Ulla 02/17

Virkaten ylhäältä alas

Virkaten ylhäältä alas -virkkausohjekirjan kansikuva.Virkaten ylhäältä alas - Täydellisesti istuvat puserot ja jakut on Dora Ohrensteinin viimeisin teos. Ohrensteinilta on aiemmin käännetty koukkuamista käsittelevä kirja Kaunista koukkuamalla - Uutta tyyliä perinteisellä tekniikalla.

Virkaten ylhäältä alas sisältää laajan tekniikkaosion sekä 14 ohjetta. Tekniikkaosiossa käsitellään, paitsi niitä perinteisiä asioita kuten tiheyden tärkeyttä, myös langan valitsemista, omien mittojen ottamista sekä muita istuvan vaatteen valmistamiseen liittyviä tekijöitä. Myös ylhäältä alas -tekniikkaan paneudutaan. Kirjoittaja osaa kiinnittää huomiota myös virkkauksen ja neulomisen eroihin koskien ylhäältä alas -tekniikkaa.

Tekniikkaosio toimii hyvin varsinaisten virkkausohjeiden tukena. Ohjeiden mahdolliset vaikeat silmukat käydään läpi ja esimerkiksi ohjeissa käytettyjen lankojen korvaamiseen annetaan vinkkejä. Osa vaatteiden istuvuutta käsittelevistä kohdista on todennäköisesti jo tuttua sellaiselle lukijalle, joka on jo tutustunut ylhäältä alas -tekniikkaan neulomisen puolella. Perinpohjaisuus on tässä tapauksessa kuitenkin ymmärrettävää, sillä virkkausta käsitteleviä vastaavia teoksia ei kovin usein tule vastaan.

Kirjan 14 ohjetta on jaettu mallipareihin: parissa on aina jokin yhdistävä tekijä mutta myös erovaisuuksia yksityiskohdissa ja käytetyssä langassa. Helpoimmat mallit ovat alussa ja vaikeusaste nousee loppua kohti. Kirjassa on kahdeksan puseroa, neljä jakkua, yksi toppi ja yksi mekko. Valmiiden töiden rinnanympärykset ovat useimmiten 91 cm ja 140 cm välillä. Kuvia valmiista töistä mallien päällä on runsaasti.

Ohjeissa on kaavioita kaarrokkeita varten, mutta pelkillä kaavioilla ei ohjeita pysty virkkaamaan kokonaan. Kirjoitettujen virkattujen ohjeiden pituus saattaa kuitenkin pelottaa osaa lukijoista. Suomenkielisessä painoksessa mainitaankin lyhenteiden lukuohjeen yhteydessä näin: "kirjan kirjoittaja on laatinut selkeät ja yksinkertaiset virkkausohjeet. Niiden seuraaminen saattaa kuitenkin olla hieman haastavaa. Lyhenneteksti on usein monimutkaista, ja lisäksi suomen- ja englanninkielisissä ilmauksissa on eroja, jotka monimutkaistavat tekstiä entisestään".

Useimmissa kirjan malleissa kuitenkin käytetään perussilmukoita, ja keskitason virkkaaja selvinnee ohjeista ilman päänsärkyä. Mikäli ei ennen ole virkannut vaatteita, kannattaa varmaankin noudattaa kirjoittajan ohjetta ja aloittaa ensimmäisistä malleista, jotka ovat helpoimpia. Samalla voi totuttautua myös eri lyhenteisiin.

Tiedot

Dora Ohrenstein: Virkaten ylhäältä alas – Täydellisesti istuvat puserot ja jakut
Suomentanut: Tuulia Salmela
Minerva Kustannus Oy, 2017
ISBN 9789523125049

Teksti

vi0let

Lisää vi0letistä

Ulla 02/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Puikkomaisterin Pipokirja

Taija Ahlstedt:
Pohjoista kauneutta kirjoneuleissa

Taija Ahlstedt:
Tuin Turinat

Reeta Huhtala:
Klompelompe vaatettaa nyt koko perheen

Reeta Huhtala:
Söpöjä pikkutöitä neulojalle ja vauvalle

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Maisteritason neuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Norjalaisia tipuja

Karoliina Härkönen-Clive:
Laine, tai "Miten saada sateesta suuttunut neuloja relaamaan"

Karoliina Härkönen-Clive:
Muhkeiden neuleiden talvinen paluu

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Emmi Kokkonen:
Kirja paksujen sukkien ystävälle

Tiina-Maria Laihi:
Paksut puikot, pehmeät neuleet

Tiina-Maria Laihi:
Tyylikkäät ranskalaiset neuleet

vi0let:
Virkaten ylhäältä alas

Mari Virtanen:
Pässi ja päätöksenteon vaikeus

Tiina Väätäinen:
Romanttisten sukkien ystävälle

Tiina Väätäinen:
Villasukkia uusista kulmista

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.