Ulla 02/17

Klompelompe vaatettaa nyt koko perheen

Toisen Klompelompe -neuleohjekirjan kansikuva, jossa aikuisia ja lapsia on pukeutuneina neuleisiin.Klompelompe-kirja vei sydämeni vuosi sitten. Omalle ja kavereiden vauvoille ja lapsille tuli neulottua siitä projekti jos toinenkin. Nyt samoilta tekijöiltä on ilmestynyt kirja Klompelompe Neuleita koko perheelle, jossa on lasten neuleiden lisäksi myös vaatteita ja asusteita aikuisille. Norjalaisessa pikkukylässä erittäin söpöjen nuorten mallien kanssa kuvatut neuleet hyödyntävät jälleen yksinkertaisia pintaneuleita ja keskipaksuja merinolankoja varsin viehättävästi. Samoista malleista on useita ohjeita erikseen aikuisille ja lapsille sekä tytöille ja pojille.

Paksussa kovakantisessa kirjassa on paljon ohjeita erilaisiin asusteisiin, takkeihin ja paitoihin, lasten housuihin ja haalareihin sekä hameisiin. Ainoa sukkamainen ohje on vauvan tossut. Neuleissa on käytetty enimmäkseen merinolankoja, mm, Sandnesin valmistamaa Klompelompe-nimikkolankaa, mutta myös Dropsin merinolankoja. Ohjeiden jujuna on useimmiten jokin yksinkertainen, mutta tehokas pintaneule tai muu kuvio, jota on käytetty säästeliäästi. Lisäilmettä neuleille tuovat napit ja neulotut kukkakoristeet. Suurin osa vaatteista neulotaan ylhäältä alas.

Kirjassa toisaalta ärsyttävät turhaan sukupuolitetut lasten neuleohjeet. "Kvalavåg-villatakki pojalle" eroaa tytön Kvalavåg-neuletakista ainoastaan siinä, että kirjoneulekaarroke ei ole pyöreä vaan raglanmallinen. Samaten Kuopus-setissä tytölle on (varsin vaatimaton) palmikkokuvio, joka poikien setissä on korvattu "astetta asiallisemmalla" helmineuleella. Saman ohjeen variaatiot ovat osa Klompelompen viehätystä, mutta ne oltaisiin hyvin voitu esittää myös ilman tekemällä tehtyjä sukupuolistereotypioita. Jos tästä pääsee yli, on kirjassa kuitenkin ainekset moneen lempi- ja käyttöneuleeseen.

Tiedot

Hanne Andreassen Hjelmås ja Torunn Steinsland: Klompelompe Neuleita koko perheelle
Suomennos: Virpi Vainikainen
Gummerus Kustannus Oy, 2017
ISBN 978-951-24-0714-9

Teksti

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 02/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Puikkomaisterin Pipokirja

Taija Ahlstedt:
Pohjoista kauneutta kirjoneuleissa

Taija Ahlstedt:
Tuin Turinat

Reeta Huhtala:
Klompelompe vaatettaa nyt koko perheen

Reeta Huhtala:
Söpöjä pikkutöitä neulojalle ja vauvalle

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Maisteritason neuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Norjalaisia tipuja

Karoliina Härkönen-Clive:
Laine, tai "Miten saada sateesta suuttunut neuloja relaamaan"

Karoliina Härkönen-Clive:
Muhkeiden neuleiden talvinen paluu

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Emmi Kokkonen:
Kirja paksujen sukkien ystävälle

Tiina-Maria Laihi:
Paksut puikot, pehmeät neuleet

Tiina-Maria Laihi:
Tyylikkäät ranskalaiset neuleet

vi0let:
Virkaten ylhäältä alas

Mari Virtanen:
Pässi ja päätöksenteon vaikeus

Tiina Väätäinen:
Romanttisten sukkien ystävälle

Tiina Väätäinen:
Villasukkia uusista kulmista

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.