Ulla 02/17

Tyylikkäät ranskalaiset neuleet

Tyylikkäät ranskalaiset neuleet -neuleohjekirjan kansikuva, jossa neuleisiin pukeutuneita naisia.Charlotte Rionin Tyylikkäät ranskalaiset neuleet (Tricots pour toute la famille, suom. Mirkka Santala) on jaettu kahteen osaan, urbaaniin tyyliin ja luonnonläheisiin neuleisiin, joista ensimmäiset ovat pääasiassa naisille suunniteltuja puseroita ja neuletakkeja ja jälkimmäisessä osiossa taas on perinteisempiä neuleita koko perheelle.

Ohjeet ovat sinänsä varsin selkeitä kuviokaavioineen ja esittelykuvineen, lisäksi lopussa on myös kattava lista teoksessa käytetyistä lyhenteistä. Jokaisen ohjeen alussa on myös kerrottu kyseiseen ohjeen tarvittavat tekniikat, jotka on edelleen avattu kyseisen ohjeen kohdalla. Muutenkin ohjeet on kirjoitettu selkästi ja tarvittavat selitykset on merkitty jokaisen kaavion kohdalle, eikä rasittavaa selailua erilliseen ohjeosioon tarvitse lyhenteiden lisäksi tehdä. Kokoja löytyy yllättävän mukavasti, pääosin kaikki ohjeet on sarjoitettu koosta 34 aina kokoon 52 asti, lasten ohjeista taas löytyy kokoja 2-vuotiaasta 10-vuotiaaseen.

Ohjeet on kuitenkin nimetty varsin mielikuvituksettomasti "Pitsineulepusero Phil Light -langasta" jne. – ja näitäkin on kaksi aivan peräkkäin samalla nimellä! Lukijan kannattaakin olla ennakkoluuloton neulelankojen korvaamisen kanssa, sillä useat ohjeiden langoista voivat olla vaikeammin saatavissa Suomesta. Lisäksi neuleet neulotaan kappaleina ja kootaan osista kaulus- ja ranneresoreita myöten, mikä ei ehkä ole kaikkien nykyneulojien mieleen. En löytänyt kirjasta myöskään mitään, mikä erityisesti viittaisi "ranskalaiseen tyylikkyyteen" ranskalaisen kirjoittajan ja oletettavasti neulemallien lisäksi. Pikemminkin vaikutteita oli otettu pohjoismaalaisesta värimaailmasta ja norjalaisista villapaidoista etenkin kirjoneulepaitojen kohdalla. Kirja sopineekin monen suomalaisenkin neulojan makuun monipuolisine neuleohjeineen, sillä kirjasta löytyy niin pitsi- kuin palmikkoneuleita sileistä ja pörröisemmistäkin langoista.

Kirja sopiikin perinteisemmistä, paloina neulotuista villapaidoista ja -neuleista kiinnostuneelle neulojalle, jolla on jonkin verran kokemusta erilaisista neuletekniikoista. Kirjan kuvat ovat selkeitä ja informatiivisia, mutta ohjeet itsessään verraten yksinkertaisia, vaikka osasta neuleita löytyykin joku vähän kiinnostavampi yksityiskohta esimerkiksi palmikoinnin tai pitsin asettelussa. Vaikka kirjan väri- ja kuvamaailma ei edustakaan kaikista raikkainta neulesuunnittelun kärkeä, voi kirjasta olla iloa ja inspiraatiota neulepaitauraansa aloittelevalle neulojalle ja miksei vähän pidemmällekin ehtineelle yhtenä kirjana neulepaitakirjastoa täydentämässä.

Tiedot

Charlotte Neon: Tyylikkäät ranskalaiset neuleet
Suomennos: Mirkku Santala
Minerva Kustannus, 2017
ISBN: 978-952-312-444-8

Teksti

Tiina-Maaria Laihi

Lisää Tiina-Maariasta

Ulla 02/17 - Artikkelit

Taija Ahlstedt:
Puikkomaisterin Pipokirja

Taija Ahlstedt:
Pohjoista kauneutta kirjoneuleissa

Taija Ahlstedt:
Tuin Turinat

Reeta Huhtala:
Klompelompe vaatettaa nyt koko perheen

Reeta Huhtala:
Söpöjä pikkutöitä neulojalle ja vauvalle

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Maisteritason neuleita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Norjalaisia tipuja

Karoliina Härkönen-Clive:
Laine, tai "Miten saada sateesta suuttunut neuloja relaamaan"

Karoliina Härkönen-Clive:
Muhkeiden neuleiden talvinen paluu

Karoliina Härkönen-Clive:
Pääkirjoitus

Emmi Kokkonen:
Kirja paksujen sukkien ystävälle

Tiina-Maria Laihi:
Paksut puikot, pehmeät neuleet

Tiina-Maria Laihi:
Tyylikkäät ranskalaiset neuleet

vi0let:
Virkaten ylhäältä alas

Mari Virtanen:
Pässi ja päätöksenteon vaikeus

Tiina Väätäinen:
Romanttisten sukkien ystävälle

Tiina Väätäinen:
Villasukkia uusista kulmista

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.