Ulla 01/16

Kesäisiä uutuuslankoja

Novita Aalto

Aalto on kuusisäikeinen puuvilla-akryylisekoitelanka, joka myydään 100 gramman riittoisalla kerällä. Lanka on sileää ja pehmeän tuntuista, ja se neuloutuu mukavasti eikä halkeile. Neuloin mallitilkun suosituksen mukaisilla 4 mm puikoilla. Tiheyteni osui lähes tismalleen suositustiheyteen, joka tuntuu varsin järkevältä. Syntyvä neulepinta on tasaista ja peittävää, mutta silti laskeutuvaa.

Lankakartalta löytyy vain viisi vaihtoehtoa, kaikki monivärisiä: kaksi sinisen sävyistä, kaksi punaisen ja oranssin sävyjä sisältävää sekä yksi harmaa-beige. Valikoima on siis varsin rajoittunut, mutta moniväristen pintojen ystäville on tarjolla kuitenkin miellyttäviä väriyhdistelmiä.

Lanka vaikuttaa ihan mukavalta tuttavuudelta. Se sopinee erityisesti kesäneuleisiin ja villattomuutta suosiville. Ajattelisin tästä langasta tehtävän kesäisiä toppeja, paitoja ja asusteita, mutta miksei lanka sopisi myös erilaisiin sisustusneuleisiin kuten koristetyynyihin.

Tilkku

Langan tiedot

50 % villaa, 50 % akryyliä
100 g = n. 235 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 19 s ja 28 krs = 10 cm
Varovainen pesu 40 asteessa

Novita Niitty

Joskus voi tulla eteen tilanteita, joissa neuleen käyttäjä ei allergian tai arvovalintojen vuoksi voi käyttää villaa. Silloin akryylilanka voi toimia hyvänä villan korvikkeena. Novitan Niitty sisältää 70 prosenttia akryyliä ja 30 prosenttia polyamidia. Lanka ihastutti etenkin perheen prinsessaikäistä tytärtä karkkivärillään ja pehmeydellään.

Niitty-langan värikartta on nimensä veroisesti hyvin pastellisen kukkamainen. Värisävyt ovat ehkä pääasiassa vauvojen ja lasten neuleisiin suunniteltuja. Testattavina olivat värisävyt ruusu ja kielo.

Lanka muistuttaa juoksevuudeltaan ja kierteeltään hyvin paljon Novitan Woolia. Lanka tuntuu pehmeältä eikä kutita herkkäihoistakaan. Villaan verrattuna langan tuntu on kuitenkin fleecemäisen muovinen ja eloton.

Lanka ei halkeillut neulottaessa ja se oli nopeaa neulottavaa. Mallitilkusta tuli tasainen, ja langan rakenteen ansiosta esimerkiksi palmikot erottuisivat siinä hyvin. Pesussa mallitilkku säilytti muotonsa hyvin. Neuloin mallitilkun suositusta hieman tiukemmalla neuletiheydellä, mutta pinnasta tuli mielestäni silti notkea. Väriliukujen pituus on sopiva vauvojen ja lasten neuleisiin ja asusteisiin. Neulottuina värit näyttivät aikuiseen makuun hieman liian vaaleilta ja pliisuilta.

Neuloisin langasta asusteita ja vaatteita lapsille tai vauvoille. Koska lanka ei kutita, se on omiaan esimerkiksi lasten kaulureihin. Konepestävyys ja edullinen hinta ovat myös plussaa. Villa-allergikolle tai vegaanille voisin kokeilla neuloa langasta sukat suositusta pienemmällä puikkokoolla.

Tilkku

Langan tiedot

70 % akryyliä, 30 % polyamidia
50 g = 160 m
Puikkosuositus: 3,5–4 mm
Tiheys: 22 s ja 32 krs = 10 cm
Konsepestävä

Sublime Cotton Silk DK

Sublimen Cotton Silk DK on kerällä kauniin kiiltävää puuvilla-silkkisekoitelankaa, joka koostuu kahdesta säikeestä. Kerällä se näyttää tiukkakierteiseltä, mutta käsituntuma paljastaa, että kyseessä on varsin pehmeä lanka.

Koska sekä puuvilla että silkki ovat melko joustamattomia luonnonkuituja, on Cotton Silk DK myös varsin joustamatonta lankaa. Mielestäni neulepinnasta oli vaikea saada sileää. Mutta kun pitää mieleessä, että kyseessä on enemmänkin langan ominaisuus kuin neulojan käsien ongelma, ei joustamattomuus ole ainakaan itselleni este tämän langan käyttämiselle.

Mallitilkuksi neulottuna lanka on hyvin pehmeää. Uskoisin sen sopivan hyvin ihoa vasten tuleviin neuleisiin, kuten puseroihin, huiveihin tai esimerkiksi vauvaneuleisiin. Silkin kaunis kiilto tekee langasta ylellisen oloista, mutta se on kuitenkin sopivan arkista sopiakseen mihin tahansa.

Toivoin hieman, että mallitilkku siliäisi kastelun tuloksena, mutta näin ei valitettavasti käynyt. Tilkun kuvaaminen meinasikin olla hieman turhauttavaa, sillä koin että kuvissa näkyivät vain kaikki pienet muhkurat, eikä lanka ollut edukseen kuvissani. Kyseessä on kuitenkin langan ominaisuus, johon pitä suhtautua sen vaatimalla tavalla. Koska lanka tuntui kovin pehmelt, hankasin mallitilkkua reippaasti. Nyppntyneen lopputuloksen perusteella sanoisin, ett langasta ei kannata neuloa runsaalle hankaukselle altistuvia neuleita.

Tilkku

Langan tiedot

75 % puuvillaa, 25 % silkki
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 4 mm
Tiheys: 22 s ja 28 krs = 10 cm
Konepestv

Svarta Fåret Tilda

Svarta Fåretin Tilda-lanka on ohuehkoa puuvilla-akryylisekoitetta. Langassa on puolet puuvillaa ja puolet akryyliä, mutta ensituntumalta puuvilla vaikuttaa dominoivan langan luonnetta. Akryyli tuo lankaan keveyttä ja pehmeyttä, mitä useissa merseroimattomissa puuvilloissa ei ole. Vaatteissa ja etenkin kesäksi suunnitelluissa neuleissa akryyli voi olla myös hiostavaa. Langan vyötteessä lukee “Limited Edition“, joten ilmeisesti jotain erityistä tältä langalta olisi lupa odottaa. Ainakin yleensä rajoitetun erän tuotteiden toivoisi olevan mieluummin erityisiä, kuin halpoja tai väliaikaisia.

Langan neulominen ja käyttäytyminen mallitilkussa oli mallikelpoista. Pehmeä lanka ei kiertynyt auki eikä halkeillut neuloessa, ja kerä pysyi kauniisti muodossaan. Mallitilkku jäi hieman epätasaiseksi, eikä sitä voi höyryttää kuumalla langan sisältämän akryylin vuoksi. Vaatekäytössä pieni epätasaisuus kuitenkin todennköisesti tasoittuisi ihan itsestään.

Langasta on tarjolla huimat 63 väriä, joista kahdeksan on valkokirjavia. Tästä värivalikoimasta ei luulisi olevan ongelmaa löytää sopivaa väriä vaikkapa kesäiseen rantaneuleeseen. Tilda vaikuttaa kaikin puolin käyttökelpoiselta langalta, mikäli ei kärsi pahoista akryyliennakkoluuloista. Seikkailumielisille langasta on ilmeisesti tarjolla myös kimalleversio!

Tilkku

Langan tiedot

50 % puuvillaa, 50 % akryyliä
50 g = 150 m
Puikkosuositus: 3,5 mm
Tiheys: 26 s ja 35 krs = 10 cm
Hienopesu 40 asteessa

Arviot

Taija Elo: Sublime Cotton Silk DK

Lisää Taijasta

Suvi Heikkilä: Novita Aalto

Lisää Suvista

Eeva Turkka: Svarta Fåret Tilda

Lisää Eevasta

Tiina Väätäinen: Novita Niitty

Lisää Tiinasta

Ulla 01/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Taija Elo:
Koiran asut

Reeta Huhtala:
Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Reeta Huhtala:
Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pakastaa, ei pakastaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Maija Koskinen:
Shadow wrap, lyhennetyt kerrokset

Useita kirjoittajia:
Uusia punos- ja nauhalankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia villa- ja sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä uutuuslankoja

Violet:
Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.