Kirjan lopusta löytyy myös mielenkiintoinen historiikki lasten neulevaatteisiin, käytettävissä olleisiin lankoihin, neulomisen sosiaaliseen statukseen, silloiseen neulemuotiin jne. Aidot ajan mainokset ja valokuvat värittävät tekstiä.

Kaiken kaikkiaan Pienten pukimet on mainio lastenvaatekirja, jota on kiva vain selailla, vaikka mitään siitä ei neuloisikaan. Itse aion kyllä neuloa, ehkäpä ne nostalgiset potkuhousut.

Tiedot

Sari Savikko (toim.): Pienten pukimet. Nostalgisia neuleohjeita vauvoille ja taaperoille.
Tammi, 2009
ISBN: 978-951-31-4910-9

Teksti

Anni Laine

Lisää Annista

Kuva

TAMMI / Ahtiainen Aino

Ulla 02/10 - Artikkelit

Taina Anttila:
Istutettu hiha

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Anni Laine:
Pienten pukimet -arvostelu

Laura Lehtinen:
Anna kaikkien kukkien kukkia -arvostelu

Laura Lehtinen:
Pehmoisia neuleita pienokaiselle -arvostelu

Pörrö Sahlberg:
Pörrön napinläpi

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.