Ulla 01/17

Kauniit neuleklassikot – 25 ajatonta mallia

Madeline Westonin Kauniit neuleklassikot – 25 ajatonta mallia on alun perin ilmestynyt vuonna 2008 ja nyt suomennoksesta on otettu toinen painos, ensimmäinen painos ilmestyi 2009. Kauniit neuleklassikot esittelee 25 ajattoman tyylikästä neulemallia, jotka ovat lähtöisin perinteisistä kalastajaneuleistaan tunnetuilta Britteinsaarilta.

Kirja on jaettu neljään osaan: Gansey, Fair Isle, Aran ja Shetlannin pitsi. Lisäksi lopussa on tekniikkaosio, neulehakemisto sekä vinkkejä ostopaikoista. Kirjassa on ohjeita puseroihin, slipovereihin neuletakkeihin ja huiveihin. Ohjeissa on käytetty lankoja ohuesta merseroidusta puuvillasta karheaan, paksuhkoon villalankaan eli varsin perinteisiä valintoja. Osaa ohjeissa käytetyistä langoista ei valitettavasti enää tehdä, mikä aiheuttaa pientä päänvaivaa etenkin aloittelevalle neulojalle, koska langan korvaaminen toisella ei aina ole helppoa.

Kirjan ohjeet vaikuttavat hyvin kirjoitetuilta ja selkeiltä seurattavilta. Kaikkiin neulepintoihin löytyvät kaaviot, jotka ovat tarpeeksi suuria, jotta niistä on helppo neuloa. Kirjoneulekaaviossa värit on erotettu tarpeeksi selkeästi. Pienen miinuksen antaisin neuleiden sarjoituksesta, osa naisten neuleista loppuu varsin pieneen rinnanympärykseen.

Kirjan neuleet ovat nimensä mukaisesti klassikoita. Kirjassa on palmikon täyteisiä neulepuseroita, perinteisiä kirjoneuleslipovereja ja -takkeja sekä kuvankauniita Shetlanninsaarilta tuttuja huiveja. Neuleet neulotaan tasona. Mikäli et ole tottunut ompelemaan saumoja, suosittelen käyttämään lähteenä esimerkiksi Youtuben hyviä ohjevideoita ennen aloittamista. Jokaista osiota edeltää pieni historia- ja infopätkä, jossa kerrotaan kunkin tyylin historiasta ja vaiheista.

Kokonaisuudessaan Kauniit neuleklassikot on pysynyt hyvin ajassa, vaikka kirjan ensipainoksesta onkin jo kohta kymmenen vuotta. Suosittelen lämmöllä tähän tutustumista mikäli Britteinsaarten neuleperinne kiinnostaa.

Madeline Weston: Kauniit Neuleklassikot – 25 ajatonta mallia
Suomentanut: Mirja Muurinen
Moreeni, 2017
ISBN 978-952-254-292-2

Teksti

Taija Ahlstedt

Lisää Taijasta

Ulla 01/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Kauniit neuleklassikot

Taija Ahlstedt:
Näin aloitat oman neulepodcastin!

Taija Ahlstedt:
Tuin turinat

Taija Ahlstedt:
Veikeät virkatut linnut

Reeta Huhtala:
Ohjeita ja inspiraatiota vapaavirkkaukseen

Reeta Huhtala:
Näkyväksi neulottu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kissaihmisten silmukoita

Karoliina Härkönen-Clive:
Unelmien huivit

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Kristel Nyberg:
Ulla goes Lankamaailma

Tiiti:
Joustinneuleen silmukoiminen

Eeva Turkka:
Neulehuiveja ja lampaita

vi0let:
Virkkausterapiaa

Mari Virtanen:
Arskartelu

Tiina Väätäinen:
Hupsut villatupsut

Tiina Väätäinen:
Mis' laaja aukee Pohjanmaa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.