Ulla 01/16

Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Millainen on mielestäsi perinteinen villasukka? Ajattelet kenties sitä mummon neulomaa, harmaata ja varren kahdella sinisellä raidalla koristettua paksua sukkaa, joka kesti läpi vuosikymmenien. Anna-Karoliina Tetrin Perinteiset villasukat kuitenkin osoittaa, että suomalaiseen sukkaperinteeseen kuuluu paljon muutakin. Kirja on jatkoa Tetrin aiemmin ilmestyneelle ja Ullassakin arvioidulle teokselle Perinteiset lapaset.

Noin kolmannes kirjasta on omistettu suomalaisen sukan historialle ja yleisille sukkatekniikoille. Kirja sisältää hauskoja anekdootteja esimerkiksi sukkiin liittyvistä uskomuksista. Tiesitkö esimerkiksi, että kurkkukipua hoidettiin ottamalla illalla jalasta hikinen sukka, ja kietomalla se yön ajaksi kurkun ympärille. Tämä tieto kasvattaa arvostustani kurkkupastilleja kohtaan.

Kirja esittelee runsaasti sukista kertovia runoja, lauluja ja perinteitä. Sukilla on ollut merkittävä rooli niin arkielämässä, rakkaudessa kuin kuolemassa. Kirjan mukaan hankasalmelaiset naiset käyttivät kesäisin kirkossa valkoisia, reikäkoristeisia puuvillasukkia, jotka heille puettiin myös kuoleman jälkeen viimeiselle matkalle. Kivennavalla taas varttuneemmat emännät kehräsivät itselleen valkoista villalankaa, josta he neuloivat itselleen kuolinsukat. Kuolinsukilla oli roolinsa myös kansanlääkinnässä ja kulkutautien karkottamisessa.

Loput sivuista sisältävät ohjeita erilaisiin sukkiin. Ohjeet on jaoteltu sen mukaan, ovatko ne yksivärisiä vai kirjoneuleisia. Jokaisen ohjeen alussa on pieni selostus sukan alkuperästä. Vaikka sukkien yleinen väri oli ennen harmaa, osoittaa esimerkiksi Raitasukat Korsnäsistä, että länsirannikolla osattiin myös ilakoida väreillä.

Materiaalina kirjassa on käytetty pääosin kotimaisia lankoja, kuten Pirkanmaan kotityön ja Pirtin kehräämön lankoja. Kaaviot ovat riittävän suuria ja tekstin riviväli väljä, joten ohjeen seuraaminen on vaivatonta. Kuvat ovat kauniita ja kesäisiä, ja kirjan ulkoasu on muutoinkin varsin selkeä.

Kirja on hauskaa ja informatiivista luettavaa, ja se voi herättää paatuneimmankin sukkaskeptikon innostumaan sukkien neulomisesta. Tetrin perinteiset villasukat sopivat myös nykyaikaisille neulojille.

Anna-Karoliina Tetri: Perinteiset villasukat
Kustannusosakeyhtiö Moreeni, 2015
ISBN 978-952-254-234-2

Teksti

Hanna-Kaisa Hämäläinen

Lisää Hanna-Kaisasta

Ulla 01/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Taija Elo:
Koiran asut

Reeta Huhtala:
Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Reeta Huhtala:
Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pakastaa, ei pakastaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Maija Koskinen:
Shadow wrap, lyhennetyt kerrokset

Useita kirjoittajia:
Uusia punos- ja nauhalankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia villa- ja sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä uutuuslankoja

Violet:
Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.