Ulla 01/17

Mis’ laaja aukee Pohjanmaa

Suomalaiset perinneneuleet ovat olleet viime vuodet hieman unohduksissa, ja onkin mahtavaa, että niitä nostetaan taas suuren yleisön tietoisuuteen. Lankapaitoja ja muita asusteita jatkaa suomalaisten perinneneuleiden esittelyä Maahengen kustantaman Sukupolvien silmukat -kirjan hengessä. Tällä kertaa ovat vuorossa neulepaidat, joita ennen on kutsuttu myös lankapaidoiksi. Kirjan perinteiset kirjoneulepaidat tulevat Pohjanmaalta.

Kirja muistuttaa ulkonäöllisesti hyvin paljon Sukupolvien silmukoita, mikä ei todellakaan ole huono asia. Sama suuri koko ja yhtä upea kuvitus tekevät kirjasta mielenkiintoisen luettavan myös muille kuin neuloville käsityöhistoriasta kiinnostuneille. Ja kirja onkin tuhti paketti, kaksi- ja puolisataa sivua!

Kirjan alussa tutustutaan neulomisen ja virkkauksen sekä villapaidan historiaan. Suurimman näkyvyyden saa Korsnäsin paita, eikä suotta. Paita on värikkyydessään ja teknisessä toteutuksessaan vertaansa vailla. Korsnäsin paidan lisäksi sivutaan myös Vöyrin ja Metsäkylän kirjoneulepaitoja sekä Jussi-paidan historiaa.

Kirjoneulepaitojen lisäksi tutustutaan myös kirjovirkkaukseen ja erityisesti 1800-luvun lopulla eläneen Siina Rinteen kirjovirkattuihin tarinoihin. Mielenkiintoisena kuriositeettina esitellään Siina Rinteen virkkaama alushame, johon on käytetty hänen omia hiuksiaan.

Kirjan parasta antia on asiantunteva sukellus käsityöperinteeseen museoista poimittuine kuva-aarteineen, sekä perinteisten neulemallien ohjeet runsaine ja yksityiskohtaisine kuvineen. Sen sijaan lopun yritys tuoda perinneneuleiden mallineuleet nykypäivään jää puolitiehen. Esitellyt mallit tuntuvat valmiiksi tunkkaisilta ja huonolla tavalla vanhanaikaisilta. Olisin toivonut enemmän irrottelua ja perinteiden tuuletusta, ehkä jopa yhtenä kappaleena ylhäältä alaspäin neulottua villapaitaa!

Joka tapauksessa kirja on upea teos perinneneuleista ja käsityön historiasta kiinnostuneelle. Kirjan ohjeet ovat vielä testaamatta, mutta ne vaikuttavat melko yksityiskohtaisesti kirjoitetuilta ja kirjoneulekaaviot riittävän suurilta ja selkeiltä.

Marketta Luutonen, Anna-Maija Bäckman & Gunnar Bäckman: Lankapaitoja ja muita asusteita
Maahenki Oy, 2016
ISBN 978-952-301-069-7

Teksti

Tiina Väätäinen

Lisää Tiinasta

Ulla 01/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Kauniit neuleklassikot

Taija Ahlstedt:
Näin aloitat oman neulepodcastin!

Taija Ahlstedt:
Tuin turinat

Taija Ahlstedt:
Veikeät virkatut linnut

Reeta Huhtala:
Ohjeita ja inspiraatiota vapaavirkkaukseen

Reeta Huhtala:
Näkyväksi neulottu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kissaihmisten silmukoita

Karoliina Härkönen-Clive:
Unelmien huivit

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Kristel Nyberg:
Ulla goes Lankamaailma

Tiiti:
Joustinneuleen silmukoiminen

Eeva Turkka:
Neulehuiveja ja lampaita

vi0let:
Virkkausterapiaa

Mari Virtanen:
Arskartelu

Tiina Väätäinen:
Hupsut villatupsut

Tiina Väätäinen:
Mis' laaja aukee Pohjanmaa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.