Erika Knight: Neuleita miehelle

Neuleita miehelle -kirja koostuu nimensä mukaisesti vain miehille suunnatuista neuleista, joskin monet neulemalleista ovat melko sukupuolettomia. Pääosa kirjan ohjeista on erilaisia neulepaitoja ja -takkeja, joita on 14. Lisäksi mukaan on otettu kaksi slipoveria sekä muutama pienempi asuste. Neuleet on mitoitettu vaihdellen 3-5 kokoon (neuleen todellinen rinnanympärys 92-142 cm) lukuun ottamatta asusteita, joissa on kussakin vain yksi koko. Kirjassa on käytetty vaihtelevasti eri paksuisia lankoja suosituspuikkokoon vaihdellessa 3 mm ja 12 mm välillä. Pääosa neuleista neulotaan kuitenkin 3-5 mm puikoilla.

Neuleet ovat klassisia ja yksinkertaisia, mutta mitoiltaan selkeästi kiinni tämän päivän muodissa. Yksinkertaisuus tarkoittaa kuitenkin käsinneulojalle myös tylsyyttä. Itse kokisin haasteellisena pitää mielenkiintoa yllä sileää oikeaa olevassa yksivärisessä isossa miesten villapaidassa. Esipuheessaan suunnittelija vihjaakin, että malleja voi käyttää myös pohjana omille ideoille ja lisätä niihin helposti haluamiansa koukkuja. Kaikki mallit on neulottu tasona eikä pyöröneuletta mainita vaihtoehtona edes paidoissa. Mikäli itse lähtisin kirjan malleja toteuttamaan, oikaisisin luultavasti neuloen mahdollisimman paljon pyöröneuleena välttyäkseni saumojen ompelulta.

Ohjeiden lisäksi kirjassa kerrotaan lyhyesti lankojen erilaisista materiaaleista ja neuleen hoidosta. Kirjan lopusta löytyy yksityiskohtaiset tiedot malleissa käytetyistä langoista. Lisäksi ohjeistetaan, mihin ominaisuuksiin neulojan tulee erityisesti kiinnittää huomiota valitessaan korvaavaa lankaa ohjeeseen. Vaikka nämä osiot ovat lyhyitä, tuovat ne hyvää lisätietoa kirjaan ohjeiden oheen.

Kirjan taitto on selkeä, kuvitus mielenkiintoinen ja ajanmukainen. Jokaisesta isommasta neuleesta löytyy pienempi tasokuva, johon on merkitty neuleen mitat eri kokojen mukaan. Kirjan ohjeiden rakenne on selkeä. Jokaisessa ohjeessa on aluksi kerrottu eri koot mittoineen, tarvittavat materiaalit ja tarvikkeet, ohjeen neuletiheys sekä käytettävät mallineuleet.

Miinusta kirja sen sijaan saa kaavioiden puutteesta. Vaikka suurimmassa osassa neuleita ei kaavioita tarvittaisikaan, selkeyttäisivät ne ohjetta monelle lukijalle ainakin muutaman palmikkoneuleen kohdalla. Kaavio kirjasta löytyy kuitenkin vain yhden slipoverin intarsiana tehtävästä salmiakkikuviosta. Osa kirjan kuvista tuo mieleen tyyliltään muotikuvat eikä niinkään neuleohjeen kuvitusta. Valokuvia on jokaisesta neuleesta kuitenkin useampia, joten neuleiden muodot selviävät varmasti lukijalle. Positiivista kirjassa on tapa esitellä neuleet monenlaisten ihmisten päällä. Malleina kirjan ohjeissa on 25 eri-ikäistä ja -kokoista miestä sekä yksi koira. Suosittelen kirjaa perusoppaaksi miesten neuleisiin.

Tiedot

ISBN 978-952-468-196-4
suom. Mirja Muurinen
Nelivärinen, pehmeäkantinen, 144 s
Ilmestynyt suomeksi 2009
Multikustannus
Kustantajan suositushinta 35 euroa

Kirja Raverlyssa (vaatii tunnukset)

Teksti

Suvi Heikkilä

Lisää Suvista

Kuva

Kansikuva kustantajalta

Ulla 01/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Amigurumit

Eri kirjoittajia:
Leikkisät langat

Eri kirjoittajia:
Leluja neuloen - johdatus neulelelukirjojen maailmaan

Suvi Heikkilä:
Neuleita miehelle

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Wien on aina Wien

Jussi Katajala:
Maltan laama

Eeva Saviranta:
Sukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.