Ulla - Verkkolehti neulojalta neulojalle

Wien on aina Wien

Wien tarjoaa filharmonikkojen, Sacher-kakun (Hotelli Sacheriin kannattaa jonottaa!) ja hyvän viinin lisäksi myös melko mukavia lankaostosmahdollisuuksia. Peruskoulun ja lukion jälkeen 15 vuotta unohduksissa olleella saksalla ja hymyilyllä pärjäsi ilahduttavan hyvin. Puhuttua saksaa oli yllättävän helppo ymmärtää eikä wieniläinen aksentti ollutkaan mahdoton. En joutunut turvautumaan englantiin kovinkaan usein - ja jos niin kävi, englanti sujui myös paikallisilta hyvin. Jokaisessa liikkeessä myyjät olivat ystävällisiä, antoivat katsella rauhassa ja auttoivat tarvittaessa. Kauppojen hintataso ei ollut erityisen halpa, mutta aavistuksen suomalaista edullisempi.

Wienissä kannattaa liikkua metrolla ja raitiovaunulla. Lentokentällä, turisti-infossa, hotelleissa ja monissa muissa paikoissa myydään Wien-korttia (Wien Karte, Vienna Card), jolla voi matkustaa julkisilla kolme päivää ja jolla saa alennusta museoista ja ravintoloista. Jos alennuksiin ei ole tarvetta, vaikkapa metroasemien automaateista saa ostettua esimerkiksi yhden, kolmen tai seitsemän päivän lippuja edullisesti. Wiener Linienin sivuilla on lisätietoa hinnoista ja linjoista.

Alla kaupat ovat siinä järjestyksessä kuin itse kävin ne uuden vuoden aikaan. Jutussa esiteltyjen kauppojen lisäksi yritimme etsiä Wolle Alt Wien / Cadek-lankakauppaa osoitteesta Schultergasse 2 vanhasta kaupungista, mutta olimme jo muista shoppailuista sen verran väsyneitä, että emme löytäneet. Kauempana muista sijaitsee netin perusteella myös Wolle Kasperlik, Neusetzgasse 7, jonne poiketessa kannattaa varata aikaa ja vierailla samalla Belvederen palatsissa. Lisää lankakauppoja on myös Hotels by Cityn listassa ja Ravelryyn rekisteröityneet voivat tutkia myös Austrian Knitting Addicts -ryhmää.

Viinin ystäville mies tarjoaa vinkin: lankaa kannattaa ostaa tarpeeksi, jotta niillä saa pehmustettua turvallisesti esim. lähi-Sparista (varsinkin Spar Gourmet -marketeissa on hyvät valikoimat), Weinhandlung am Hofista tai Wein & Co:sta ostetut Grüner Veltlinerit ja Blaufränkischit.

Woll-Insel

Woll-Insel (Hütteldorfer Straße 60) sijaitsee hieman vanhan kaupungin ja keskustan ulkopuolella, mutta lyhyen metromatkan päässä. Kauppa on pienehkö ja täynnä lankaa, jopa niin täynnä, että hiplaaminen ja valitseminen on vaikeaa. Kaupan ulkopuolella on houkuttelevasti alennuslankoja, mutta sisäpuoli ei ole aivan yhtä houkutteleva sekavuutensa takia. Valikoima on keskieurooppalainen ja sisälsi enimmäkseen saksalaisia ja italialaisia lankoja: Gedifraa, Lana Grossaa, Ornaghi Filatia, Schachenmayria ja yhdysvaltalaista Red Heartia saksankielisin vyöttein, efektilankoja...

Jos lankaostoksiin on vain vähän aikaa, Woll-Inselin voi jättää väliin ja shopata siellä virtuaalisesti, sillä kaupan nettisivut ovat monipuoliset. Niillä on nettikauppa, kartta ja reittihaku ja jopa neuleohjeita rekisteröityneille käyttäjille.

Wedermann

Wedermann sijaitsee osoitteessa Mariahilfer Straße 101 sisäpihan puolella. Pihalla houkuttelevat euron akryyli- ja mohairtarjouslangat sekä 2,99 euron Trachtenwolle-vyyhdit. Itse kauppa on isohko ja valoisa ja valikoimaa on helppo katsella. Langat ovat jälleen keskieurooppalaisia, mm. Lana Grossaa ja OnLinea, lisäksi myynnissä on nappeja ja paljon erilaisia tarvikkeita. Itse vietin runsaan määrän aikaa ensin sukkalankahyllyllä ja sen jälkeen nappihyllyllä.

Kaupasta on vaikea sanoa mitään - jos se osuu sopivasti reitin varrelle (ja miksipä ei osuisi?), siellä kannattaa poiketa, sillä peruslankavalikoima on hyvä. Itse en vain osannut ostaa tavallista villaa tai puuvillaa, koska oma lankavarastoni on jo... riittävän suuri.

Wollboutique Rosa Maria Balda

Wollboutique Rosa Maria Balda (Alser Straße 21) tunnetaan myös nimellä Pingouin ilmeisesti sen mainoskyltin takia. Tuttuun tapaan alelankakorit tervehtivät kaupan ulkopuolella ja kaupan sisäpuolella kashmirlankakerät huutavat heti ensimmäisenä. Sen jälkeen kutsuvat Noron ja OnLinen sukkalangat. Kauppa on valoisa ja valikoima keskieurooppalaispainotteinen kuin muuallakin, lisänä Noron langat ja Knit Picksin puikot sekä tirolilainen villalanka. Valikoima ei kuitenkaan ole vain ihanan kallista niinkuin ensivaikutelmista voisi olettaa, vaan sisältää myös hyviä peruslankoja muiden kauppojen tapaan.

Wedermannin jälkeen kannattaa jatkaa kierrosta tänne. Varsin herttaista oli se, että kun hiplasin kassalla lankakerän kanssa Knit Picksin puikkoja, myyjä oli huolissaan siitä, että katselen aivan väärän kokoisia puikkoja ja tarjoutui hakemaan kuusisäikeiseen lankaan sopivat puikot.

Zwei Glatt Zwei Verkehrt

Zwei Glatt Zwei Verkehrt eli Kaksi oikein, kaksi nurin (Josefstädter Straße 14) on pieni, mutta monipuolinen. Ahtauden tunnetta on pyritty välttämään sillä, että hyllyssä lankoja on vain kerä per laatu ja väri esimerkinomaisesti ja jos lankaa haluaa enemmän, myyjätär kipuaa kaupan takana portaita ylös ja alas ja noutaa tarvittavan määrän varastosta. Valikoima on hieman erilainen kuin muissa kaupoissa: Noroa, Rowania, Araucaniaa, BC Garnin lankoja kauppaa varten räätälöidyillä vyötteillä... Lisäksi myynnissä on nappeja ja puikkoja. Vaikka valikoimassa onkin kalliimpia lankoja kuin muissa kaupoissa, esimerkiksi Araucanian Ranco on silti 1-2 euroa edullisempaa kuin Suomessa.

Jos kommunikointi saksaksi tai englanniksi sujuu, kaupassa kannattaa ehdottomasti poiketa vaikka vain ihailemassa ihanuuksia. Sen jälkeen voi poiketa Raatihuoneen viereen Café Rathausiin syömään ison, ihanan ja lämpimän ja edullisen omenastruudelin, joka varsinkin joulukuun lopun kylmässä tuulessa lämmitti enemmän kuin kassissa lojunut punainen lankakerä.

Teksti ja kuvat

Marjut Katajala

Lisää Marjutista

Ulla 01/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Amigurumit

Eri kirjoittajia:
Leikkisät langat

Eri kirjoittajia:
Leluja neuloen - johdatus neulelelukirjojen maailmaan

Suvi Heikkilä:
Neuleita miehelle

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Wien on aina Wien

Jussi Katajala:
Maltan laama

Eeva Saviranta:
Sukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.