Ulla 02/10

Erika Knight: Pehmoisia neuleita pienokaiselle. 20 suloista neulemallia luonnonlangoista.

Erika Knightin teos Pehmoisia neuleita pienokaiselle esittelee nimensä mukaisesti erilaisia vauvalle neulottuja neuleita. Mukana on perinteistä villatakkia, yöpaitaa, myssyä ja erikoisempaa helistintä ja jopa ovistoppari. Ohjeissa on käytetty myös virkkaamista sekä muita materiaaleja langan lisäksi.

Johdannon yhteydessä on lyhyt kuvaus neuleissa käytetyistä lankamateriaaleista sekä ylistyspuhe kasvivärjäyksestä. Tämä johdattelee lukijan teemaan, ja tekstistä näkee, että kirjoittaja on todellinen luonnon ystävä. Johdannon jälkeen esitellään neuleet runsaiden kuvien saattelemana, ja neuleohjeet ovat vasta neulekuvien jälkeen. Neuleohjeiden yhteydessä ei ole kuvaa itse neuleesta, mikä hankaloittaa neuleen etenemisen seuraamista. Kirjan pitsikuvioissa ei käytetä apuna kaavioita, vaan jokainen kerros on selitetty erikseen. Tämä tekee mielestäni pitsineuleohjeista raskaasti luettavia. Muuten neuleohjeet ovat hyvää peruslaatua: alussa on eritelty tarvikkeet ja materiaalit ja annettu hyviltä kuulostavia neulontaniksejä kyseisen ohjeen toteuttamiseen. Vaikeustasoltaan neuleohjeita ei ole lajiteltu, mutta ne vaikuttaisivat olevan kokeneen neulojan silmin helppoja ja keskivaikeita.

Teoksen ehdottomasti paras puoli on sen kuvitus: Kuvia on runsaasti ja ne ovat todella kauniita. Kuvista välittyy loistavasti kirjan teema eli luonnollisuus ja luonnonläheisyys. Pidän myös siitä, että teoksessa on otettu huomioon kokeneemmat neulojat eikä siinä ole missään vaiheessa esitelty neulonnan perustekniikoita. Tosin aloittelijan kannalta tämä on puute, ja se on syytä huomioida kirjaa hankkiessa. Ihastuin teoksessa sen rauhallisuuteen ja luonnonläheisiin väreihin. Tämän teoksen kanssa ei ole kiire, ja kuvat kutsuvat viipymään kirjan parissa pitkään.

Kirjan neuleohjeet eivät ole mitenkään niin erityisiä, että ne jäisivät ensimmäisellä selailukerralla mieleen. Selkeimmin mieleen jäävät kirjan kauniit kuvat ja luonnonläheinen teema, mutta varsin vähän muistuu mieleen itse neuleista. Toisella selailukerralla muutama ohje jo kiinnittää huomion, mutta "pakko ostaa" -kirjaksi en tätä teosta kuitenkaan luokittelisi. Onneksi neuleohjeet ovat käytännöllisiin lastenvaatteisiin ja leluihin. Kirja voisi sopia lahjaksi juuri lapsen saaneelle neulojalle tai neulojalle, joka neuloo ahkerasti lahjoja vastasyntyneille.

Tiedot

Erika Knight: Pehmoisia neuleita pienokaiselle. 20 suloista neulemallia luonnonlangoista.
Multikustannus, 2009
ISBN: 978-952-468-234-3

Teksti

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Kuva

Multikustannus

Ulla 02/10 - Artikkelit

Taina Anttila:
Istutettu hiha

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Anni Laine:
Pienten pukimet -arvostelu

Laura Lehtinen:
Anna kaikkien kukkien kukkia -arvostelu

Laura Lehtinen:
Pehmoisia neuleita pienokaiselle -arvostelu

Pörrö Sahlberg:
Pörrön napinläpi

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.