Villapöpät

Villavaippahousujen hyvän mallin löytäminen on silkkaa arpapeliä. Olen kokeillut ohjetta toisensa perään eikä yksikään ole ollut ihan täysin hyvä. Aina liian matalaa, leveää, löysää, kuminauhaa vyötäröllä tms. - tai ainakin ohjeen mukaisilla puikoilla tehtynä liian isot. Pienillä puikoilla hahtuvan neulominen ei sovi hermoilleni, joten lopulta kehittelin sopivan mallin, joka on helppo ja nopea neuloa isoilla puikoilla. Pöpät neulotaan kokonaan pyörönä: ei saumojen ompelua eikä myöskään silmukoiden poimimista lahkeita varten. Nimi on lainattu suoraan kuopukseni (1,5-vuotias) sanavarastosta, hän haluaa aina "pöpät aittaa!".

Lanka ja langan menekki

Pirtin kehräämön hahtuva, kaksisäikeinen, 40 - 100 g koon mukaan

Neuletiheys

14 s ja 22 krs = 10 cm

Puikot

Sukkapuikot 5 mm tai 5 mm
pyöröpuikko 40 cm,
pieniin kokoihin myös 30 cm pyörö tai sukkapuikot

Muut tarvikkeet

Tarvitset muutaman ylimääräisen puikon haarakiilan yhdistämistä varten

Koko

  • 0: 0-2 kk/ 3-4 kg
  • 1:  2-4 kk/ 4-6 kg
  • 2: 4-8 kk/ 6-8 kg
  • 3:  8-12 kk/ 8-10 kg
  • 4: 12 kk/ 10 kg ->

Kokojen kilot ovat arvioita. Pöpät on suunniteltu pienikokoiselle tyttöselleni, joka oli syntyessään vain hiukan yli 3 kg. Nyt 1,5-vuotiaana hän käyttää kokoa 3 (on nyt kooltaan n. 80 cm ja 10 kg). Jos lapsesi on suurikokoinen tai käsialasi on tiukka, neulo suurempaa kokoa olevat pöpät. Voit myös helposti muuttaa korkeutta, jos käytät korkeita vaippoja, pöpät on tehty käytettäväksi melko matalien vaippojen kanssa. Haarakiila lisää korkeuteen 5 – 7 cm koon mukaan. 

Ohje

Luo 32 - 36 - 40 - 44 - 52 silmukkaa ja yhdistä ne pyöröneuleeksi. Neulo 2 o, 2 n -joustinta 4 - 5 - 6 - 7 - 8 cm. Halutessasi voit tehdä joka neljännellä kerroksella palmikonkierron oikeilla silmukoilla. Neulo tällöin toisena oleva oikea silmukka ensin ja vasta sitten ensimmäinen, päästä silmukat puikolta yhtä aikaa. Neulo tämän jälkeen kerros sileää oikeaa.

Merkitse silmukkamerkeillä keskietu ja keskitaka (kerroksen vaihtumiskohta jää taakse) ja molemmat sivut, joka neljänneksessä on sama määrä silmukoita. Aloita sitten lisäykset. Tee lisäykset sivuissa silmukkamerkin molemmin puolin seuraavasti: neulo yhden silmukan päähän silmukkamerkistä, koukkaa silmukoiden välinen pohjukkalanka puikolle edestä taaksepäin ja neulo se takareunasta oikein. Neulo 2 s ja lisää toinen silmukka, mutta koukkaa pohjukkalanka puikolle takaa eteenpäin ja neulo se etureunasta oikein. Tällöin lisäykset "kaatuvat" eri suuntiin, ensimmäinen vasemmalle ja jälkimmäinen oikealle (kuvallinen ohje löytyy esimerkiksi How Stuff Works -sivustolta). Voit tehdä lisäykset halutessasi myös muulla tavalla.

Lisää joka lisäyskerroksella 4 s. Tee lisäykset ensin joka kolmannella kerroksella kolme kertaa ja sitten joka neljännellä kerroksella kaksi kertaa; lisää silmukoita yhteensä 20. Neulo tämän jälkeen sileää, kunnes työn korkeus on 16 - 16 - 17 - 18 - 20 cm.

Haarakiila

Tee haarakiilan lisäykset 1. ja 3. puikon alussa ja 2. ja 4. puikon lopussa.

Neulo ensimmäisellä puikolla 1 s ja tee lisäys: neulo silmukoiden välinen pohjukkalanka takareunasta oikein. Neulo sileää oikeaa, kunnes 2. puikolla on jäljellä 1 s, neulo silmukoiden välinen pohjukkalanka etureunasta oikein. Toista samalla tavalla 3. ja 4. puikolla.

Neulo välikerros ilman lisäyksiä. Seuraavalla kerroksella tee lisäykset kahden silmukan päässä puikon alusta/lopusta ja neulo yksi kerros ilman lisäyksiä. Jatka lisäyksiä aina yhden silmukan verran kauempana puikon alusta/lopusta, kunnes olet lisännyt 5 - 6 - 6 - 7 - 7 kertaa = 20-28 silmukkaa koon mukaan. Neulo vielä kerros ilman lisäyksiä.

Ota avuksi ylimääräisiä puikkoja ja poimi kahdelle sukkapuikolle haarakiilaan lisätyt silmukat. Käännä työ nurinpäin ja neulo haara kiinni kolmen puikon päättelyllä (Ulla 03/05). Neulo sitten lahkeet odottamaan jätetyillä silmukoilla. Neulo 3 krs sileää oikeaa. Neulo sitten 3 krs 1 o, 1 n -joustinta ja päättele silmukat löyhästi.

Jos haluat pitkälahkeiset housut, neulo lahkeissa 14 - 15 - 16 - 18 - 22 cm tai haluamasi verran sileää oikeaa ja lopuksi 4 krs joustinta, ettei lahje rullaannu.

Päättele langanpäät ja ompele umpeen lahkeen ja haarakiilan väliin mahdollisesti jäänyt reikä. Pue pöpät lapsellesi ja juo kuppi kahvia. Vaihda vaippa ja neulo uudet pöpät.

Teksti ja kuvat

Meri Markus

Lisää Meristä

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.