Ulla 01/17

Ohjeita ja inspiraatiota vapaavirkkaukseen

Kirja vapaavirkkauksesta kiinnosti minua käsitteenä. Miten opettaa sääntöjen rikkomista ja mielikuvituksellisia ratkaisuja? Kirjan kansi lupaa lisäksi ”30 hauskaa vapaavirkkausmallia”, mikä kuulostaa hieman ristiriitaiselta, ohjeistettua vapautta.

No, innokkaan silmukkataiteilijan on tietysti ensin hallittava materiaalinsa ja tekniikkansa. Kirjan alussa onkin niille omistettu osio, joka esittelee erilaisia virkkaussilmukoita, rakenteita ja yhdistämistapoja. Sitten päästään asiaan. Ohjeet on jaoteltu rakenteiden mukaan helpommasta vaikeampaan. Ensimmäiset ohjeet rakentuvat tilkuista ja neliöistä ja niistä edetään pyöreisiin, orgaanisiin ja pitsimäisiin malleihin. Reunuksille ja täytekuvioille on myös oma osansa. Mallityöt ovat mm. huiveja, kaulureita, laukkuja, sisustustavaroita ja pipoja, mutta joukossa on myös muutama naisten vaate.

Ohjeet on annettu vain kirjoitettuna, ilman kaavioita, mikä toisaalta tukee työn aikana tapahtuvaa improvisaatiota. Ohjeessa onkin usein ensimmäisten kerrosten tai osien jälkeen vinkkejä, miten kappaletta voi ryhtyä varioimaan. Huomautuksia-laatikossa ohjeen alussa on selostettu työn kulkua ja rakennetta, mikä helpottaa kokonaisuuden hahmottamista huomattavasti. Muotojen lisäksi leikitellään väreillä ja eripaksuisilla langoilla.

Kirjan yleisilme on raikas ja kuvat selkeää neulekirjojen peruskuvastoa. Tekniikkaosiossa kuvat ovat havainnolliset ja niitä on kustakin tekniikasta tarpeeksi. Kuvia valmiista töistä on kattavasti sekä mallien päällä että yksityiskohtaisina kuvina, mutta monimutkaisten ohjeiden tueksi olisi voinut kaivata myös vaihekuvia.

Kirja on vähintään värikäs piristys kirjahyllyyn riemunkirjavine malleineen ja synnytti ainakin minussa tarpeen kaivautua jämälankapurkkiin, opetella virkkaamaan monivärisiä spiraaleja ja koota niistä palapelin lailla jotakin. Tähän tarkoitukseen kirja tarjoaa riittävät eväät. Palapelini mallikuva ei vielä ole selvillä, mutta inspiraatio on syttynyt.

Carol Meldrum: Virkkaus valloilleen
Suomentaja: Mirkka Santala
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2017
ISBN 978-952-254-278-6

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 01/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Kauniit neuleklassikot

Taija Ahlstedt:
Näin aloitat oman neulepodcastin!

Taija Ahlstedt:
Tuin turinat

Taija Ahlstedt:
Veikeät virkatut linnut

Reeta Huhtala:
Ohjeita ja inspiraatiota vapaavirkkaukseen

Reeta Huhtala:
Näkyväksi neulottu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kissaihmisten silmukoita

Karoliina Härkönen-Clive:
Unelmien huivit

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Kristel Nyberg:
Ulla goes Lankamaailma

Tiiti:
Joustinneuleen silmukoiminen

Eeva Turkka:
Neulehuiveja ja lampaita

vi0let:
Virkkausterapiaa

Mari Virtanen:
Arskartelu

Tiina Väätäinen:
Hupsut villatupsut

Tiina Väätäinen:
Mis' laaja aukee Pohjanmaa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.