Peuransarvi-lapaset

Peuransarvi-lapaset saivat innostuksen Harmony Guides: Cable & Aran Stitches -kirjasta. Selaillessani kirjaa esille nousi selvästi yksi palmikko, jota halusin testata ja suunnitella samalla omat lapaset. Palmikon nimeksi kirjassa sanotaan Staghorn, josta suomensin lapasten nimeksi Peuransarvet.

Lanka ja langan menekki

Gjestal Janne (villa 85 %, polyamidi 15 %; 50 g = 100 m), harmaata (403) 100 g

Korvaavaksi langaksi sopii esimerkiksi Novitan 7 veljestä

Neuletiheys

19 s ja 34 krs = 10cm sileää neuletta

Puikot

3 mm sukkapuikot tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

Palmikkopuikko (tai ylimääräinen sukkapuikko)
Langanpätkä tai hakaneula peukaloiden silmukoita varten
Päättelyneula

Koko

Nainen

Ohje

Vasen lapanen

Luo 44 silmukkaa ja jaa ne puikoille niin, että jokaisella puikolla on 11 s. Liitä pyöröneuleeksi ja aloita 2 o, 2 n -joustinneule. Neulo joustinta 8 cm tai kunnes varsi on riittävän pitkä.

Tämän jälkeen neulo kerros oikein ja aloita sitten kuvio kaavion mukaan 1. ja 2. puikoilla, neulo sileää 3. ja 4. puikoilla. Aloita samalla peukalokiila neljännen puikon lopussa. Neulo 9 silmukkaa, nosta silmukoiden välinen pohjukkalanka puikolle ja neulo se takareunasta oikein. Neulo yksi silmukka oikein ja toista lisäys. Tee lisäys samoin joka kolmannella kerroksella, kunnes kiilassa on 11 s. Jätä kiilan silmukat odottamaan erilliselle langalle. Luo tilalle yksi silmukka tai neulo kiilaa edeltävä tai seuraava silmukka etu- ja takareunasta oikein.

Toista kaavio 5 kertaa (tai tarvittaessa enemmän/vähemmän mikäli tuntuu tarpeelliselta) ja aloita sitten kärkikavennukset neulomalla 1. puikon alussa ylivetokavennus ja 2. puikon lopussa kaksi oikein yhteen, toista kavennukset 3. ja 4. puikoilla. Tee kavennukset joka toisella kerroksella, kunnes sinulla on jäljellä enää yksi silmukka per puikko. Päättele silmukat joko vetämällä langanpätkä silmukoista läpi tai silmukoimalla silmukat yhteen. Jos silmukoit, siirrä 2. puikon silmukka 1. puikolle ja 3. puikon silmukka 4. puikolle, jolloin sinulla on 2 silmukkaa kummallakin puikolla.

Halutessasi voit tehdä kärkikavennukset myös jokaisella kerroksella, jolloin lapasen kärjestä muodostuu hieman terävämpi ja kärki kapenee nopeammin. Aloita silloin kaventaminen hieman myöhemmin, jotta saat varmasti tarpeeksi pitkän lapasen.

Peukalo

Poimi langalle jätetyt silmukat puikoille ja poimi reunoista lisäksi 8 silmukkaa. Jaa silmukat tasaisesti neljälle puikolle ja yhdistä suljetuksi neuleeksi. Neulo sileää, kunnes peukalo peittyy lähes kokonaan. Tämän jälkeen aloita kavennukset ja tee ne kuten lapasen kärjessäkin. Tee 1. ja 3. puikoilla ylivetokavennus ensimmäisillä silmukoilla, 2. ja 4. puikolla neulo kaksi oikein yhteen. Toista kavennukset joka kerroksella, kunnes sinulla on 4 silmukkaa.

Päättele peukalo joko vetämällä lanka silmukoiden läpi tai silmukoimalla. Jos silmukoit, siirrä 2. puikon silmukka 1. puikolle ja 3. puikon silmukka 4. puikolle, jolloin sinulla on 2 silmukkaa kummallakin puikolla.

Oikea lapanen

Tee oikea lapanen samoin kuin vasen lapanen, mutta tee peukalokiila 3. puikon alkuun. Neulo yksi silmukka oikein, nosta sitten silmukoiden välinen pohjukkalanka puikolle ja neulo se takareunasta oikein. Neulo yksi silmukka oikein ja toista lisäys. Tee lisäykset joka kolmannella kerroksella, kunnes kiilassa on 11 s ja jätä kiilan silmukat odottamaan erilliselle langalle. Luo tilalle yksi silmukka tai neulo kiilaa edeltävä tai seuraava silmukka etu- ja takareunasta oikein.

Viimeistely

Lopuksi päättele langanpätkät ja tarvittaessa höyrytä valmiit lapaset ja olet valmis nauttimaan pakkaspäivistä!

Kaavio

Palmikonkierto taakse: nosta kaksi silmukkaa apupuikolle, pidä työn takana ja neulo kaksi silmukkaa oikein. Neulo sitten apupuikolla olevat silmukat oikein.

Palmikonkierto eteen: nosta kaksi silmukkaa apupuikolle, pidä työn edessä ja neulo kaksi silmukkaa oikein. Neulo sitten apupuikoilla olevat silmukat oikein.

Teksti ja kuvat

Taija Elo

Lisää Taijasta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Pia Tuononen:
Napitus

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.