Ulla 01/17

Neulehuiveja ja lampaita

Erika Åbergin kirja Neulehuiveja ja muuta pientä lämmintä on käännös ruotsinkielisestä kirjasta Sticka sjalar, halsdukar & lite till. Kirjassa on paljon ohjeita saaleihin, huiveihin ja muutama muu pikkuohje asusteisiin. Kirjailija lähestyy lukijaa ja neulojaa ystävällisesti kirjoittamalla johdannon ja tietosisällön ensimmäisessä persoonassa.

Kirjassa on alussa esittely huiveista ja niiden käyttämisestä. Tämän jälkeen on osio erilaisista kuiduista, joista kirjan neuleet on neulottu ja vielä lisäksi "Lue tämä ensin" -osio, jossa pyritään kattamaan neuleohjeiden yleisiä kysymyksiä. Kuituosiossa ja neulehuolto-osiossa on hyvä yleisesittely luonnonkuituisten neuleiden elinkaaresta ja siitä, kuinka ne saa pidettyä mahdollisimman pitkään hyväkuntoisina. "Lue tämä ensin"-osio sitten antaakin vihjeitä jatkosta: osiossa kerrotaan että kirja ei ole tekniikkakirja; vaikka kirjan neuleet ovat helppoja ja vaikkapa reunasilmukoista lähinnä kehotetaan käyttämään tapaa, josta pitää eniten. Teknisten yksityiskohtien esittelyn olisi voinut osin kirjoittaa hieman johdantoa vähemmän puhekielisesti ja parantaa näin tekstin luettavuutta.

Kirjan neuleet ovat varsin yksinkertaisia ja helppoja. Ohjeiden yksinkertaisuus on onnistunut valinta, sillä kirjan kuvat ovat kauniita ja niissä on paljon söpöjä alpakoita ja lampaita, mutta monen neuleen kohdalla ne epäonnistuvat pahasti neulekuvina. Neulekirjassa neuleista on tärkeää olla vähintäänkin kuva, josta selviää, mikä neule kuvassa on ja sen lisäksi olisi hyvä olla kuva, josta näkee, miltä neule näyttää ihmisen päällä. Säästämällä lampaiden kuvista kirjaan olisi voinut mahduttaa useiden ohjeiden kohdalle toisenkin kuvan, jonka perusteella voisi arvioida, mitä on tekemässä. Tätä auttaisi myös, jos kaikista neuleista olisi piirretty jonkinlainen kuva, miltä neule näyttää, mutta tällainen on vain osassa ohjeista. Kauniit kuvat eivät yksistään riitä, elleivät ne toimi myös neulekuvina, koska neulekirja on kuitenkin ensisijaisesti opas neuleiden tekemiseen. Kokenut neuloja osaa ohjeen perusteella päätellä, millainen valmiin neuleen kuuluisi olla, mutta toisaalta näin helppoihin ohjeisiin kokenut neuloja ei tätä kirjaa tarvitse.

Kirjan lopussa on kiva kooste-esittely paikallisista langoista ja lankavalmistajista, joiden lankoja kirjan ohjeiden neulomiseen on käytetty. Kirjassa on lisänä myös suomalaisista lähilankojen valmistajista esitelty muutama vaihtoehto ja tällainen paikallisten valmistajien ja pientuottajien esilletuominen on ehdottomasti kirjan parhaita puolia.

Erika Åberg: Neulehuiveja ja muuta pientä lämmintä
Suomennos: Seija Kukkonen
Kustannus-Mäkelä Oy, 2016
ISBN: 978-951-883-868-8

Teksti

Eeva Turkka

Lisää Eevasta

Ulla 01/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Kauniit neuleklassikot

Taija Ahlstedt:
Näin aloitat oman neulepodcastin!

Taija Ahlstedt:
Tuin turinat

Taija Ahlstedt:
Veikeät virkatut linnut

Reeta Huhtala:
Ohjeita ja inspiraatiota vapaavirkkaukseen

Reeta Huhtala:
Näkyväksi neulottu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kissaihmisten silmukoita

Karoliina Härkönen-Clive:
Unelmien huivit

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Kristel Nyberg:
Ulla goes Lankamaailma

Tiiti:
Joustinneuleen silmukoiminen

Eeva Turkka:
Neulehuiveja ja lampaita

vi0let:
Virkkausterapiaa

Mari Virtanen:
Arskartelu

Tiina Väätäinen:
Hupsut villatupsut

Tiina Väätäinen:
Mis' laaja aukee Pohjanmaa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.