Ulla 01/16

Uusia punos- ja nauhalankoja

Lang Yarns Nova

Nova on sekoitus villaa, keinokuitua sekä kamelia. Ylellisille kuiduille tyyppillisesti keräkoko on pieni, vain 25 grammaa. Langan värikartassa on 18 hieman utuista sävyä.

Kerällä lanka näyttää hyvin ohuelta. Myös kerän metrimäärä, 180 m, tukee ensioletustani langan ohuudesta. Nova on kuitenkin yllättävän pörheää ja hieman suositustiheyttä harvemmalla tiheydellä (22 s = 10 cm) saa jo aikaan esimerkiksi villatakkiin soveltuvaa neulepintaa. Ulkonäöltään lanka muistuttaa alpakkalankaa, mutta ei ole liukasta kuten alpakka. Runsaan metrimäärän takia jo yksi kerä näyttää riittävän pitkälle; valmis tilkku painaa tuskin mitään verrattuna myös testaamaani puuvillasekoitteeseen (Cewec Casey).

Neuloessa lanka tuntuu erittäin joustavalta, ihan kuin siinä olisi joukossa elastaania. Tämän vuoksi neuloessa täytyy varoa kiristämästä silmukoita liikaa. Ainakin itselläni oli vaikeuksia löytää sopiva ote. Ehkä tästä syystä neulepintaan muodostui hieman epätasaisuuksia. Käsinpesu ei juurikaan tasoittanut näitä epätasaisuuksia, mutta yllätyksekseni tilkku kutistui. Mallitilkussa yhden silmukan eroa pituus- ja leveyssuunnassa ei silmämääräisesti huomaa, mutta prosenteissa ero on sellainen, joka täytyy ottaa huomioon.

Tilkku

Langan tiedot

48 % villaa, 32 % kamelia, 20 % polyamidia
25 g = 180 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm
Tiheys: 24 s ja 37 krs = 10 cm
Käsinpesu

Cewec Casey

Casey on kesäinen nauhalanka, jonka koostumuksessa on puolet puuvillaa ja puolet akryyliä. Kerällä lanka näyttää kiiltävältä ja hyvin ohuelta. Siksi en uskonut vyötteen puikkosuositusta 4,5–5 mm, vaan tartuin 3,5 mm:n puikkoihin. Valinta oli mielestäni aivan sopiva, koska mallitilkun neulepinnasta tuli hyvin laskeutuva. Langan litteän rakenteen vuoksi neuleesta ei varmaan saisi mitenkään kovin tiivistä. Tiheydellä 20 s = 10 cm tilkku soveltuisi paremmin kesäiseen huiviin kuin toppiin. Yllättäen lanka ei neulottuna näytä enää yhtä kiiltävältä kuin kerällä.

Casey on neuletuntumaltaan paperinen ja melko karhea. Neulepinta on epätasaista vielä kastelun jälkeenkin. Muuten suosittelisin lankaa laukun virkkaamiseen tai neulomiseen, mutta sain langan vaivatta poikki käsin, joten se ei ole läheskään yhtä vahva kuin täyspuuvillaiset langat. Positiiviseksi yllätykseksi täytyy laskea se, että värikartalla on muutakin kuin kesäisiä pastellivärejä, esimerkiksi musta. Yhteensä värejä on 18.

Tilkku

Langan tiedot

50 % puuvillaa, 50 % akryyliä
50 g = 125 m
Puikkosuositus: 4,5–5 mm
Tiheys: 18 s = 10 cm
Pesu 30 asteessa

Sublime Evie

Sublime Evie on puuvillalangaksi yllättävä. Lanka on löyhäkierteisestä säikeestä neulottua löysää putkea. Rakenne antaa langalle aavistuksen joustoa. Paksuutta langalla sen sijaan on huomattavasti enemmän kuin metrimäärän perusteella voisi kuvitella. Rakenne tekee siis langasta ilmavan. Kerän ulkonäön ja käsituntuman perusteella voisin erehtyä luulemaan Evietä jakkikuiduksi. Tuntuma on pumpulimainen eikä muistuta lainkaan tavallista tiukkakierteistä puuvillalankaa.

Lankaa oli helppo neuloa. Langan punosrakenteen silmukat eivät tehneet lankaa halkeilevaksi. Vyötteen suosituksen mukaisella puikkokoolla päädyin hieman ohjetiheyttä löyhempään pintaan. Mallitilkusta tuli yllättävän ryhdikäs, suurempana pintana laskeutuvuus varmaan kuitenkin veisi voiton. Langan rakenne erottuu neulepinnassa hyvin hillittynä tweedmäisenä efektinä.

Evien värikartassa on yhteensä kymmenen sävyä. Neutraalien harmaan ja vaalean lisäksi valikoimaan kuuluu testattavana ollut sävy ”latte” (509) sekä pirteän raikkaita värejä.

Evie voisi sopia villattomaksi vaihtoehdoksi neulojalle, joka on tottunut ilmaviin eläinkuituihin. Langasta voisi tehdä talvisia asusteita tai vaikka neulepaidan villa-allergikolle tai kuumaveriselle. Värikartan perusteella lanka vaikuttaisi kuitenkin olevan tarkoitettu kesäisempiin neuleisiin. Langan ilmavan rakenteen ansiosta suurestakaan työstä ei tule kohtuuttoman painavaa. Paksut palmikot soveltuisivat langalle varmasti mainiosti. Myös ylellinen kasvopyyhe voisi tulla kysymykseen.

Tilkku

Langan tiedot

94 % puuvillaa, 6 % nylonia
50 g = 115 m
Puikkosuositus: 5 mm
Tiheys: 18 s ja 24 krs = 10 cm
Käsinpesu

Austermann Marrakesch

Marrakesch on Austermannin kevään uutuuslankoja. Viskoosi-polyesterisekoitteena se onkin sopiva kevät- ja kesäneuleisiin. Mielenkiintoiseksi Marrakeschin tekee siinä mukana olevat paljetit. Lanka-arvostelua varten sain käsiini varsin hillityn värin nimeltään Natur, josta paljetit erottuvat oikeastaan vain jos niitä osaa neulepinnasta etsiä. Kerällä paljetit erottuvat selvästi paremmin kuin mallitilkussa.

Pohdin ennen mallitilkun aloittamista, miltä tuntuu neuloa lankaa jossa on valmiina paljetteja. Tämä oli minulle ensimmäinen kokemus tämänkaltaisen langan neulomisesta. Neulominen sujui kuitenkin paljettien osalta ongelmitta. Paljetit eivät jääneet ikävästi puikoille tai hanganneet sormia vasten, mitä etukäteen pelkäsin.

Lanka on eräänlaista tuubia, ikään kuin i-cordia, johon on neulottu mukaan paljetteja. Langan muoto tekee siitä kuitenkin hieman hankalaa neulottavaa. Huomasin useamman kerran neuloneeni vain osaan säikeestä tai onnistuneeni saamaan puikon huonosti langan säikeeseen jumiin.

Mallitilkku käyttäytyi pesussa hyvin: tilkku pysyi muodossaan ja kuten todettua, paljetit eivät ainakaan tässä natur-värissä nouse kovin isosti esiin neulepinnasta. Näkisin Marrakeschin toimivan hyvin kevään tai kesän neuletakeissa. Tästä tulisi esimerkiksi mukava pieni bolero kesäjuhliin, sillä paljetit tuovat siihen mukavaa juhlavuutta. Mitään kovin monimutkaista mallineuletta en tällä langalla neuloisi, sillä mielestäni sileässä neuleessa paljetit pääsevät edukseen parhaiten. Hieman karkeahkolta lanka tuntuu vielä villapesuainekäsittelynkin jälkeen. Jos siis olet kovin herkkänahkainen, suosittelen että käyt ennen ostopäätöstä kokeilemassa miltä lanka tuntuu ihoasi vasten.

Tilkku

Langan tiedot

68 % viskoosia, 32 % polyesteriä
50 g = 115 m
Puikkosuositus: 4–5 mm
Tiheys: 18 s ja 26 krs = 10 cm

Cewec Fiesta

Cewec Fiesta on pörhöinen ja kiiltävä kesälanka. Langan koostumus on pääosin viskoosia ja puuvillaa. Niiden kaveriksi lankaan on lisätty neljännes polyamidia. Kuten langan koostumuksesta voi päätellä, on neulottu mallitilkku sileä ja pehmoinen, eikä neljännes tekokuitua langan seassa tunnu vielä epämukavan muoviselta.

Kerälle kannattaa yrittää keksiä hyvä tapa pitää se kokonaisena, sillä ainakin testattavana ollut kerä muistutti enemmän spagettikattilallista kuin lankakerää kuljettuaan muutaman reissun käsilaukussa projektipussissa. Neulottaessa lanka on hyvin liukasta ja juoksevaa. Vaikka lanka on rakenteeltaan putkineulosmainen, neulos on sen verran pientä, etteivät suositellut puikot lävistä sitä neulottaessa eivätkä jää lankaan kiinni.

Langan värikartassa on kymmenen sävyä, jotka ovat mustaa lukuunottamatta hillittyjä ja useat jopa pastellisia.

Langan suurin ongelma on se, miltä siitä neulottu neulepinta näyttää. Jos neuleen neuloo niin tiiviiksi, että pinta on peittävää mutta silti laskeutuvaa, muodostaa langan pätkittäinen karvainen rakenne pintaan epämääräisiä karvalaikkuja. Valmistajan esimerkkineuleissa neuleesta on neulottu vaatteita, joiden neuletiheys lähentelee selvästi muikkuverkkoa. Avoimemmassa neuleessa neulepinta ei näytä yhtä epäonnisen karvaiselta, vaan karvaisuus ja kiiltävyys näyttävät hieman raidoittuvan – ainakin kuvissa.

Lanka toimii varmasti ainakin efektilankana erikoisemmissa monivärisissä neuleissa. Kirkkaatkin värit tarvitsevat usein tylsähkön beigen noustakseen esiin, ja vaikkapa patenttineulepinnassa lanka voisi olla hauskan näköistä toisena värinä. Lanka onkin sopiva haaste jokaiselle neulojalle inspiroitua ja löytää sen parhaimmat puolet.

Tilkku

Langan tiedot

40 % viskoosia, 35 % puuvillaa, 25 % polyamidia
50 g = 140 m
Puikkosuositus: 4,5 mm
Tiheys: 23 s = 10 cm
Hienopesu 30 astetta

Scholler + Stahl Satin Cotton

Scholler + Stahlin Satin Cotton on punosmainen merseroidusta puuvillasta tehty lanka. Testilanka on lisäksi värjätty turkoosin eri sävyin, mikä piristää kivasti muuten yksitoikkoista neulepintaa.

Lanka on neuloessa hieman kova puuvillalle ominaiseen tapaan, mutta valmis tilkku laskeutuu kauniisti ja uskoisinkin sen sopivan hyvin esimerkiksi kesäiseen neuletakkiin tai -toppiin. Koska langasta tehdyn valmiin neuleen voi pestä koneessa, uskoisin tästä syntyvän myös kulutusta kestäviä vaatteita lapsille tai muuten vaan vaatteitaan sotkeville. Tilkun tiheys rentoutuu hieman pesussa, joten tämä on hyvä ottaa huomioon projektia aloitettaessa.

Valmistajan värikartassa on viisi yksiväristä ja kahdeksan liukuvärjättyä sävyä. Kirkkaiden värien ystäville on kirkasta punaista, turkoosia, petroolin sinistä ja vihreää. Neutraalien värien ystäville värikartasta löytyy parikin eri sävyä harmaata ja hiekkaa sekä perinteiset musta ja valkoinen.

Tilkku

Langan tiedot

100 % merseroitua puuvillaa
50 g = n. 130 m
Puikkosuositus: 3,5 – 4,5 mm
Tiheys: 20 s ja 30 k = 10 cm
Konepesu 30 asteessa

Arviot

Taija Elo: Austermann Marrakesch

Lisää Taijasta

Reeta Huhtala: Sublime evie

Lisää Reetasta

Karoliina Härkönen-Clive: Schoeller + Stahl Satin Cotton

Lisää Karoliinasta

Eeva Turkka: Cewec Fiesta

Lisää Eevasta

vi0let: Lang Yarns Nova, Cewec Casey

Lisää vi0letista

Ulla 01/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Taija Elo:
Koiran asut

Reeta Huhtala:
Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Reeta Huhtala:
Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pakastaa, ei pakastaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Maija Koskinen:
Shadow wrap, lyhennetyt kerrokset

Useita kirjoittajia:
Uusia punos- ja nauhalankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia villa- ja sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä uutuuslankoja

Violet:
Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.