Ulla - Verkkolehti neulojalta neulojalle

Leluja neuloen - johdatus neulelelukirjojen maailmaan

Neuloahan voi vaikka mitä: asusteita, paitoja, housuja ja jopa tiskirättejä! Oletko koskaan tullut ajatelleeksi, että myös leluja voi neuloa? Itselläni on edelleen tallessa äitini neuloma Molla-Maija, joka oli pienenä rakkain leluni. Leluja voi neuloa myös muille kuin lapsille: miten olisi komea miesnukke ikisinkkunaiselle tai lemmikkikoira allergiselle, mutta eläinrakkaalle kaverille? Madonna-faninkin olettaisi innostuvan Madonna-nukesta. Jos itselläsi eivät ideat riitä neulottujen lelujen kehittelyyn, tarjoaa Ulla vinkiksi muutamien neulelelukirjojen arvostelut.

Hanna-Kaisa Hämäläinen
Fiona McTague: Neulo itse pehmeät lelut

Tämä kirja on ehkäpä tutuin leluihin keskittyvä teos suomalaisten kirjastojen ja kirjakauppojen hyllyissä. Suomenkielinen painos on ilmestynyt vuonna 2004, mutta kirjasta ei käy ilmi alkuperäisteoksen ilmestymisvuotta. Kuvista ja ulkoasusta päätellen kirjalla voisi olla ikää ainakin vuosikymmenen verran. Itse ohjeet ovat silti ajattomia ja monipuolisia. Kirjan tarjonta kattaa niin pienet sorminuket kuin isot sohvanvaltaajalelutkin. Värimaailma on runsas ja tuo mieleeni päiväkodit kirjavine lelulaatikkoineen.

Kirjan alusta löytyvät tutut selostukset eri pintaneuleista, mutta myös viimeistelyyn tarvittavat ohjeet kirjontapistoille, hapsuille ja nyöreille. Vaikka alkuperäisteoksessa on käytetty vain Patonsin, Rowanin ja Jaegerin lankoja, on suomennettuun versioon lisätty suomalaisille helpommin saatavilla olevia vaihtoehtoja, kuten Sandnes ja Novita.

Neuleohjeet on jaoteltu kolmen vaikeusasteen mukaan. Perusteita eri asteille ei kuitenkaan tarkemmin selvitetä. Helppoja ohjeita ovat mm. suloinen pingviini ja pirteä ankka. Kun näistä on selvitty, voikin kokeilla jo esimerkiksi somaa possua tai värikästä kilpikonnaa. Suvereeneille neulojille kirja tarjoaa ohjeet esimerkiksi pandakarhulle ja jopa 90 senttiä pitkälle "makkarakoiralle". Ne ovatkin mielestäni kirjan kuvissa vaikuttavimmat lelut.

Pitkän miinuksen annan tuhottomalle määrälle ommeltavia saumoja. Kirjaa ei siis voi suositella neulaa kammoksuville neulojille, ellei heillä ole kykyä ja uskallusta muuntaa ohjeita saumattomammiksi. Monien leluohjeiden pitkät raajat neuloisin itse suljettuna neuleena, toisin kuin kirjassa käsketään tekemään. Joka tapauksessa kirjasta saa varmasti ideoita omiin leluluomuksiin.

Alkuperäisteos: Knitted Toys
Suomentanut: Virpi Vainikainen
Kustantaja: Kustannus-Mäkelä Oy, Karkkila 2004
ISBN: 951-882-408-8
Sivuja: 112

Anni Vartola
Carol Meldrum: Neulo tähtiä: 25 tunnettua pehmojulkkista

Neulo tähtiä -kirjan idea on luoda "25 legendaa lankaan ikuistettuina". Kirjan avulla voi neuloa niin Marilyn Monroen, Madonnan kuin puhemies Maonkin. Näköisnukkien perustana on n. 26 cm korkea neulottu perusnukke. Kunkin julkkiksen piirteet luodaan kirjomalla ja neulomalla nukelle esikuvansa mukaiset silmät, suu ja hiukset. Loppusilaus tehdään vaatteilla, asusteilla ja muulla rekvisiitalla.

Näppäränkokoisen Neulo tähtiä -kirjan ulkoasu on värikäs, jopa hieman levoton. Ohjeet ovat selkeät ja yksityiskohtaiset; alkupuolella on ohjeet neulonnan ja kirjonnan perustekniikoihin, ja lopussa on kaavoja ommeltaviin tykötarpeisiin. Julkkisvalikoima koostuu valkokankaan, musiikin, urheilun ja historian merkkihenkilöistä. Heidän luomiseen on tarkat ohjeet; lisätukea saa lyhyistä henkilötiedoista sekä valokuvista.

Ajatus neuloa 25 maailmankuulua julkkista on sinänsä hauska, mutta tarkemmalla lukemisella kirja jättää hieman kylmäksi. Nuket eivät ensisilmäyksen jälkeen ole loppujen lopuksi kovinkaan näköisiä, ja pohjalla oleva perusnukkekin on yksinkertaisista yksinkertaisin pötkylä. Kirjan julkkisvalikoiman perusteella kohderyhmä lienee aikuisissa fanittajissa: pikkutytön nukkeleikkeihin on vaikea kuvitella käyttöä Andy Warhol- tai Che Guevara -nukelle. Kirja soveltuneekin parhaiten lahjaksi neulojalle jolla on jo kaikkea, tai sille joka haluaa ilahduttaa idolilla itseään tai aikuisia ystäviään.

ISBN 978-951-31-4754-9
Nelivärinen, pehmeäkantinen
Ilmestynyt suomeksi 2009
Tammi (alkuperäinen kustantaja Collins & Brown 2007)

Anni Vartola
Claire Garland: Knitted Babes. Five Dolls & Their Wardrobes to Knit & Stitch

Englantilaisen Claire Garlandin kirja esittelee viisi hurmaavaa, modernisoitua mollamaijaa muistuttavaa nukkepersoonaa luonnekuvauksineen ja garderoobeineen. Esimerkiksi ruskettunut Dot Pebbles ("Suvi Soranen") rakastaa rantaelämää ja surffaamista. Hänen asusteinaan ovat muun muassa uimapuku, uimalakki ja uimarengas - kaikki neulottuina. Eteerisen tanssijattaren Flo Tillyn ("Säde Leijula") varustuksiin kuuluvat puolestaan pikkuruinen tutu, vaaleanpunainen bolero, balettitossut, hame, villapaita, verryttelyhousut, kaulaliina ja treenilaukku.

Knitted Babes -kirja on ulkoasultaan selkeä, värikäs ja kaunis. Alkupuolella on johdatus nukkien maailmaan sekä yleisohjeet tarvittavista tarvikkeista sekä neulonnan ja kirjonnan perusteista. Kukin nukkehahmo perustuu samaan, n. 45 cm korkeaan perusnukkemalliin: perusnuken tekoon, 'lookin' luomiseen ja kunkin söpöliinin persoonaan on kirjassa seikkaperäiset ohjeet. Kirjan loppupuolella on ohjeita ja kaavoja nukkien lisätarvikkeisiin, ja ompelemalla sekä askartelemalla toteutettaviin asusteisiin.

Kirja inspiroi sekä neulojaa että leikkijää. Ilmeikkäät, tyttömäiset nuket ovat lötköine raajoineen ja suurine silmineen olemukseltaan virkistävän omaperäisiä. Ainoa huono puoli on se, ettei mukana ole yhtään poikahahmoa. Ohjeet vaikuttavat kuitenkin erittäin tarkoilta ja helppotajuisilta, joten niiden perusteella on varmasti helppo luoda myös aivan omia nukkepersoonia. Suosittelen kirjaa luovalle, iloiselle väkertäjälle. Nuket viehättävät varmasti sekä nukkeikäistä hoivaajaa että vähän suurempaakin maskotinkaipaajaa.

ISBN 1-84533-159-1
Nelivärinen, pehmeäkantinen
Mitchell Beazley 2005
Lisätietoja: http://www.dotpebbles.com/

Teksti ja kuvat

Laura Lehtinen
Hanna-Kaisa Hämäläinen
Anni Vartola

Kirjoja Neulo tähtiä: 25 tunnettua pehmojulkkista ja Knitted Babes. Five Dolls & Their Wardrobes to Knit & Stitch myy Hobboks.

Lisää tekijöistä

Ulla 01/09 - Artikkelit

Taija Elo:
Tuin turhat turinat

Eri kirjoittajia:
Amigurumit

Eri kirjoittajia:
Leikkisät langat

Eri kirjoittajia:
Leluja neuloen - johdatus neulelelukirjojen maailmaan

Suvi Heikkilä:
Neuleita miehelle

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Marjut Katajala:
Wien on aina Wien

Jussi Katajala:
Maltan laama

Eeva Saviranta:
Sukkia

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.