Ulla 01/16

Koiran asut pakkasille ja pukujuhliin

Villaiset koirat on neulesuunnittelija Debbie Blissin rakkaudenosoitus hänen omille koirilleen. Kirjasta paistaakin läpi rakkaus koiriin. Teoksessa on kaikkiaan 23 ohjetta koirien vaatetukseen aina naamiaisasuista käytännöllisiin talvivarusteisiin saakka.

Kirjan alussa nostetaan esiin muutamia seikkoja, jotka on hyvä ottaa huomioon koirille tarkoitetuissa neuleissa. Näitä ovat esimerkiksi turvallisuusseikat. Alussa puhutaan myös lankojen korvaamisesta toisilla, mikäli kirjassa käytettyjä Debbie Blissin oman lankasarjan lankoja ei ole saatavilla. Kirjasta löytyy ohjeita niin ohuelle (noin 200 metriä 50 grammassa) langalle kuin erittäin paksuhkolle (noin 60 metriä 50 grammassa) langalle. Kirjassa käytetyt lyhenteet ovat selkeitä ja ohjeet helppoja seurata.

Nimensä mukaisesti kirja sisältää ohjeita erimuotoisille ja -kokoisille koirille. Ohjeet tuntuvat kuitenkin painottuvan pienempiin koiriin. Useassa ohjeessa on annettu kaksi kokoa, ja kirjan alussa on käsitelty myös mahdollisuutta muokata ohjeita juuri omalle koiralle sopivaksi. Koska erilaiset koirarodut ovat muodoltaan erilaisia, nostaa Bliss alussa esiin oman näkemyksensä siitä, mitkä mallit sopivat millekin rodulle. Itselläni on kaksi mäyräkoiraa, jotka ovat kohtalaisen rintavia ja pitkiä. Tämä asettaa omat haasteensa kaikenlaisen vaatetuksen kanssa, sillä huomioon on otettava myös mäyräkoiran suhteellisen lyhyet jalat. Erityisesti matalalle ja pitkälle rodulle sopivia vaatteita kirjassa on vain muutama. Etenkin kokenut neuloja muokkaa kyllä helposti useammastakin mallista esimerkiksi juuri mäyräkoiralle sopivan neuleen.

Kuten sanottua, kirjassa olevat ohjeet vaihtelevat käytännöllisyydeltään. On selvästi hupipukeutumiseen, kuten esimerkiksi naamiaisiin, tarkoitettuja vaatteita, vaikka mikäänhän ei tietenkään estä pukemasta koiraa ampiaiseksi talvella. Käytännöllisempää puolta edustavat esimerkiksi palmikkoneuleet, joihin on käytetty perinteisiä kalastajaneuleista löytyviä pintaneuleita.

Itse en näe kirjassa olevia hattuja kovinkaan käytännöllisinä, enkä usko, että itse sellaisia neuloisin koiralleni. Mäyräkoiran pää on niin pieni, että en tiedä pysyisikö siinä kirjan kannessakin kuvattu ranskalaistyylinen baskeri.

Suosittelen kirjaa etenkin niille koiranomistajille, joiden koira kaipaa talviaikaan lämmikettä. Kaunis palmikkopusero on sekä ilo silmälle että lämmin koiran päällä. Ja pitäähän se myöntää, että syksyn halloween-kemuihin houkuttaisi neuloa koirille lammasasu tai klovnin asu. Tiedänkin kuitenkin jo, miten surkeaa ilmettä koirani tulevat näyttämään kameralle, kun tallennan heidät Ravelryä ja blogiani varten.

Debbie Bliss: Villaiset koirat – Yli 20 neuleohjetta kaikenmuotoisille ja -kokoisille koirille
Suomentaja: Tuija Tuomaala
Paasilinna 2015
ISBN 978-952-299-080-0

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Ulla 01/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Taija Elo:
Koiran asut

Reeta Huhtala:
Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Reeta Huhtala:
Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pakastaa, ei pakastaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Maija Koskinen:
Shadow wrap, lyhennetyt kerrokset

Useita kirjoittajia:
Uusia punos- ja nauhalankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia villa- ja sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä uutuuslankoja

Violet:
Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.