Ulla 01/17

Kissaihmisten silmukoita

Aluksi on tehtävä tunnustus: en kykene arvioimaan tätä neulekirjaa kovinkaan objektiivisesti. Kissansilmukat on ihastuttavia kissakuvia sisältävä kirja neulotuista kissanleluista, ja allekirjoittanut on suuri kissojen ystävä. Oli ohjeiden laatu sitten millainen tahansa, jo pelkät kirjan kauniit ja hyvät kuvat toinen toistaan komeammista tai söpömmistä kissoista tekevät tästä kirjasta tutustumisen arvoisen.

Sara Elizabeth Kellnerin kirja sisältää 25 leluohjetta, joiden joukosta löytyy perinteisen hiiren lisäksi sammakkoa, liskoa, heinäsirkkaa ja kimalaista. Hieman hämmentävämpiä leluja ovat esimerkiksi sieni, päivänkakkara, syntymäpäiväkakku ja kissan pää. Ohjeissa käytetään pääasiassa niin sanottua keskivahvaa lankaa, jolla viitataan todennäköisesti dk-vahvuiseen lankaan. Osviittaa langan valitsemiseen antaa myös ohjeissa annettu puikkokoko, joka keskivahvalle langalle on 3,5 mm.

Mitään suositusta langan koostumukselle ei ole kirjassa annettu, vaan neulojaa kehotetaan käyttämään esimerkiksi lankavaraston jämäkeriä. Monessa ohjeessa on myös irrallisia langanpätkiä somisteena. Epäilen, että moni kissa saattaisi helposti syödä tällaiset irtolangat, mikä taas ei ole hyväksi kissalle. Testasin kirjan ohjeista ensimmäistä, eli perinteistä hiirtä. Kenties ohuemman langan vuoksi hiirestäni tuli aika eri näköinen, kuin kirjan kuvien hiiristä. Lisäksi jätin hiiren jalat neulomatta. Ne tuntuivat turhilta, ylimääräisiltä ulokkeilta, jotka kissa voisi repiä irti. Jalattomuudesta ja hieman omaperäisestä ulkonäöstä huolimatta lelu kelpasi hyvin puolivuotiaalle bengalipennulle. Parasta lelussa tuntui olevan i-cord-häntä, josta tein hieman ohjeen mukaista pidemmän.

Kissansilmukat ei ehkä ole se kaikkein käytännöllisin neulekirja, mutta kissaihmisille se tarjoaa viihdettä niin selailu- kuin neulontamielessä. Sokerina pohjalla kirjan lopussa esitellään kuvissa esiintyneet 18 kissamallia sekä liuta leluja testanneita koeleikkijöitä – kissoja tietysti.

Sara Elizabeth Kellner: Kissansilmukat – 25 neulottua lelua kissalle
Suomennos: Lea Rosbäck
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2017
ISBN 978-952-254-280-9

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisastasta

Ulla 01/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Kauniit neuleklassikot

Taija Ahlstedt:
Näin aloitat oman neulepodcastin!

Taija Ahlstedt:
Tuin turinat

Taija Ahlstedt:
Veikeät virkatut linnut

Reeta Huhtala:
Ohjeita ja inspiraatiota vapaavirkkaukseen

Reeta Huhtala:
Näkyväksi neulottu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Kissaihmisten silmukoita

Karoliina Härkönen-Clive:
Unelmien huivit

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Kristel Nyberg:
Ulla goes Lankamaailma

Tiiti:
Joustinneuleen silmukoiminen

Eeva Turkka:
Neulehuiveja ja lampaita

vi0let:
Virkkausterapiaa

Mari Virtanen:
Arskartelu

Tiina Väätäinen:
Hupsut villatupsut

Tiina Väätäinen:
Mis' laaja aukee Pohjanmaa

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.