Ulla 01/16

Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

"Reima, maatiaispossu, ei omista kännykkää. Hän on siirtolapuutarhaan juurtunut uusluddiitti, joka aloittaa sanomalehden lukemisen lehden lopusta." Näin aloittaa Kerry Lord kuvauksensa rentona kuvassa nököttävästä virkatusta possusta Veikeät virkatut eläimet -kirjassaan. Reiman lisäksi kirjassa esitellään 39 muuta eläinhahmoa, enemmän ja vähemmän hippiä ja hipsteriä tai muuten vain elämäntapaintiaania. Kaikki eläimet koostuvat samoista perusosista, mutta pään ja korvien muotoiluilla, silmien ja kuonojen kirjailuilla sekä ketjusilmukkalenkeistä virkatuilla "karvoilla" saadaan aikaan hämmästyttävän persoonallinen joukko toisistaan erottuvia hahmoja.

Kirjan alussa on ohjeet vartalo-osan sekä raajojen tekemiseen. Ne ovat kaikilla eläimillä pääasiassa samat. Jokaisen ohjeen kohdalla on erilliset tekstimuotoiset ohjeet pään, korvien ja mahdollisten sarvien ja hännän virkkaamiseen sekä ilmeen viimeistelyyn. Lopussa on lisäksi tekniikkaosio, jossa katsotaan vielä yksityiskohtaisemmin tarvittavia tekniikoita. Tekniikkaosa on perusteellinen, mutta suppea, sillä kovin kummoisia virkkaustekniikoita näissä malleissa ei tarvita. Eläimet on luokiteltu kolmeen vaikeustasoon, joista helpoimmat tehdään yhdellä värillä. Keskitasolla on värinvaihtoja ja kolmannella tasolla jo joitakin hieman eksoottisempia silmukoita ja tekniikoita.

Kirjan malleihin on käytetty ainoastaan luonnonvärisiä kirjailijan kotitilalla valmistettuja TOFT-villa- ja -alpakkalankoja, jotka palvelevat väripalettina mainiosti eläinaiheita. Väreillä ja tekstuureilla on myös leikitelty, ja kirjasta löytyykin kolme erilaista kissaa ja kolme lammasta. Näistä Dorset-lammas Hanski, kitarallaan uuhet lumoava pässi (kirjan kannessa eturivissä), on henkilökohtainen suosikkini. Kirjan ohjeissa on annettu vain yksi koko, mutta valitsemalla sopivan paksuisen langan ja koukun voi vaikuttaa lopputuloksen kokoon.

Kirja on kaiken kaikkiaan helposti lähestyttävä. Taitto on selkeä: jokainen ohje on omalla aukeamallaan ja ohjetekstin riviväli on riittävä tihrustamisen välttämiseksi. Suuria yllätyksiä kirja ei taiton tai sisällön puolesta tarjoa. Eläinten elämäntarinat ovat kuitenkin niin sympaattisia ja hauskoja, että mieleni tekisi heti toteuttaa ohjeista useampia. Aloittelevakin virkkaaja saanee tämän kirjan avulla langan päästä kiinni ja voi virkata kaverikseen vaikka Sampsa-alpakan, joka "on vetänyt kotikylän harrastajanäyttelijäyhdistystä jo 25 vuotta".

Kerry Lord: Veikeät virkatut eläimet
Suomentaja: Seija Kukkonen
Kustannus-Mäkelä Oy, 2015
ISBN 978-951-883-739-1

Teksti ja kuvat

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 01/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Taija Elo:
Koiran asut

Reeta Huhtala:
Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Reeta Huhtala:
Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pakastaa, ei pakastaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Maija Koskinen:
Shadow wrap, lyhennetyt kerrokset

Useita kirjoittajia:
Uusia punos- ja nauhalankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia villa- ja sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä uutuuslankoja

Violet:
Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.