Ulla 02/17

Pohjoista kauneutta kirjoneuleissa

Pohjoiset neuleet -neuleohjekirjan kansikuva, jossa kaksi pitkähiuksista henkilöä seisoo selin, päissään kirjoneulemyssyt ja päällään kirjoneulevillapaidat.Hilary Grantin Pohjoiset neuleet – 27 modernia myssyä, lapasta, huivia & villapaitaa on kunnianosoitus perinteisille fair isle -kuvioille sekä pohjoismaisille kirjoneuleille. Kaikki kirjan neuleet on neulottu Jamieson's Shetland Spindrift -langasta, joka on nelisäikeistä, fingering-vahvuista lankaa. Langan värikartta on todella laaja, ja se on mitä parhaimpia lankoja kirjoneuleen neulomiseen. Kirjassa kotimaiseksi korvaavaksi langaksi ehdotetaan Tukuwool Fingeringiä, joka toimii myös erinomaisesti kirjoneuleissa.

Kokonaisuutena Grantin kirja on erittäin kaunis. Upeiden neulemallien lisäksi silmä lepää kirjan kuvituksessa. Neuleista otetut kuvat ovat erittäin kauniita, mutta myös kuvituskuvat ovat lähes henkeäsalpaavia. Ne saivat ainakin minut haaveilemaan matkasta Orkneysaarille.

Kirjan 27 neuleesta kolme on muuta kuin kirjoneuletta, ja kirjoneulemalleissakin löytyy jokaiselle jotakin. Kirjassa on kaksi kaunista kirjoneulevillapaitaa, useammat kirjoneuleiset rannekkeet tai kämmekkäät, useampi tuubihuivi sekä pipo. Värivalinnat kirjan esimerkkineuleissa ovat selkeitä ja rauhallisia, mutta mikään ei toki estä neulojaa leikkimästä väreillä. Jokaiseen ohjeeseen on selkeä ja tarpeeksi iso kaavio kirjoneuleesta, mitä itse arvostan. Ohjeet ovat muutenkin selkeästi kirjoitettuja, joten niistä neulominen sujuu varmasti joutuisasti.

Pidän siitä, että kirjassa on sekä hyvin pieniä ja nopeita projekteja, että työläämpiä isoja projekteja. Jokaiseen hetkeen ja tarpeeseen löytyy siis varmasti sopiva neule. Pienemmät työt kuten rannekkeet ovat myös oiva tapa harjoitella kirjoneuleen neulomista. Pieniin neuleisiin saa myös upotettua lankavaraston epämääräisiä jämälankoja.

Harvoin koen samanlaista innostusta neuloa kaikki neuleet kirjasta, kuin mitä tämä Hilary Grantin kirja minussa nostatti.

Tiedot

Hilary Grant: Pohjoiset neuleet – 27 modernia myssyä, lapasta, huivia & villapaitaa
Suomentanut: Jonna Hietala
Atena, 2017
ISBN 978-952-300-331-6

Teksti

Taija Ahlstedt

Lisää Taijasta

Ulla 02/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Puikkomaisterin Pipokirja

Taija Ahlstedt:
Pohjoista kauneutta kirjoneuleissa

Taija Ahlstedt:
Tuin Turinat

Reeta Huhtala:
Klompelompe vaatettaa nyt koko perheen

Reeta Huhtala:
Söpöjä pikkutöitä neulojalle ja vauvalle

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Maisteritason neuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Norjalaisia tipuja

Karoliina Härkönen-Clive:
Laine, tai "Miten saada sateesta suuttunut neuloja relaamaan"

Karoliina Härkönen-Clive:
Muhkeiden neuleiden talvinen paluu

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Emmi Kokkonen:
Kirja paksujen sukkien ystävälle

Tiina-Maria Laihi:
Paksut puikot, pehmeät neuleet

Tiina-Maria Laihi:
Tyylikkäät ranskalaiset neuleet

vi0let:
Virkaten ylhäältä alas

Mari Virtanen:
Pässi ja päätöksenteon vaikeus

Tiina Väätäinen:
Romanttisten sukkien ystävälle

Tiina Väätäinen:
Villasukkia uusista kulmista

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.