Istanbul-poncho

Tämän ponchon malli on muunnelma turkkilaisen ystäväni tädin neulomasta ponchosta. Poncho on lämmin sekä helppo ja nopea neuloa. Ponchossa on suuri pääntie, joten se ei kutita kaulan herkkää ihoa ja sopii myös hyvin vauvaa kantoliinassa tai -repussa kantaville. Suuresta pääntiestä huolimatta se ei kuitenkaan valu helpost ipois olkapäältä. Mallia on myös helppo muunnella. Turkkilaisen alkuperän ja neuleessa käytetyn turkkilaisneuloksen ansiosta poncho sai nimekseen Istanbul.

Lanka ja langan menekki

Twilleys of Stamfordin Freedom Wool (100 % villaa, 50 g / 50 m), 500 g

tai esim. Drops Eskimo (100 % villa, 50 g / 50 m), 500 g

Neuletiheys

10 silmukkaa ja 14 kerrosta sileää neuletta = 10 cm. Turkkilaisen neuleen tiheyttä on vaikea määrittää, koska neulos joustaa erittäin paljon

Puikot

10 mm tai käsialan mukaan

Koko

Yksi koko. Poncho tehdään kahdesta identtisestä suorakaiteen muotoisesta kappaleesta, joiden mitat ovat n. 50 x 85 cm. Mitta olalta helmaan sivulle on n. 50 cm, pääntien alalaidasta etuhelmaan n. 70 cm. Neulos on erittäin joustavaa, joten mitatkin joustavat.

Ohje

Kappaleissa vuorottelevat kapeat aina oikein -raidat ja leveät raidat turkkilaista neulosta.

Mallineule

Turkkilainen neulos neulotaan samalla tavoin joka kerroksella eikä neuleessa ole oikeaa ja nurjaa puolta. Turkkilainen neulos tehdään seuraavasti: 1 o, *lk, 2 oikein yhteen*, toista *-*, kunnes jäljellä on yksi silmukka, 1 o.

Kappaleet

Luo 40 silmukkaa. Neulo 4 kerrosta aina oikein. Vaihda sitten turkkilaiseen neulokseen (mallineule) ja jatka, kunnes lankakerä alkaa loppua. (Ohjeen lanka myydään 50 g kerissä.)

Neulo kerän viimeisillä metreillä 2 krs aina oikein. Ota uusi kerä, neulo 2 krs aina oikein (yhteensä 4 krs) ja neulo taas turkkilaista neulosta samoin kerän lopulle saakka. Käytä yteen kappaleeseen yhteensä 5 kerää, yhdestä kerästä tulee noin 20 cm verran neulosta. Viimeisen kerän lopussa aloita aina oikein -neulos hiukan aikaisemmin ja neulo sitä 4 krs. Päättele silmukat löysästi.

Neulo toinen kappale samoin. Säästä kerien lopusta jääneet pitkät langanpäät kappaleiden ompelua varten.

Viimeistely

Päättele kaikki langanpäät aina oikein -kerroksiin; turkkilaiseen neulokseen on vaikea päätellä hyvin ja siististi.

Kostuta kappaleet suihkupullolla ja levitä muotoonsa (n. 50 x 80 cm) kuivumaan.

Ompele ensimmäisen kappaleen lyhyt sivu toisen kappaleen pitkän sivun päähän ja toisen kappaleen vastapäinen lyhyt sivu ensimmäisen kappaleen pitkän sivun päähän kaavakuvan mukaisesti.

Ompele kappaleet yhteen siten, että lyhyt pää on kolmen turkkilaisneulospätkän levyinen ja lyhyen pään reuna osuu neljänteen aina oikein -raitaan, kun kappaleen reunassa oleva raita lasketaan mukaan.

Jos päättelet langat ja ompelet kappaleet yhteen siististi, ei poncholla ole oikeaa ja nurjaa puolta, vaan molemmat puolet ovat saman näköiset.

Vinkkejä

Ponchon muotoa on helppo muuttaa muuntelemalla suorakaiteiden mittasuhteita. Kappaleen leveys on sama kuin ponchon pituus olalta ranteeseen päin. Pääntien koko taas määräytyy pitkän ja lyhyen sivun mittojen perusteella seuraavasti:

  • Pääntien ympärysmitta on (pitkän sivun pituus - lyhyen sivun pituus) x 2. Jos haluat pienemmän pääntien, tee kappaleesta vähän leveämpi suhteessa pituuteen.
  • Ponchon pituus pääntien keskeltä alakulmaan on 1,4 x kappaleen leveys. Valitse puikot langan suosituksen mukaan.

Voit myös helposti muuntaa ohjeen haluamallesi langalle sopivaksi neulomalla koetilkun, määrittämällä siitä neuletiheyden ja laskemalla tarvittavat silmukka- ja kerrosmäärät sen mukaan. Ota huomioon neuloksen venyvyys, kun teet laskelmia! Pyri sijoittamaan lankakerän vaihdot aina oikein -raitoihin, jos mahdollista, sillä langanpäiden päättely siististi turkkilaiseen neuleeseen on hankalaa.

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.