Ulla 01/16

Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Neulemestari on nimensä mukaan kunnianhimoinen opus, joka lupaa haasteita kaikille lähtötasoille oppipojasta tai -tytöstä kisälliin ja mestariin. Kirja sisältää neuleohjeita jaoteltuina vauvojen, isompien lasten, naisten, miesten ja kodin neuleisiin. Kirjassa on myös hyvin kattava tekniikkaosio, joka opastaa neulonnan alkeisiin, erilaisten neulekuvioiden perusteisiin, materiaalivalintoihin ja ohjeiden lukemiseen. Kirjan yleisilme on hyvin neutraali, kuvat ovat peruskauniita ja taitto ja painojälki laadukasta – vain persoonallisuutta puuttuu.

Kirjan alkukielinen nimi Winter knits – made easy, eli talviset neuleet helposti, antaa hyvän kuvan ohjeiden sisällöstä. Ohjeissa on siis paljon villapaitoja, kaulahuiveja, sukkia, pipoja ja lapasia. Kodin neuleista mukana on pari peittoa, tyynyä sekä muun muassa kirjoneuleisia joulupalloja. Ohjeet on luokiteltu skaalalla helppo – melko helppo – melko vaikea – vaikea. Kirjassa on kuitenkin vain yksi melko vaikea / vaikea ohje: tasona neulottavat naisten palmikkosukat. Kaikki muut, myös intarsiapeitto ja kirjoneulepuserot, on luokiteltu helpoiksi tai melko helpoiksi. Rohkaisevaa.

Ohjeet ovat aika lailla peruskauraa: raitoja, kivaa kirjoneuletta, perinteisiä palmikoita, peruspipoja, perussukkia, peruslapasia ja laatikkomaisia paitoja helmasta aloittaen. Näkökulmasta riippuen kirjan sisältö on klassista neuletyyliä, retroa tai vain vähän vanhanaikaista. Kirjoneuleet ovat silti kauniita, ja erityisesti lasten ja miesten neuleissa on mukana myös valopilkkuja, kuten lapsen huppuhuivi tupsuilla ja miehen kohoneuleinen villapaita. Vauvan pallokuvioinen intarsiapeitto on myös houkutteleva tilaisuus opetella uutta tekniikkaa. Mallineuleet on toteutettu suurelta osin Sirdarin, Rowanin ja Debbie Blissin villa- ja merinolangoista.

Kirjan paras anti on mielestäni materiaali- ja tekniikkaosio, joka kattaa yli kolmanneksen tuhdista 250 sivun niteestä. Erityisen hyödylliseksi kirjan tekee se, että siinä on esitelty monta eri tapaa tehdä kukin työvaihe aina neuleotteesta kirjoneuleen langanjuoksujen sitomiseen. Englantilaisittain neulottaessa työstettävä lanka kulkee puikolle oikeasta kädestä ja mannermaisittain vasemmasta. Suurin osa suomalaisista neulonee mannermaisella tavalla. Kirjassa on esitetty kaikki tekniikat sekä englantilaisittain että mannermaisittain neuloville, mahdollisesti useampikin tapa molemmille. Lisäksi tarvikeosiossa on hyödyllinen taulukko, joka avaa lankojen ja puikkokokojen merkintöjä suomeksi, brittienglanniksi ja amerikanenglanniksi. Ohjeistusta on tarjolla myös langan ostamiseen, ohjeen lukemiseen ja neuleen viimeistelytekniikoihin. Pieni neulesanasto antaa osviittaa englanninkielisten ohjeiden termeistä ja lyhenteistä, britti- ja amerikanenglanti jälleen eroteltuina.

Ainoa pitkä miinus kirjalle tulee siitä, että ohjeissa esiintyvät palmikkokuviot on esitetty ainoastaan sanallisina ohjeina eikä lainkaan kaavioina. Kirjoneulekaaviot ovat onneksi kuitenkin selkeät ja suuret.

Kaiken kaikkiaan kirja sopii mielestäni hyvin aloittelevan tai miksei kokeneemmankin neulojan käsikirjaksi ja tueksi uusien tekniikoiden opetteluun internetin opetusvideoiden kanssa, etenkin jos englannin kieli on vieras. Pehmeät kannet eivät tosin palvele tätä tarkoitusta parhaalla mahdollisella tavalla.

Katharine Goddard, Carrie Love, Nikki Sims, Anne Hildyard ja Penny Smith: Neulemestari
Suomentaja: Virpi Vainikainen
Kustannus-Mäkelä Oy, 2015
ISBN 978-951-883-728-5

Teksti ja kuvat

Reeta Huhtala

Lisää Reetasta

Ulla 01/16 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turinat

Taija Elo:
Koiran asut

Reeta Huhtala:
Neulemestariksi käsikirjan neuvoin

Reeta Huhtala:
Virkattuja eläimiä ja elämäntarinoita

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Pakastaa, ei pakastaa

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Villasukkamyyttejä ja -perinteitä

Maija Koskinen:
Shadow wrap, lyhennetyt kerrokset

Useita kirjoittajia:
Uusia punos- ja nauhalankoja

Useita kirjoittajia:
Uusia villa- ja sekoitelankoja

Useita kirjoittajia:
Kesäisiä uutuuslankoja

Violet:
Kirja koukkuamiseen koukuttuneille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.