Ulla 02/10

Lankamaailma Nordian uutuudet

Gjestal Spire

Gjestalin Spire on vyötteen mukaan "Tynt ullgarn", ohut villalanka. Lanka ei kerällä ollessaan erityisesti säkenöi olevansa ihanuus tai luksuslanka, vaan näyttää rehelliseltä villalangalta. Käteen lanka tuntuu melko sileältä. Viidenkymmenen gramman kerässä on 250 metriä lankaa, joten lanka on hieman ohuempaa kuin esimerkiksi Ohut Pirkkalanka. Lanka myydään valmiiksi kerällä, joten se sopii myös äkillisen neuleinspiraation tyydyttämiseen.

Kokeilin neuloa langasta sekä kirjoneuletta että pitsiä. Lanka sopi molempiin odotuksieni mukaan hyvin ja olin todella tyytyväinen lopputulokseen sekä kirjoneuleessa että pitsissä. Kaksisäikeinen lanka asettuu jo kostutettuna ilman pingotusta pitsissä nätisti ja neulekuviot erottuvat kauniisti.

Langan neulominen oli miellyttävää eikä lanka halkeillut neulottaessa. Kokeillun pitsineuleen nypytkin onnistuivat vaihtamatta erityisen teräväkärkisiin puikkoihin. Paljon pienemmillä puikoilla neulottu kirjoneulemallitilkku asettui sileästi jo ennen mallitilkun pesua.

Spiren värikartan 24 väriä ovat erilaisia perusvärejä ja tarjoavat mahdollisuuden melko monipuoliseen kirjoneuleeseen. Lisäksi lanka huopuu, joten langasta voi valmistaa kevyitä huopatöitä, sillä ohuesta langasta neulottu neulepinta jää usein tutumpia paksuja huopuvia lankoja ohuemmaksi. Huovuttaessa kannattaa ehdottomasti testata oman käsialan huopuvuus ennen neuleen neulomista.

Langan tiedot

100 % perulaista villaa
50 g = 250 m
Puikkosuositus: 2,5 - 3 mm
Tiheys: 28 s = 10 cm
Käsinpesu

Gjestal Tinde

Gjestalin Tinde on merino-tencelsekoite, joka myydään vyyhdillä. Langan pörröisyys ja kiilto kiinnittää huomion jo vyyhdillä. Langassa on vain yksi säie ja senkin kierre on melko löysä. Lanka tuntuu kuitenkin kestävältä, eikä sitä esimerkiksi saa helposti katkaistua käsin. Lanka on paksuudeltaan tasaista eivätkä villa ja tencel erotu toisistaan helposti langan rakennetta tutkailemalla.

Lanka tuntuu neulottaessa pehmeältä ja se halkeilee hiukan tavallisilla metallipuikoilla neulottaessa. Yllättäen kuitenkin aina oikein -neule on valmiina neulepintana melko kovan tuntuista. Lanka kiiltelee kauniisti myös valmiina pintana ja pörröisyys pysyy melko pienenä, tosin selkeästi havaittavana. Neuloin testivyyhdeistä ensin hiukan konttineuletta, mutta päädyin purkamaan alun ja vaihdoin yksinkertaiseen aina oikein -neuleeseen, josta tein kapean huivin.

Tinde ei tunnu kestävän purkamista kovinkaan hyvin, vaan se pörröytyi selvästi ja oli toisella neulomiskerralla huomattavasti halkeilevampaa. Tämän testin perusteella minua jäi mietityttämään, miten hyvin lanka mahtaa kestää käytössä kulutusta ja hinkkausta. Langasta syntyisi varmasti kuitenkin esimerkiksi mukava myssy tai miksei huivikin. Paitaan en Tindeä välttämättä valitsisi. Myöskään lasten asusteisiin en tätä lankaa ensimmäisenä käyttäisi, koska se vaatii käsinpesun.

Langasta on saatavilla 19 eri väriä. Kaikki vaihtoehdot ovat yksivärisiä painottuen voimakkaasti luonnon läheisiin harmaan, ruskean sekä sinisen sävyihin.

Langan tiedot

50 % perulaista villaa, 50 % tencelliä
100 g = n. 180 m
Puikkosuositus: 4,5 - 5 mm
Tiheys: 20 s = 10 cm
Käsinpesu

Hjertegarn Bommix Bamboo

Hjertegarnin kesälankauutuus on melko paksua, mutta koostumuksensa ansiosta lämpimillekin säille sopivaa neulottavaa. Lanka on pyöreäkierteistä, ja koostuu useista säikeistä. Neulottaessa lanka hajosi toisinaan terävien puikonkärkien vuoksi. Neulojan kannattaa siis olla valppaana, ettei työhön tule neulottua silmukoita vajailla säikeillä.

Lanka on erittäin pehmeää ja hieman liukasta, muttei kuitenkaan yhtä liukasta kuin esimerkiksi useimmat merseroidut puuvillat. Pehmeytensä ansiosta lanka sopii hyvin esimerkiksi keväisiin pipoihin, huiveihin tai puseroihin. Värivaihtoehtoja on valittavana 20 erilaista. Langan hento kiilto tuo neuleeseen ripauksen ylellisyyttä.

Langan tiedot

70 % bambua, 30 % puuvillaa
50 g = n. 105 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 22 s = 10 cm
Pesu 40 °C

Järbo Korall

Korall on paksuudeltaan vaihteleva puuvillalanka. Lankakartalta löytyy 16 väriä kirkkaissa perusväreissä. Langan erikoisuus on sen rakenne: langassa vuorottelevat ohuet tiukkakierteiset osiot ja löyhemmät, paksummat osiot noin 7 senttimetrin toistoina.

Neulottaessa lankaa suosituskokoisilla puikoilla neulepinnasta tulee varsin löysä. Lanka on melko kuivan oloista käsissä ja kuten useimmat puuvillalangat, tämäkään ei juuri jousta. Iso puikkosuositus lienee siis osin perusteltua erityisesti niille neulojille, joilla on kireä neulekäsiala. Mikäli haluaa tiiviimpää pintaa, voi puikot vaihtaa melko surutta jopa 3,5 mm:n kokoisiksi neuletuntuman juurikaan kärsimättä.

Tein testityönä langasta tiskirätin, johon neuloin vielä nyppyjä. Imukyvyltään tämä lanka on erinomaista. Pesussa lanka nyppyyntyi vähemmän kuin oletin ja nyppyyntyminen ainakin tiskirätissä piiloutui langan epätasaisuuteen melko mukavasti.

Langan epätasaisuuden vuoksi hyvin yksinkertaisetkin mallineuleet näyttävät tällä langalla näyttäviltä. Siksi se soveltuisi mielestäni erityisesti isompiin huiveihin sekä neulottuihin paitoihin.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 100 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 17 s ja 24 krs = 10 cm
Konepesu 40 °C

Marks & Kattens Florens

Tämä lanka näytti kerällä niin herkuttelevalta, että siitä saatiin aikaiseksi pieni kisa mallineulojien kesken. Florens on nauhalanka, jossa on matan osion lisäksi myös kiiltävä polyamidisäie, joka hehkuu todella kirkkaasti. Lankakartta on upean värikäs ja kiinnostaviin sävyihin sävytetty.

Lanka ei kuitenkaan neulottaessa vastannut siitä syntynyttä mielikuvaa. Lanka tuntuu neulottaessa poikkeuksellisen muoviselta ja se halkeilee todella helposti jopa tylpillä puikoilla. Onneksi langan halkeamat eivät jää näkyviin valmiiseen neulepintaan.

Neuloin mallityönä langasta Rina-huivin. Neulepinnasta tuli hieman löysä, mutta todella kaunis. Pesun jälkeen neulepinnan jäntevyys väheni entisestään. Lanka hiostaa käytössä, minkä vuoksi en suosittelisi sitä ainakaan suoraan iholla pidettäviin neuleisiin. Ehkä parhaiten langan upea kiilto ja olemus toimisi efektinä toisen langan kera tai yhdessä toisen langan kanssa esim. pikkulaukussa.

Langan tiedot

73 % puuvillaa, 27 % polyamidia
100 g = 240 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 21 s ja 27 krs = 10 cm
Käsinpesu, ei silitystä

Marks & Kattens Flox Jeans

Flox Jeans on roiskevärjätty 100 % puuvillalanka. Langan kolme eri sinisävyistä väriä imitoivat farkkujen värisävyjä. Kerä on painoonsa nähden iso ja lanka tuntuu käteen lämpimältä olematta höttöinen. Neulepinnasta tulee silmukoiden puolesta tasainen, mutta langan väritys antaa siihen kirjavaa eloa.

Lankaa on mukava neuloa, koska se tuntuu hieman joustavalta, vaikka onkin 100 % puuvillaa. Se ei myöskään halkeile neulottaessa. Lisäksi lanka liukuu "nahkeillakin" puikoilla paremmin kuin puuvilla yleensä. Neulepinnasta tulee laskeutuvaa ja ilmavaa.

Neuloin langasta testityönä yksinkertaisen tiskirätin, koska langan vyötteessä sille luvataan 60 asteen konepesu. Pesin tilkun useamman kerran 40 asteen vaatepyykin mukana. Ensimmäisellä kerralla pintaan tuli pientä nukkaa niihin kohtiin, joilla olin hangannut rasvaista liettä. Nukanpoiston jälkeen rättiin ei kuitenkaan toisessa pesussa enää syntynyt uutta nukkaa. Tämän vuoksi voin suositella lankaa erityisesti lastenvaatteisiin. Lisäksi lanka laskeutuu kauniisti, joten tämä soveltuisi hyvin myös huiveihin ja ohuisiin kesävaatteisiin.

Langan tiedot

100 % puuvillaa
50 g = 150 m
Puikkosuositus: 3 mm
Tiheys: 24 s ja 32 krs = 10 cm
Konepesu 60 °C, silitys keskilämmöllä

Teksti ja kuvat

Suvi Heikkilä - Gjestal Tinde

Lisää Suvista

Hanna-Kaisa Hämäläinen - Hjertegarn Bommix Bamboo

Lisää Hanna-Kaisasta

Pörrö Sahlberg - Järbo Korall, Marks & Kattens Florens, Marks & Kattens Flox Jeans

Lisää Pörröstä

Eeva Saviranta - Gjestal Spire

Lisää Eevasta

Kiitokset

Lankamaailma Nordia

Ulla 02/10 - Artikkelit

Taina Anttila:
Istutettu hiha

Eri kirjoittajia:
Lankamaailma Nordian uutuudet

Eri kirjoittajia:
Coatsin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Vihreän Vyyhdin uutuudet

Eri kirjoittajia:
Tekstiiliteollisuuden uutuudet

Suvi Heikkilä:
Pääkirjoitus

Anni Laine:
Pienten pukimet -arvostelu

Laura Lehtinen:
Anna kaikkien kukkien kukkia -arvostelu

Laura Lehtinen:
Pehmoisia neuleita pienokaiselle -arvostelu

Pörrö Sahlberg:
Pörrön napinläpi

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.