ETUSIVULLE - OHJEET - ARTIKKELIT - NEUVOT - KYSY ULLALTA - ULLAKKO - INFO - BLOGI
 

 

I-cordin alkeisanatomiaa eli nyörejä sukkapuikolla

 

Vuodenvaihteessa tutustuin vihdoinkin i-cordiin, mutta löysin netistä vain vähän ideoita tämän nerokkuuden hyödyntämiseen. Pääasiallisesti netissä puhuttiin 3-4 silmukan nyöristä. Tutuimmaksi i-cord lienee tullut huovutettujen kassien kahvoista, mutta koska idea on nerokas, päätin hieman leikkiä sillä ja tutustua sen mahdollisuuksiin. Nämä näytteet on tehty noin 3-metrisillä pätkillä.

Perusmuoto

Luo 3 silmukkaa sukkapuikoille. Kuljeta lanka työn vasemmasta reunasta oikeaan neuleen takana ja neulo silmukat oikein. Neulo muutama kerros.

Kun vedät neuleen alareunasta, takana oleva langanjuoksu tasoittuu kaikkien silmukoiden kesken ja neulos muodostaa putken.I-cordia voidaan neuloa muutamalla tai usealla silmukalla. 6-8 silmukan levyisen i-cordin käytös vaihtelee langan mukaan. Sen langanjuoksut eivät enää tasoitu, vaan siihen jää selkeästi erilaista tiheyttä oleva kohta sekä langanjuoksuja ja sen profiili muistuttaa enemmän litteää ontelonauhaa kuin pyöreää nyöriä.


Mukaelmia

Minua kiinnosti, miltä nurjilla silmukoilla neulottu i-cord näyttää. Aina nurin kolmella silmukalla näytti solmuiselta.


Neljä silmukkaa leveän, aina nurjin neulotun i-cordin silmukat asettuivat vieläkin epätasaisemmin kuin kolme silmukkaa leveän i-cordin ja lähtivät kiertämään langanjuoksun kohdalta.


2 kerrosta oikein, 2 kerrosta nurin neulottu i-cord näytti mielenkiintoiselta.


1 oikein, 1 nurin, 1 oikein, 1 nurin -ketju näyttää tältä.


Ylempi i-cord on 3 s leveä ja neulottu aina oikein, alemman 3 silmukkaa leveän i-cordin silmukat on neulottu aina kiertäen oikein.


I-cordia voi neuloa myös kaksivärisenä. Vasemmalla i-cordissa on vuorotellen 2 kerrosta mustaa ja 2 kerrosta vaaleaa. Oikealla on neljän silmukan i-cord, jossa vuorotellen 1 kerros mustaa ja 1 kerros vaaleaa.


Ideoita i-cordin käyttöä varten

Tavanomaisten reunusten ja nyöritysten lisäksi erilaisilla tavoilla neulottua i-cordia voi kiinnittää neuleeseen joko ompelemalla tai virkkaamalla. I-cordia voi pujottaa palmikon kaltaiseksi kuvioksi reikäneuleeseen tai sillä voi tehdä neuleen pinnan päälle lenkkejä (esim. neuletakkiin vyökujan). Lisäksi siitä voi tehdä esim. kelttiläisiä solmukuvioita tai kukkasia.

I-cordia voidaan kiertää itsensä ympärille ja hyödyntää näin esim. savitöistä tuttua makkaratekniikkaa niin pannulappujen kuin kolmiulotteistenkin esineiden teossa. I-cord sopii hyvin myös koruihin, esim. isompien riipusten ripustamiseen tai nk. lariat-koruihin. Myös joustavat rannekorut ja hiuslenksut ovat mahdollisia.

Materiaalillakin on merkitystä. Alla kolmen silmukan i-cordia useista erilaisista langoista neulottuna:
Vielä muutamia kokeiluja

Lällärimato

Luo kolme silmukkaa ja neulo raidallista i-cordia yksi kerros sinisellä, yksi keltaisella noin 3,5 cm. Neulo lisäyskerros: 1 o, 1 lk, 1 o, 1 lk, 1o = 5 silmukkaa.

Jatka kahden kerroksen raitoja, kunnes mato on noin 10 cm pitkä.

Lisää taas silmukoita: 1 o, 1 lk, 1 o, 1 lk, 1 o, 1 lk, 1 o, 1 lk, 1 o = 9 silmukkaa. Jaa silmukat kahdelle puikolle ja neulo raitoja sileänä neuleena 10-13 kerrosta. Pujota madon päähän nappi ja vedä langanpää silmukoiden läpi lenkiksi. Päättele lanka.

Virkkaa madolle kieli ja kiinnitä se matoon hyvin.


 

Reiänpeittopalmikko

Neulo sileää oikeaa. Poimi kuusi silmukkaa odottamaan langalle. Neulo reiän ympärille sileää okeaa.

Neulo ensimmäisellä värillä langalle jatettyistä silmukoista 1 o, 1 lk, 1 o. Jatka i-cordina noin 4-5 kerrosta enemmän kuin kohta, johon haluat korosteen. Toista vielä kahdella muulla värillä.

Venytä i-cordit pyöreiksi nyöreiksi ja letitä ne. Neulo silmukat mukaan yläreunaan.

Vinkki: tämän voit tehdä esim. neuletakkiin vyöksi siten, että poimit neuleen pinnalta 2 s ja luot niiden väliin kolmannen silmukan.

 


 

Valekierre ja kaunis pystykoriste

Valekierre

Mallineule on 10 silmukkaa leveä. Ohjeessa vain oikeat kerrokset, nurjalla neulotaan kaikki silmukat ja langankierrot nurin.

1. krs: 1 o, 2 s o yhteen, 2 langankiertoa, 2 s yhteen ylivetokavennuksella, 5 s o.

3: krs: 5 s o, 1 s o, 2 s o yhteen, 2 langankiertoa, 2 s yhteen ylivetokavennusksella.

Kun siksakreikäkuvioon pujotetaan kolmen silmukan i-cord, saat vasemmalla olevan kuvion.

Kaunis pystykoriste

Neulo neuleen keskelle pystyraita, jossa on oikealla pinnalla 2 s nurin.

Neulotaan toisella värillä kolmen silmukan i-cord.

Ompele koristenauha nurjan raidan päälle tummalla värillä siksakmaisesti.

 


 

Vyö

Tässä vyössä leikittelin sekä i-cordilla että ympyräneuloksella.

Beiget ja vihreät renkaat: luo 30 silmukkaa, neulo 4 krs ja päättele löyhästi. Kun vedät rengasta sisäpuolelta, sen nurja puoli kiertyy päälle.

Lila köysi on neljän silmukan i-cordia.

  

 

 

 

Teksti ja kuvat: Pörrö Sahlberg

Lisää Pörröstä

-

Neuvot

Pörrö Sahlberg:
I-cordin alkeisanatomiaa

Kristel Nyberg:
Näin teet konttineuletta

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Lisää tietoa Kysy Ullalta -sivulla.