Ulla 01/16

Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Kaunista koukkuamalla on alunperin ilmestynyt englanniksi vuonna 2012. Itse olin ostanut alkuperäiskielisen teoksen jo vuosi sitten, koska en tiennyt että suomennos olisi tulossa. Parempi kuitenkin myöhään kuin ei milloinkaan.

Koukkuaminen (englanniksi Tunisian crochet) on virkkaamisen ja neulomisen välimuoto, kuten kirjoittaja Dora Ohrenstein kirjan alussa kertoo. Ensimmäisessä luvussa on lyhyt mutta mielenkiintoinen katsaus koukkuamisen historiaan. Tämän jälkeen seuraa kattava tekniikkaosio, jossa esitellään tavallisimmat silmukat, lisäykset, kavennukset ja viimeistely. Mielestäni sekä historia että tekniikkaosiot ovat selkeät ja tarpeelliset lukijakunnalle todennäköisesti hieman vieraampaa tekniikkaa käsittelevässä kirjassa. Asiat selitetään silmukoiden luomisesta lähtien.

Olisin ehkä kaivannut hieman enemmän kuvia selventämään, mistä mikäkin silmukka poimitaan. Tekniikkaosion kuvat ovat selkeitä mustavalkoisia piirroksia, mutta niitä ei ole jokaisesta tekniikasta tai työvaiheesta. Osio on kuitenkin selvästi kirjoitettu aloittelijaa ajatellen. Myös koukkuamisvälineet esitellään ja erot tavallisiin virkkausvälineisiin selitetään. Kirjassa on myös lista suomalaisista verkkokaupoista, joista voi ostaa koukkuamiskoukkuja. Harmillisesti listan ensimmäinen ei ole enää toiminnassa, mutta muut osoitteet vaikuttivat toimivilta ainakin vielä arviota kirjoittaessani.

Kirjan ehdottomasti parasta antia on mielestäni luku viisi: silmukkamallit. Se sisältää kirjoitetut ohjeet sekä kaaviot 33:een erilaiseen silmukkamalliin valokuvineen. Mallit on jaettu alaryhmiin ja kussakin ryhmässä silmukkamallit etenevät helpoimmasta monimutkaisempaan. Koska suomenkielisiä lähteitä koukkuamisen silmukkamalleille on toistaiseksi kovin vähän, kannattaa jokaisen koukkuamisesta kiinnostuneen vilkaista tästä kirjasta ainakin tämä kyseinen luku.

Varsinaisia ohjeita kirjassa on 12: neljän vaateohjeen lisäksi asusteita, peitto, matto sekä laukku. Ohjeista moni on Dora Ohrensteinin käsialaa, mutta joukossa on myös muita suunnittelijoita, kuten Lily Chin ja Charles Voth. Vaatteissa on neljä tai viisi kokovaihtoehtoa, muissa ohjeissa yksi koko. Suurin osa projekteista ei ole tavallisia aloittelijan töitä, vaan niissä on käytetty erilaisia tekniikoita, pitsiä ja palmikoita. Valokuvissa työt vaikuttavat houkuttelevilta. Varsinkin eri silmukkamalleja yhdistelevä tilkkupeitto kiehtoo minua suuresti.

Mikäli ei ole koskaan pitänyt virkkuukoukkua eikä neulepuikkoja kädessä, Kaunista koukkuamalla ei ehkä ole paras paikka aloittaa käsitöihin perehtyminen. Vaikka koukkuaminen tekniikkana selitetään alkeista lähtien, lukijan oletetaan tietävän miten tehdä ketjusilmukka tai miltä oikea ja nurja silmukka neulottuina näyttävät. Parhaiten kirja palvelee mielestäni niitä, jotka osaavat sekä neuloa että virkata ainakin vähäsen ja haluavat kokeilla jotakin uutta.

Kääntäjälle teoksessa on varmasti riittänyt haastetta, sillä osalle koukkuamistekniikoista ei ole vakiintunutta suomennosta, eikä monia kirjan silmukkamalleista varmaankaan ole aiemmin esitelty suomeksi. Itselle vieraita lyhenteitä vilisevät ohjeet vaativat hetken totuttelemista. Jouduin itsekin tuon tuosta tarkistamaan lopussa olevasta sanastosta, mitä silmukkaa jokin lyhenne tarkoitti. Toivottavasti koukkuamisen suomenkielinen sanasto vakiintuu tulevaisuudessa niin, että kun termit on kerran oppinut, osaa tulkita muidenkin kirjoittajien koukkuamisohjeita.

Dora Ohrenstein: Kaunista koukkuamalla – Uutta tyyliä perinteisellä tekniikalla
Suomennos: Sanna Oksanen
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2015
ISBN 978-952-254-227-4

Teksti ja kuvat

vi0let

Lisää vi0letista

Ulla 01/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Taija Elo:
Koiran asut

Reeta Huhtala:
Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Reeta Huhtala:
Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pakastaa, ei pakastaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Maija Koskinen:
Shadow wrap, lyhennetyt kerrokset

Useita kirjoittajia:
Uusia punos- ja nauhalankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia villa- ja sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä uutuuslankoja

Violet:
Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.