Hittavaiset

Hittavaiset syntyivät aiemmin neulomieni Wishbone-sukkien pohjalta. Äitini oli esitellyt blogissani olleita kuvia kyseisistä sukista työpaikallaan ja sainkin hänen työtoveriltaan tilauksen noin kaksivuotiaalle tehtäviin sukkiin ja lapasiin. Toive oli, että niissä olisi pintaneuletta, joten valitsin niihin Wishbone-sukissa olleen palmikon.

Lanka

Rowan Pure Wool DK (125 m / 50 g, 100 % villaa), ruskea (018), 100 g

Lanka on korvattavissa esimerkiksi seuraavilla langoilla: Novita Nalle, Novita Wool, Gjestal Maija, Debbie Bliss Baby Cashmerino

Puikot

2,5 mm tai käsialan mukaan (ohjeen lapaset on neulottu tiiviiksi, jotta ne olisivat käytännölliset ulkokäytössä)

Tiheys

30 s ja 40 krs = 10 senttiä sileää, suljettua neuletta

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko

Koko

Noin kaksivuotiaan käteen sopiva

Ohje

Vasen lapanen

Luo 36 silmukkaa ja jaa ne tasaisesti neljälle puikolle, jokaisella puikolla on 9 silmukkaa. Liitä suljetuksi neuleeksi ja aloita 2 o, 2 n-joustinneule. Halutessasi voit neuloa joustimen oikeat silmukat kiertäen.

Jatka joustinneuletta, kunnes resori on 10 cm pitkä. Neulo sen jälkeen yksi kerros oikein. Tämän jälkeen aloita palmikkokaavio 1. ja 2. puikoilla. Aloita samaan aikaan peukalokiila, vasemmassa lapasessa se tulee neljännen puikon loppuun. Neulo 7 silmukkaa, nosta sitten silmukoiden välinen pohjukkalanka puikolle ja neulo se takareunasta oikein, neulo yksi silmukka ja toista lisäys. Neulo lisäys 5 kertaa joka kolmannella kerroksella, jolloin kiilassa on 11 silmukkaa ja jätä sen jälkeen peukalokiilan silmukat apulangalle odottamaan. Luo tilalle yksi silmukka tai tee lisäys neulomalla silmukka sen etu- ja takareunasta ennen kiilakohtaa tai sen jälkeen.

Neulo kaavion mukaan, kunnes lapasen pituus on 11 cm ja olet neulonut viimeksi kaavion 1. kerroksen.

Aloita sitten lapasen kärkikavennukset seuraavasti: neulo 1. ja 3. puikolla kaksi ensimmäistä silmukkaa takareunoista yhteen, 2. ja 4. puikoilla 2 s oikein yhteen. Toista kavennuksia joka kerroksella, kunnes sinulla on jäljellä enää yksi silmukka jokaisella puikolla. Päättele sitten silmukat joko vetämällä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi tai silmukoimalla kärki kiinni.

Oikea lapanen

Neulo kuten vasen lapanen peukalokiilan aloitukseen saakka. Peukalokiila tulee oikeassa lapasessa 3. puikon alkuun. Neulo yksi silmukka oikein, nosta sitten silmukoiden välinen pohjukkalanka puikolle ja neulo se takareunasta oikein. Neulo yksi silmukka oikein ja toista lisäys. Tee lisäys samoin joka kolmas kerros, kunnes kiilassa on 11 silmukkaa. Jätä sen jälkeen peukalokiilan silmukat apulangalle odottamaan. Luo tilalle yksi silmukka tai tee lisäys neulomalla silmukka etu- ja takareunasta kiilakohtaa ennen/sen jälkeen. Neulo lapanen loppuun vasemman lapasen tavoin.

Peukalo

Poimi apulangalta silmukat puikolle ja nosta peukalon reunoilta 8 silmukkaa. Jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle ja aloita suljettu neule. Neulo sileää, kunnes peukalo on noin 3,5 cm pitkä (tai sopivan mittainen) ja aloita sitten kavennukset. Kavenna 1. ja 3. puikkojen alussa kaksi takareunoista yhteen ja 2. ja 4. puikkojen lopussa kaksi oikein yhteen. Toista kavennukset joka kerroksella, kunnes sinulla on jäljellä 1 silmukka per puikko. Päättele silmukat joko vetämällä lanka jäljellä olevien silmukoiden läpi tai silmukoimalla.

Päättele langanpäät.

Vinkkejä

Halutessasi Hittavaiset-lapaset on helppo neuloa isompina tai pienempinä. Itse olen neulonut ne myös noin puolivuotiaan koossa Debbie Blissin Baby Cashmerinosta, jolloin minulla oli 7 silmukkaa per puikko eli yhteensä 28 silmukkaa. Näissä sinisissä lapasisssa resorin mitta on 7 cm ja itse lapasosa on noin 12 cm pitkä. Kavennukset on tehty vastaavasti kuin isomman koon lapasissa. 

Kaavio

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.