Ulla 02/10

Tekstiiliteollisuuden uutuudet

SandnesGarn Mini Duett

Mini Duett on SandnesGarnin kesän uutuuslanka. Puuvilla-merinovillasekoitteena se sopiikin hyvin kesälangaksi, mutta miksei myös talvineuleisiin käytettäväksi. Lanka on tuntumaltaan hyvin puuvillaista, mutta valmis neulepinta tuntuu toisaalta myös villaisen pehmeältä.

Lanka neuloutui helposti eikä halkeillut. Kierrettä on tässä nelisäikeisessä langassa juuri sopivasti. 55 % puuvillaa sisältävänä lanka ei ole kovin joustavaa, mutta merinovillaosuus tuo kuitenkin lankaan hiukan joustavuutta. Itse en yleensä pidä erityisesti puuvillan neulomisesta juuri sen joustamattomuuden vuoksi, mutta tätä lankaa oli mukava neuloa.

Lankakartalla on 15 yksiväristä vaihtoehtoa. Valikoima kattaa mukavasti kaikki perusvärit. Sinisen ja punaisen sävyjä löytyy jopa kolme molempia. Sandnesilta löytyy sama lanka myös paksumpana versiona (50 g = n. 90 m) nimellä Sandnes Duett. Tästä paksummasta versiosta löytyy tosin 18 eri sävyä.

Neuloin testissä olevasta kerästä kesäpipon, jossa on hiukan pitsiä ja hiukan palmikkoa. Testineuleessa käytin 3,0 mm puikkoja. Tällä puikkokoolla joustimesta tuli mukavan napakkaa ja pitsiosuudesta sopivan laskeutuvaa. Syntyvä neulepinta on suoraan puikoilta pingottamattomana mukavan tasaista. Lanka tuntuu sopivan hyvin pipoihin ja käyttäisin sitä itse mielelläni myös muissa asusteissa ja paidoissakin. Suuren puuvillapitoisuuden vuoksi tosin hiukan epäilyttää, miten langasta neulottu joustin pidemmässä käytössä mahdollisesti löystyy tai venyy. Lanka on pehmeää ja viileän tuntuista. Se sopii siis hyvin ihmisille, joita karheammat villalangat kutittavat.

Langan tiedot

55 % puuvillaa, 45 % merinovillaa
50 g = n. 175 m
Puikkosuositus: 2,5 - 3 mm
Tiheys: 27 s = 10 cm
Villapesu 40 C

Sublime Bamboo & Pearls DK

Sublimen kevätuutuus kuulostaa kovin eksoottiselta: bambua ja helmiä. Sublimen Bamboo & Pearls dk on siis viskoosia. Viskoosia on tehty jos jostakin materiaaleista, kuten bambusta, banaanista, erilaisista havupuista, miksei silkistäkin. Mutta viskoosihan on selluloosakuitu, joten miten sitä saa aikaiseksi helmistä? Haku internetissä johtaa Kiinaan, josta tuntuvat olevan peräisin monet uudet viimeaikoina langoissa nähdyt kuidut, maito mukaanluettuna. Helmiviskoosi vaikuttaa olevan viskoosia, johon on jollakin salaisella menetelmällä lisätty helmijauhetta. Helmiviskoosin luvataan olevan ihoa valkaisevaa, vanhenemista ehkäisevää, virkistävää ja uv-säteilyä ehkäisevää.

Jokainen saa tehdä omat testinsä em. väitteiden suhteen. Tässä arvostelussa keskitytään kuitenkin vain langan ominaisuuksiin.

Lanka on donitsikerällä ja sitä pitää paikallaan kaksi vyötettä, joita ei ole liimattu kasaan, vaan niissä on päissä väkäset jotka auttavat niitä pysymään paikallaan. Itse en moisista vyötteistä perusta, sillä väkäset tarttuvat helposti lankaan ja voivat aiheuttaa ikäviä purkautumiskohtia lankaan. Tässä tapauksessa mitään dramaattista ei kuitenkaan tapahtunut, vaikka lanka ei olekaan kovin tiukkakierteistä. Se on liukasta ja silkkisen oloista, samalla kuitenkin pehmeää. Siinä on kaunis himmeä kiilto sanoisin jopa helmenhimmeä.

Lankaa on mukava neuloa ja neulepinnasta tulee kaunista. Se on tosin joustamatonta ja neulepinnassa näkyvät käsialan epätasaisuudet helposti. Pesu kuitenkin tasoitti neulepinnan ja käsialan pienet epätasaisuudet hävisivät. Lanka säilytti kiiltonsa ja neulepinta vaikutti mukavan laskeutuvalta. Pesin mallitilkun ohjeen mukaan 40 asteen hienopesussa ja pesun jälkeinen tiheys verrattuna pesua edeltävään tiheyteen oli muuttunut hieman. Tilkku kasvoi hieman leveyssuunnassa ja kutistui pituussuunnassa. Kannattaa siis tehdä mallitilkku ja mitata tiheys vasta pesun jälkeen.

Värejä Sublimen bamboo & pearl dk-langasta löytyy yhdeksän. Testattavana oli puhtaanvalkea väri nimeltään Ricepaper. Vaaleita löytyy pari lisää, luonnonvalkoinen ja beessi. Loput värit ovat Sublimen tapaan melko himmeähköjä ja murrettuja, hieman pastellisen oloisia.

Sublimen bamboo & pearl dk vaikuttaa mukavalta lisältä kesälankoihin. Siitä saa mukavia viileitä ja hyvin laskeutuvia neuleita kesäsäille. Miinusta hieman suppeahkosta ja vaisusta värivalikoimasta. Hinta kerälle pyörii noin viiden kuuden euron tuntumassa.

Langan tiedot

70 % bambuviskoosia, 30 % helmiviskoosia
50 g = 95 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Konepesu, hienopesu 40 C

teetee Pallas

Tekstiiliteollisuuden Pallas on koostumukseltaan hyvin perinteistä polyamidivahvisteista villalankaa. Lanka tuntuu kerällä melko pehmeältä sekä napakkakierteiseltä. Pallas on 4-säikeistä ja paksuudeltaan tasaista. Villalankana se on tavalliseen tapaan joustavaa.

Lankaa on helppo neuloa eikä se mainittavasti halkeile. Aloitin neulomisen kerän sisältä ja lanka kulki mukavan tasaisesti ilman solmuja tai muita ongelmia. Syntyvä neulepinta on tasaista ja siistiä. Neuloin testikerästä kaksi pientä myssyä 3,0 mm puikoilla ja neulepinnasta tuli mukavan oloista myssyksi. Tiheydeksi näillä puikoilla sain 22 s 10 sentille, mikä on hiukan suositustiheyttä löysempää. Mikäli neuloisin langasta sukkia, ottaisin käyttöön pienemmät puikot saadakseni hieman tiiviimmän neulepinnan.

Lanka sopii mielestäni hyvin erilaisiin asusteisiin, kuten sukkiin ja lapasiin, mutta miksei isompiinkin neuleisiin. Kovin herkkäihoisille en tätä lankaa kuitenkaan suosittelisi, sillä erityisen pehmeää se ei ole. Myös langan suppea värivalikoima latistaa melko paljon ainakin omia ostohalujani, vaikka lanka muuten mukavalta perusvillalangalta testin perusteella tuntuukin. Värivaihtoehtoja on saatavilla vain kahdeksan. Näistä kuusi ovat yksivärisiä ja kaksi erilaisin raita- ja pätkävärjäysosioin kuvioituja. Testattavaksi osui sinisävyinen monivärinen kerä, josta syntyi kivat kuviot myssyihin.

Langan tiedot

80 % villaa, 20 % polyamidia
50 g = n. 130 m
Puikkosuositus: 3 - 3,5 mm
Tiheys: 24 - 26 s = 10 cm
Hellävarainen pesu 40 C

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen - Sublime Bamboo & Pearls DK

Lisää Niinasta

Suvi Heikkilä - SandnesGarn Mini Duett, Tekstiiliteollisuus Pallas

Lisää Suvista

Kiitokset

Tekstiiliteollisuus

Ulla 02/10 - Artikkelit

Taina Anttila:
Istutettu hiha

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Anni Laine:
Pienten pukimet -arvostelu

Laura Lehtinen:
Anna kaikkien kukkien kukkia -arvostelu

Laura Lehtinen:
Pehmoisia neuleita pienokaiselle -arvostelu

Pörrö Sahlberg:
Pörrön napinläpi

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.