Napitus

Tämä Wool-langasta neulottu raglanneule on malliltaan perusneule lukuunottamatta pientä napitushalkiota, joka helpottaa pukemista. Napituskaitaleen voit myös jättää halutessasi pois tai tehdä sen vaikka pidemmäksikin. Neuleeseen voit myös muunnella kuvioita, raitoja tai värejä oman mielen mukaan!

Huom. Jos teet puseron Wool Neliraita -langasta, neulo raglankavennusten alkaessa kahdelta eri kerältä satunnaisesti vuorotellen niin, että raidat eivät pääse levenemään kappaleen kaventuessa. (Katso kuvia!)

Lanka ja langan menekki

Novita Wool Sävy (100 % villaa; 50 g / 135 m), 200 g vaaleanpunaista (853)
tai Novita Wool Neliraita (100 % villaa; 50 g / 135 m), 200 g ruskeansävyistä (869)

Neuletiheys

23 s ja 36 krs sileää neuletta = 10 cm

Puikot

Pyöröpuikko, 3 mm tai käsialan mukaan
Sukkapuikot, 3 mm tai käsialan mukaan

Muut tarvikkeet

2 nappia, halkaisija n. 1,2 cm

Koko

2-vuotiaalle lapselle, valmiin puseron vartalonympärys 68 cm, hihan pituus 22 cm

Ohje

Luo 172 silmukkaa ja yhdistä ne pyöröneuleeksi. Laita silmukkamerkit kerroksen alkuun (toinen reuna) ja kerroksen alusta laskien 86 silmukan päähän (toinen reuna). Neulo pyöröneuletta 1 oikein, 1 nurin -joustinneuletta noin 3 cm. Jatka sitten sileää neuletta, kunnes vartalo-osa on n. 25 cm pitkä resori mukaan lukien.

Päättele molempien reunojen kohdalta 8 s; etukappale sekä takakappale ovat nyt 78 silmukkaa leveät.

Jätä etu- ja takakappaleet odottamaan ja neulo hihat. Luo sukkapuikoille 54 silmukkaa ja neulo 1 oikein, 1 nurin -joustinneuletta pyöröneuleena n. 3 cm. Jatka sileää neuletta, kunnes hihan pituus on n. 22 cm. Päätä hihasta ensimmäisen silmukan molemmin puolin yhteensä 8 silmukkaa (= 46 s). Tee toinen hiha samoin.

Yhdistä hihat ja vartalo-osa samalle pyöröpuikolle niin, että neulot ensin etukappaleen silmukat (78 s), ensimmäisen hihan (46 s), takakappaleen (78 s) ja sitten toisen hihan (46 s). Neulo yhdistämiskerros sileää neuletta.

Jatka sileää neuletta ja aloita samalla raglankavennukset. Neulo kappaleiden rajakohdissa 2 oikein yhteen, 2 o, ylivetokavennus. Tee kavennukset jokaisessa rajakohdassa joka 2. kerroksella. Neulo muuten sileää neuletta myös niillä kerroksilla, joilla et kavenna.

Jatka, kunnes olet tehnyt kavennukset 12 kertaa ja olet viimeksi neulonut kerroksen, jolla et ole kaventanut. Etu- ja takakappaleessa on tällöin 54 s ja hihoissa 22 s.

Tsee etukappaleen nappilistahalkio. Voit valita etukappaleeksi kumman puolen tahansa, koska tässä vaiheessa kappaleet ovat vielä symmetriset. Neulo etukappaletta 24 s, päätä sen jälkeen 6 s ja jatka normaalisti koko oikea kerros (kavennuksien kera), kunnes tulet pääteltyjen silmukoiden kohdalle uudelleen.

Jatka neuletta tasoneuleena ja neulo seuraavaksi nurjan puolen kerros nurin. Neulo jatkossa nurjalla nurin ja oikealla oikein, tee oikealla puolella lisäksi raglankavennukset.

Jatka neulomista, kunnes hihoissa on jäljellä enää 2 s kavennuskohtien lisäksi. Neulo vielä yksi kavennuskerros niin, että hihojen viimeisetkin 2 silmukkaa kaventuvat pois. Neulo sen jälkeen takakappaleen korotus seuraavasti:

  • Neulo nurjaa, kunnes olet 14 silmukan päässä etureunasta, käänny.
  • Neulo oikeaa ilman kavennuksia, kunnes olet 14 silmukan päässä toisesta etureunasta, käänny.
  • Neulo nurjaa, kunnes olet 6 silmukan päässä edellisestä kääntymiskohdasta, käänny.
  • Neulo oikeaa, kunnes olet 6 silmukan päässä edellisestä kääntymiskohdasta, käänny.
  • Neulo nurjaa, kunnes olet 6 silmukan päässä edellisestä kääntymiskohdasta, käänny.
  • Neulo oikeaa, kunnes olet 6 silmukan päässä edellisestä kääntymiskohdasta, käänny.
  • Neulo nurjaa kerroksen loppuun ja neulo vielä oikea kerros kokonaan. Jätä kaikki silmukat odottamaan pyöröpuikolle tai apulangalle.

Neulo halkio: poimi halkion alle tulevasta reunasta (tytölle vasemman ja pojalle oikean etukappaleen reunasta) 14 silmukkaa ja neulo tasona 1 o, 1 n- joustinneuletta n. 3 cm. Päättele.

Poimi myös halkion toisesta reunasta 14 silmukkaa ja neulo samoin 1 o, 1 n- joustinneuletta. Neulo 2 cm ja tee napinlävet 2 ja 8 silmukan päähän reunasta: lk ja neulo 2 o yhteen). Neulo kaitale 3 cm leveäksi, päättele silmukat. Ompele kaitaleet alareunoistaan kiinni. Ompele napit.

Kun halkio on valmis, poimi napituskaitaleen molemmista reunoista 5 silmukkaa odottamassa olevien kaula-aukon silmukoiden lisäksi puikolle. Poimi silmukat niin, että ne ulottuvat vain noin puoleen väliin kaitaletta, koska kaitaleet menevät päällekkäin.

Aloita neulominen oikeasta halkiokaitaleesta eli kauluksen nurjalle puolelle jäävästä puolesta: neulo kaikilla silmukoilla 2 n, 1 o -joustinneuletta.

Neulo vielä toinen kerros ja tee sen jälkeen lisäyskerros: neulo kaikki oikeat silmukat niin, että nostat edellisen kerroksen oikean silmukan ja neulot siitä uuden silmukan. Jos se tuntuu hankalalta, voit myös neuloa oikean silmukan sekä etu- että takareunastaan oikein. Näin kaulus jatkuu 2 o, 2 n-joustinneuleena.

Jatka, kunnes kaulus on noin 5 cm pitkä tai halutun kokoinen. Älä päätä silmukoita liian tiukasti, jotta kaulus laskeutuu kauniisti (voit myös päätellä silmukat 0,5 mm paksummilla puikoilla).

Höyrytä neule.

Teksti ja kuvat

Pia Tuononen

Lisää Piasta

Ulla 01/08 - Ohjeet

Sari Åström:
Aquila

minnaproductions:
Harmaata graniittia

Niina Hakkarainen:
Hilja

Taija Elo:
Hittavaiset

Kristel Nyberg:
Idealistipipo

Laura Uusitalo:
Istanbul

Katja Kvintus:
Kanerva

Anu Asikainen:
Kantapään kautta

Laura Uusitalo:
Kantoliinavauvan kaulaliina

Eeva Saviranta:
Karahka

Raijis:
Ketjusilmukkahuivi

Mci:
Kierrehuivi

Laura Lehtinen:
Käpyset sukat

Marja Venäläinen:
Lumihiutale

Altocumulus:
Lumiruusu

Johanna Penttilä:
Mindstorm

Laura Uusitalo:
Möbius

Sari Åström:
Ninna

Laura Uusitalo:
Nukkumaijan ranteenlämmittimet

Kristel Nyberg:
Nunnu

Hanna-Kaisa Hämäläinen:
Osmocat

Memmu:
Pajunkissa

Taija Elo:
Peuransarvi

Satu Ruokamo:
Pikkulintusukat

Laura Lehtinen:
Punked

Mari Virtanen:
Pömpiäispaita

Marja Venäläinen:
Ruusunpuna

Anni Laine:
Samoojapipo

Meri Markus:
Saunatontun sukat

Pia Tuononen:
Tsahkal-lapaset

Meri Markus:
Villapöpät

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.