Pömpiäispusero

Kymmenvuotiaana yksi on harteikas, toinen pitkäselkäinen, kolmas laiha riuku ja neljännellä on iso pää... Tämä ohje on 146-senttiselle,  mutta kokoa voi säätää monessa kohtaa. Jos mahdollista, mittaa vaatetta lapsen päälle työn edistyessä.

Kymmenvuotiaan elämä on hektistä, ja vaatteille voi sattua tapaturmia. Pömpiäisten puseroiden tulee kestää pesua, kulutusta, pihkaa ja tussitahroja. Kun puserossa on lähtemätön tahra tai ilkeä repeämä, ompele päälle paikka. Ohjeen lopussa on taskun ja paikan neuleohje.

Lanka ja langan menekki

Langaksi sopii mikä tahansa tiiviskierteinen lanka, jonka tiheys vastaa annettua. Kuvan pusero on tehty nimettömästä merino-akryylisekoitteesta, jota lankatehdas myi halvalla.  Valitse lanka joka kestää konepesua. Tärkeää on myös, että lanka ei kutita puseron käyttäjää! Langan menekki riippuu siitä, minkä kokoinen lapsi on, kuvan puseroon meni 380 g lankaa.

Lanka: n. 200 g mustaa ja 200 g oranssia lankaa, esim. Novita Samos

Neuletiheys

18 s ja 27 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Puikot: 3,5 mm / 100 cm pyöröpuikko sekä 4 mm virkkuukoukku

Koko
146 cm / 10 vuotta, mutta ohjeessa on säätövaraa. Kuvien puseron pituus on 56 cm niskasta helmaan.

Karhunvatukkaneule

Jos neulot pyöröneuleena, neulo parittomat kerrokset nurin.

 • 1. krs: nurin
 • 2. krs: *nosta 2 s neulomatta, neulo 1 s o, vedä nostetut silmukat viimeksi neulotun silmukan yli = neuloit 3 s oikein yhteen. Neulo seuraavasta silmukasta 1 n, 1 o, 1 n = neuloit samasta silmukasta 3 silmukkaa.* Toista kerroksen loppuun.
 • 3. krs: nurin
 • 4. krs: *Neulo yhdestä silmukasta 1 n, 1 o, 1 n = neuloit samasta silmukasta 3 silmukkaa. Nosta 2 s neulomatta, neulo 1 s o, vedä nostetut silmukat viimeksi neulotun silmukan yli = neuloit 3 s oikein yhteen. * Toista kerroksen loppuun.

Ohje

Tee ketjusilmukka-aloitus: virkkaa 100 kjs oranssilla langalla, katkaise lanka ja vedä langanpää viimeisestä silmukasta niin, ettei ketju purkaannu. Poimi ketjun alapinnalta mustalla langalla 96 silmukkaa pyöröpuikolle. Neulo suljettuna neuleena sileää ja laita lisäyskohtiin silmukkamerkit halutessasi. Ensimmäisillä kerroksilla käytetään taikalenkkitekniikkaa, mutta työ levenee nopeasti.

 • 1 krs: neulo kaikki silmukat oikein. Aloita sitten lisäykset: tässä puserossa on käytetty langankiertoa ja tehty näin reikärivit, mutta voit katsoa lisävinkkejä Ullan ylösalasraglanista, ellet halua reikärivejä.
 • 2. krs: neulo 1 s oikein, lk, 18 o, (silmukkamerkki,) lk, 1o, lk, 25 o, (silmukkamerkki,)  lk, 1o, lk, 18 o, (silmukkamerkki,) lk.
 • 3. krs: neulo kaikki silmukat oikein.
 • 4. krs: Neulo 1 o, lk, neulo oikeaa silmukkamerkkiin (seuraavaan reikään) asti; lk, 1o, lk, neulo oikeaa seuraavaan silmukkamerkkiin (reikään) asti, lk, 1o, lk, neulo oikeaa silmukkamerkkiin (seuraavaan reikään) asti, lk, 1 o, lk, neulo oikeaa silmukkamerkkiin (seuraavana reikään) asti, lk.
 • 5. krs: neulo kaikki silmukat oikein.

Jatka neulomalla raglanlisäykset 4 kohdassa parillisilla kerroksilla ja neulo parittomat kerrokset oikein. Kerroksen vaihtumiskohta on aina vasemmalla edessä raglanlisäyksen kohdalla, myöhemmin vasemman kainalon alla "sivusauman" kohdalla.

Kun työn pituus on 9 cm (20 kerrosta), neulo kerros oranssilla ja jatka taas mustalla.

Kun työn pituus on 18 cm, sovita sitä tulevan käyttäjän päälle. Harteikas tai pullea lapsi saattaa tarvita muutaman lisäkerroksen. HUOM: jos lapsi on tavallista hoikempi, sovita jo aiemmin! Mikäli työ yltää sopivasti kainaloihin, jätä hihat apulangalle odottamaan:
pujota oranssille apulangalle kaikki silmukat kerroksen alusta seuraavaan raglanlisäykseen asti. Neulo oikeaa kolmanteen raglanlisäykseen asti, Pujota toisen hihan silmukat oranssille apulangalle, ja neulo loput kerroksen silmukat oikein.

Jatka neulomista pyörönä niin, että "hyppäät" apulangalle jätettyjen silmukoiden ohi: nyt neulot puseron vartalo-osaa.

Neulo mustalla 7 krs.
Vaihda lanka oranssiksi, neulo 1 krs oikein, 5 krs 1o, 1n -joustinnneuletta ja 1 krs oikein.

Neulo mustalla 7 krs sileää, oranssilla 7 krs sileää, mustalla 7 krs sileää. Neulo oranssilla kunnes puseron pituus on n. 50 cm. Sovita. Neuvottele lapsen kanssa puseron pituudesta. Kuvan puserossa pituus silmukoiden luontikohdasta helman mallineuleen aloituskohtaan on 50 cm.

Aloita helma. Kuvan puserossa on helmassa karhunvatukkaneuletta. HUOM: jos silmukkaluku ei ole neljällä jaollinen, lisää tai kavenna tässä vaiheessa niin, että saat oikean määrän silmukoita mallineuleeseen.

Karhunvatukkaneuleen sijaan voit käyttää esimerkiksi korinpohjaneuletta tai helmineuletta. Neulo valitsemaasi mallineuletta 4 cm, neulo 3 krs oikein, päättele silmukat. Viimeisten kerrosten on tarkoitus rullautua.

Hihat

Hihat voit neuloa joko yhtaikaa, yhdellä pyöröllä taikalenkkitekniikkaa käyttäen, tai kummankin hihan erikseen pyöröpuikolla tai vaikka sukkapuikoilla.

Poimi apulangalta silmukat pyöröpuikolle. Neulo mustalla 3 cm sileää, ja kavenna samalla hihan alapinnalla (= kerroksen vaihtumiskohta) seuraavasti:
neulo 3 krs oikein. Neulo kerroksen alussa 2 s takareunoistaan yhteen, ja krs lopussa 2 s etureunoistaan yhteen. Neulo 1 krs oikein. Kavenna yhteensä 4 kertaa. HUOM: jos lapsi on laihanlainen, tee vielä 1-2 kavennusta lisää. Sovita!

Neulo sitten 5 krs korkuisia oransseja ja mustia raitoja. Tarkista hihan pituus!  Kuvan puserossa on hihan raidallisen osan pituus 26 cm. Neulo sitten samanlainen hihansuu kuin teit puseron helmaan: karhunvatukkaneuletta tai vastaavaa 4 cm, 3 krs oikein, päättele.

Sovita puseroa tässä vaiheessa. Varo tekemästä liian pientä kaula-aukkoa!

Pura ketjusilmukka-aloitus ja poimi samalla silmukat pyöröpuikolle.

Mikäli puseron kaula-aukko tuntuu liian suurelta, neulo seuraavasti:

Kaula-aukon pienennys:

 • 1. krs: Neulo kaikki silmukat oikein = 96 s. Jos silmukkaluku ei ihan täsmää, ei haittaa.
 • 2. krs: *Neulo 10 s o, 2 o yhteen*, toista kerroksen loppuun.
 • 3. krs: *1 o, 2 n*, toista kerroksen loppuun.
 • 4. krs: *1 o, 2 n yhteen*, toista kerroksen loppuun.
 • 5.-6. krs: neulo oikeat silmukat oikein, nurjat nurin. Sovita. Jos kaula-aukko on edelleen liian suuri, neulo joka viidennellä "2 n"-kohdalla 2 n yhteen.

Kaulus

Kysy käyttäjältä, haluaako hän poolokauluksen. Ellei, kaulus on valmis kun olet neulonut silmukoiden poimimisen jälkeen 6-8 krs. Toisin sanoen, jos neuloit kohdan "kaula-aukon pienennys", päättele silmukat. Ellei kaula-aukkoa tarvinnut pienentää, neulo 6-8 krs 1 o, 1 n -joustinta. Jos käyttäjä haluaa poolokauluksen, neulo 1 o, 1 n -joustinta haluttu pituus.

Kengurutasku

Luo oranssilla langalla 46 s. Neulo sileää neuletta ja tee vuorotellen mustalla ja oranssilla 2 krs raitoja. Kun taskun korkeus on 14 raitaa, päättele molemmissa reunoissa 12 s. Jatka raidallista neuletta ja päättele samalla joka toisen kerroksen alussa molemmilta puolilta ensin 2 s ja sitten vielä 1 s. Jatka vielä 6 raitaa = 12 krs, päättele.

Paikka

Luo mustalla langalla 14 s. Neulo sileää neuletta ja tee vuorotellen mustalla ja oranssilla 2 krs raitoja. Kun paikan korkeus on 9 raitaa = 18 krs, päättele silmukat.

Viimeistely

Päättele kaikki langanpäät. Päättele helman, kaula-aukon ja hihansuiden langat erityisen huolellisesti, sillä lapsilla on tapana nyhtää roikkuvista langanpäistä.

Ravistele neuletta. Halutessasi voit höyryttää sitä kevyesti nurjalta. Kastelu ja pingotus on oikeastaan turhaa, sillä saat kuitenkin huomenna heittää paidan pesukoneeseen. Anna paita lapselle välittömästi, sillä ne ryökäleet kasvavat kohisten ja ensi syksynä paita on jo pieni.

Teksti ja kuvat

Mari Virtanen

Lisää Marista

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.