Punked

Punk-henkinen siskoni toivoi kevyttä kivaa villapaitaa, joka olisi lämmin ja reikäinen. Toivepiirrosten pohjalta syntyi Punked, joka sai nimensä siskoni punk-henkisyyden mukaan. Lanka on kevyt ja kuitenkin lämmin, joten paita on juuri passeli leutoon talveen, keväälle tai syksylle. Ulkoasun voit viimeistellä heittämällä hartioita lämmittämään neulotun huivin.

Malli on reilu ja siksi sama koko sopii eri kokoisille. Hihat ovat pitkät ja niitä kannattaa tarvittaessa lyhentää.

Lanka ja langan menekki

Sandnesgarn Kitten Mohair (30 % mohair, 20 % villa, 50 % akryyli; 50 g / 165 m) n. 160 g mustaa

Neuletiheys

16 s sileää neuletta = 10 cm

Puikot

6 mm 60 cm:n pyöröpuikot tai käsialan mukaan
6 mm sukkapuikot

Muut tarvikkeet

4 kpl silmukkamerkkejä
apulankaa/silmukanpidikkeitä
2 kpl hakaneuloja/silmukanpidikkeitä

Koko

S - L, valmiin puseron rinnanympärys 98 cm, pituus 51 cm, hihan sivupituus 64 cm

Ohje

Vartalo

Luo 140 silmukkaa. Aloita sileän neulominen seuraavasti: neulo 70 silmukkaa, laita silmukkamerkki. Neulo toiset 70 silmukkaa, laita silmukkamerkki. Silmukkamerkki tulee siis työn alkuun ja keskikohtaan. Neulo sileää neuletta pyöröneuleena, kunnes kappaleen korkeus on 30 cm. Aloita sitten vyötärökavennukset:
*Neulo krs:n alusta 5 s, neulo 2 oikein yhteen. Neulo, kunnes jäljellä on 7 s ennen seuraavaa silmukkamerkkiä, tee ylivetokavennus (= nosta 1 s neulomatta, neulo 1 s, nosta nostettu s neulotun s:n yli). Neulo 5 s, neulo 2 oikein yhteen. Neulo, kunnes jäljellä on 7 s ennen seuraavaa silmukkamerkkiä, tee ylivetokavennus.*

Neulo 1 välikerros sileää ja toista * - * siten, että neulot kerroksen alusta 4 s ja kavennat, kun kerroksen lopussa on jäljellä 6 s.

Neulo 5 krs sileää. Aloita sitten lisäykset: **Neulo 3 s oikein kerroksen alusta. Neulo 4. silmukka etu- ja takareunastaan. Neulo, kunnes jäljellä on 4 s ennen seuraavaa silmukkamerkkiä. Neulo sitten 1 silmukka etu- ja takareunastaan ja jatka sileää silmukkamerkkiin asti. Neulo silmukkamerkin jälkeen 3 s oikein ja neulo 4. silmukka etu- ja takareunastaan. Neulo, kunnes jäljellä on 4 s ennen seuraavaa silmukkamerkkiä. Neulo sitten 1 silmukka etu- ja takareunastaan ja jatka sileää kerroksen loppuun asti.**

Kerroksella silmukkamäärä lisääntyy 4 silmukalla. Neulo 1 välikerros sileää. Toista ** - **.

Jatka sileää neuletta, kunnes kappaleen korkeus on 55 cm eli kainaloon saakka. Jätä silmukat apulangalle odottamaan.

Hihat

Luo sukkapuikoille 32 s ja jaa ne neljälle puikolle (8 s per puikko). Neulo 3 krs sileää. Aloita pintaneule:

  • 1. krs: *neulo 2 silmukkaa oikein yhteen ja tee langankierto*, toista *-* krs:n loppuun saakka.
  • 2. krs: neulo oikein.

Toista 1. ja 2. krs:ia, kunnes hihan pituus on hieman venytettynä 35 cm. Neulo lisäyskerros seuraavasti: sileän kerroksen alussa neulo 1 silmukka, tee sitten langankierto. Neulo, kunnes kerrosta on jäljellä 1 silmukka, tee langankierto ja neulo viimeinen silmukka oikein.

Jatka normaalisti, kunnes hihan pituus on hieman venytettynä 70 cm tai halutun pituinen. Jätä silmukat apulangalle odottamaan. Tee toinen hiha samalla tavalla.

Kappaleiden yhdistäminen

Yhdistä kappaleet ja siirrä silmukat seuraavasti: ota hihan 3 ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa hakaneulalle. Ota vartalokappaleesta silmukkamerkkien molemmilta puolilta 3 silmukkaa hakaneulalle. Ota toiselta hihalta silmukat samalla tavalla hakaneulalle. Siirrä silmukat pyöröpuikoille. Aloita suljetun neuleen neulominen toisen hihan kohdalta (ei merkitystä, kumman hihan kohdalta).

Järjestys: vartalokappaleen ja hihan yhdistymiskohtaan (hakaneulat vastakkain) silmukkamerkki, 28 silmukkaa, silmukkamerkki, 64 silmukkaa, silmukkamerkki, 28 silmukkaa, silmukkamerkki, 64 silmukkaa. Neulo yhteensä 2 kerrosta sileää, kunnes ennen kerroksen vaihtumista on jäljellä enää 4 silmukkaa.

Aloita raglankavennukset: ylivetokavennus, neulo 2 silmukkaa, silmukkamerkki, neulo 2 s, 20 yhteensä. *Neulo, kunnes jäljellä on 4 silmukkaa ennen seuraavaa silmukkamerkkiä, tee ylivetokavennus, neulo 2 s, silmukkamerkki, neulo 2, 2 o yht. Neulo 1 kerros sileää.*

Toista * - * vielä 3 kertaa. Aloita sitten 1 oikein, 1 nurin -joustinreunus. Neulo reunusta 4 krs ja päättele tiukasti. (Tämä osa pitää paidan ylhäällä, joten tiukkuus on syytä tehdä omille hartioille sopivaksi.)

Viimeistely

Päättele kainalosaumat kolmen puikon päättelyllä (Ulla 03/05). Päättele langanpäät.
Tee vielä hihnat 3 silmukan i-cordilla (Ulla 01/06), kunnes ne ovat halutun pituiset (huom. venytä hihnat äärimmilleen mitatessa).

Teksti ja kuvat

Laura Lehtinen

Lisää Laurasta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.