Lankaa lautasella

Lankaa valmistetaan nykyisin mitä mielenkiintoisimmista aineista: soijasta, maidosta, merilevästä, banaanista... Tuntuu siltä, että uutuudet voisivat olla suoraan ravintolan ruokalistalta - siitä tämän jutun nimikin, Lankaa lautasella. Uusista kuiduista ainakin bambu ja maissi ovat jo Ullan lukijoille tuttuja. Novitan Bambu esiteltiin Ullan numerossa 01/07 ja muita bambulankoja numerossa 02/07. Tekstiiliteollisuuden Poppari, 100 % maissilanka, esiteltiin Ullan numerossa 03/07. Tämän artikkelin lankojen lisäksi saatavilla on myös muita lankoja samoista kuiduista ja esimerkiksi ananaslankaa, jota emme valitettavasti onnistuneet saamaan mukaan juttuun.

Tiesitkö muuten, että voit pitää linjan loppuun asti ja neuloa maitolankaa maidosta tehdyillä puikoilla?

Lankojen saatavuudesta

Kaikkia tässä artikkelissa esiteltyjä lankoja ei saa suomalaisista lankakaupoista, vaan ne on hankittu ulkomailta. Otathan huomioon, että kokemuksemme ulkomaisista lankakaupoista ovat enimmäkseen yksittäisiä emmekä voi niiden perusteella suositella tai olla suosittelematta lankakauppoja. Langan esittelyn yhteydessä on linkki langan valmistajan sivuille, jos sellainen on löytynyt. Valmistajan sivuilta voit etsiä lisätietoja jälleenmyyjistä. Myös nettihauilla löydät lankoja myyviä kauppoja.

 

Kiitokset

Nokkoslangan on lahjoittanut testattavaksi Studio Himalaya.

Sublime Soya Cotton -langan on lahjoittanut testattavaksi Tinttamarelli.

South West Trading Companyn Craft-langan on lahjoittanut testattavaksi TitiTyy.

 

Satu Lehti: Laktoosi kuplittaa mahaa, entäs maitolanka?

Perinteisesti lanka on kehrätty lampaasta tai akryylilampaasta. Joku muu käyttää vuohenvilloja ja puput ovat jo aikojen alusta luovuttaneet karvansa lämmikkeeksi langan muodossa.  Muovista tehdyt tekokuidut ovat asia erikseen, mutta lankainsinöörit ovat keksineet kehrätä lankaa muistakin materiaaleista kuin perinteisistä eläinten karvoista. Ruoka-aineista.

Lankaa tehdään maidosta ja maissista, levästä ja ravuista, soijasta ja banaaneista.  Uudet ruokalangat näyttävät kiiltäviltä ja pehmeiltä ja tuntuvat silkinsileiltä.  Langoille luvataan ominaisuuksia, jotka hämmästyttävät paatuneenkin langankuluttajan. Ikuisen nuoruuden lisäksi luvataan, että lanka lämmittää, hengittää ja hylkii taudinaiheuttajia... Jotain vikaa näissä on oltava, kai?

Heitetään siis pöydälle allergia. Jos olen allerginen äyriäisille, turpoaako nieluni umpeen ja lakkaako henkeni kulkemasta, jos puen jalkaani Tofutsies-langasta neulotut sukat? Entä laktoosi-intoleranssi ja maitolanka, pistääkö se mahan kiertämään tai ihon kutiamaan? Niinpä niin, estääkö ruoka-aineallergia noin ylipäätään jopa langan käyttämisen neulontaan?

Jos laktoosi-intoleranssi vaivaa, niin ei tarvitse olla huolissaan. Vatsa kuplii tai on kuplimatta riippumatta siitä, mitä lanka sisältää. Jos taas kysymyksessä on oikea maitoallergia, IgE-välitteinen kaseiiniallergia, jonka lääkäri on todennut joko Prick-ihotestillä tai RAST-kokeella, maitolanka voi aiheuttaa oireita. Jos lanka kostuu vaikkapa syljen vaikutuksesta, siitä voi irrota pieniä määriä proteiinia. Se saattaa riittää allergisen reaktion heräämiseen. Maidon kaseiinille ja albumiinille allergisten kannattaa siis valita jokin toinen kuitu, niitä riittää kyllä.

Soijalanka kuulostaa täydelliseltä vaihtoehtokuidulta. Luonnossa hajoava kuitu, joka valmistetaan uusiutuvasta kasvimateriaalista... Ei hassumpaa. Miten luonnosta saatavalle tuotteelle voisikaan olla allerginen? Soijakuitu, josta lanka kehrätään, tuotetaan tofun valmistuksessa yli jääneestä valkuaisainejätteestä. Kuitu sisältää siis myös niitä soijan valkuaisaineita, jotka aiheuttavat allergisia reaktioita soija-allergikoissa. Kuten maitolangasta myös soijalangastakin saattaa irrota soijaproteiinia, vähän vain, mutta juuri tarpeeksi aiheuttamaan herkälle allergikolle oireita.

Äyriäisallergikot saattavat olla huolissaan kitiiniä sisältävien lankojen aiheuttamista reaktioista. Äyriäisallergia johtuu useimmiten merenelävien lihasten sisältämästä valkuaisaineesta. Jotkut allergikot ovat niin herkkiä, että jo haju saa aikaan pahan reaktion. Langat on kuitenkin valmistettu kitiinistä, joka on äyriäisten ja hyönteisten kuoren rakenneaine. Valmistusmenetelmät saattavat päästää läpi pieniä määriä äyriäisten valkuaisaineita, mutta noin yleensä kitiinin käsittelyssä niiden pitäisi tuhoutua. Äyriäisallergikko voi varovasti kokeilla, miltä tällainen lanka tuntuu käsissä noudattaen allergiansa vaatimia varotoimenpiteitä.

Eri asia on sitten, jos olet allerginen nimenomaan juuri kitiinille. Kitiiniä on äyriäisten ja hyönteisten kuorissa. Myös huoneilmassa saattaa leijailla paljonkin kitiiniä, joka on kotoisin esimerkiksi pölypunkkien kuorista.

Maissilangan kuidut on kehrätty polyesterin kaltaisesta PLA:sta. PLA on maitohapon polymeeri ja se valmistetaan maissitärkkelyksestä käymisreaktion avulla. PLA:ta käytetään kuidunvalmistuksen lisäksi esimerkiksi maatuvien roskapussien ja elimistöön hajoavien luunaulojen valmistamiseen. Maissilankaa voi käyttää varsin turvallisin mielin.

Nokkosen kuitu muistuttaa paljon pellavaa. Se on selluloosakuitu kuten pellava ja puuvilla ja allergiset reaktiot ovat kovin harvinaisia. Vaikka nokkosesta saisi tuoreena polttelevan nokkosrokon, kuitunokkonen on käsitelty siten, että valmiissa langassa ei ole ikäviä poltinkarvoja jäljellä.

Langat sinänsä eivät aiheuta allergiaa. Jos neulojalla on valmiiksi allergia, hän saattaa saada reaktion neuloessaan tai pukiessaan uuden neuleen päälle. Allerginen reaktio voi tulla nopeasti, muutamassa minuutissa, tai sen ilmenemiseen saattaa kulua päiviä. Kaikki reaktiot eivät välttämättä ole allergiaa, vaan joskus herkkä iho ärsyyntyy karkeista ja jäykistä kuiduista. Joskus myös langan tai kankaan värjäykseen käytetty väri voi ärsyttää.

Allergiaa ei pidä väheksyä, mutta ylivarovainen ei kannata olla. Vain silloin, jos on taipumusta henkeä uhkaaviin allergisiin reaktioihin, on tarpeen välttää reaktiota tuottavia aineita niiden kaikissa olomuodoissa. Muut neulojat voivat rauhassa antaa periksi uteliaisuudelle ja kokeilla "syötäviä" lankoja.

Lisää allergiasta yleensä: Allergia- ja astmaliiton opas

Marjut Katajala: Banaanilanka

Banaanilankaa kutsutaan joskus banaanisilkiksi, vaikka langalla ei silkkimäistä ulkoasua lukuunottamatta ole mitään tekemistä silkin kanssa.

Banaanilanka valmistetaan banaanikasvin rungon uloimmista kerroksista (ikääntyneestä kaarnasta) ja lehtien kuidusta. Kaarnaa ja lehtiä liotetaan ja jäljelle jäävä selluloosa käsitellään langaksi kehrättävään muotoon. Lanka kehrätään ja värjätään käsin. Varsinaista valmistajaa nettihaulla ei löydy (maahantuojia, tukkuliikkeitä ja vähittäismyyjiä kylläkin), sillä banaanilankaa valmistavat nepalilaisten kylä-yhteisöjen naisryhmät.

Samat naiset kehräävät myös silkkilankaa sarien valmistuksesta ylijääneestä silkistä ja banaanilangan ja kierrätyssilkin olemus onkin hyvin samanlainen. Lanka on kiiltävää, joustamattoman tuntuista ja epätasaista, jopa möykkyistä, kaiken kaikkiaan kiinnostavan näköistä. Keriessä lanka katkesi muutaman kerran, vaikka muuten keriminen sujuikin mukavasti, ilmeisesti se vain oli joistakin kohdista hauraampaa.

Langan neulominen oli mielenkiintoista. Langan olemus on rouhea ja neulepinnasta tuli kiinnostavan epätasaista. Lanka katkesi kerran ohuesta kohdasta ja aloin muistella, mitä langan laadusta sanottiin tilatessani, mutta en muistanut, olisiko se ollut kakkoslaatua. (Ostin langan jo pitkän aikaa sitten eBayn kautta amerikkalaiselta myyjältä.) Neuloin 6 mm puikoilla ja valmista syntyi nopeasti. Mitään kovin monimutkaista langasta ei kannata tehdä, koska kuviot eivät erottuisi neulepinnasta ja luulisin, että esim. palmikkojen neulominen voisi olla hankalaa, koska lanka ei ole kovin joustavaa.

Käsin kehrätty lanka on vaihtelevaa ja eri vyyhtien lanka ja niiden neulepinnat ovat huomattavastikin erilaista. Lanka voi olla pörröistä ja täyteläistä tai ohutta ylikierteistä. Joskus langasta pilkahtaa valkoista kuitua, kun väri ei ole imeytynyt aivan langan ytimeen saakka.

Pesussa mallitilkku rentoutui huomattavasti ja päästi aavistuksen verran väriä. En pingottanut neuletta, koska tilkku tuntui siltä, että pingotuksesta ei olisi merkittävästi hyötyä. Pesty mallitilkku tuntui harvemmalta ja pehmeämmältä kuin pesemätön. Kovin ryhdikästä neuletta langasta ei siis saa, ellei puikkoja vaihda ohuempiin ja voisin kuvitella, että iso, painava neule laskeutuisi hyvin, jopa valuisi.

Langan tiedot
lankaa valmistavat nepalilaiset naisryhmät
100 % banaanikuitu
60 m / 100 g
puikkosuositus 6 mm

Marjut Katajala: Nokkoslanka

Nokkoslangan on lahjoittanut testattavaksi Studio Himalaya.

Nokkonen on yksi vanhimmista kuitukasveista, sillä sitä käytettiin jo kivikaudella - nokkoskuidusta ei kuitenkaan neulottu, vaan siitä tehtiin kalaverkkoja ja nyörejä. Nokkosen hyötykäyttö jatkui aina toiseen maailmansotaan saakka, jolloin se unohdettiin; arkeologit ovat löytäneet rauta- ja ristiretkikaudelta peräisin olevia nokkostekstiilejä ja 1600-luvulla nokkoskuidusta tehdyt tekstiilit olivat jopa niin arvokkaita, että Ruotsissa rahvas ei saanut käyttää niitä laisinkaan. 1800- ja 1900-luvulla nokkoskuituja alettiin tuottaa teollisesti.

Nokkosen pitkään historiaan kuitukasvina viittaa myös se, että suomensukuisten kielten noin 4 000 vuotta vanha sana "pellava" on alun perin saattanut tarkoittaa juuri nokkosta. Nyt nokkonen on tekemässä paluuta. (Lähde: Nettiradio Mikaeli)

Testattavana ollut nokkoslanka ei kuitenkaan ole kotimaista, vaan se on tuotettu Nepalissa. Nokkoslanka on olemukseltaan pellava- ja hamppulangan kaltaista: karkeaa ja joustamatonta. Sanotaan myös, että lanka olisi jopa terveysvaikutteista ja koinkestävää. Testattu lanka on ohutta ja hieman epätasaista ja se on valmistettu villinokkosista käsin kehräämällä.

Neuloessa lanka on kovaa, joustamatonta ja karkeaa. Se taipuu kuitenkin melko hyvin pitsineuleeksi ja silmukat erottuvat hyvin, neulepinta on kuitenkin hieman epätasaista. Neuloessani pohdiskelin, että virkkaamalla nokkoslangasta saisi hyvinkin jämäkkää jälkeä tai että nokkoslanka sopisi hyvin kangaspuilla kutomiseen tai vaikkapa makrameehen.

Nokkoslangasta sanotaan, että se pehmenee huomattavasti 4-5 ensimmäisen pesun aikana - tieto saattaa hyvin pitää paikkansa, sillä nokkoslanka on hyvin pellavamaista ja pellava pehmenee myös käytössä. Pesin mallitilkun käsin ja ennakkotiedot pitivät paikkansa. Pesussa lanka pehmeni ja vaaleni ja mallitilkku tuntui kuivuttuaan miellyttävämmältä kuin ennen pesua. En kuitenkaan ehtinyt testata nokkoslankaa kovinkaan pitkään, joten voin vain arvailla, kuinka lanka käyttytyisi pidemmän päälle.

Vasemmalla mallitilkku ennen pesua, oikealla mallitilkku pesun jälkeen

Lanka saattaisi sopia hyvin jopa pitsineuleisiin, jos ne eivät ole ainakaan aluksi kovin lähellä herkkää ihoa. Langasta voisi neuloa myös kulutukseen joutuvia neuleita, esimerkiksi moninkertaisena siitä voisi saada laukun. Nokkoslanka on ohutta, joten se voisi sopia myös vahvikelangaksi muihin neuleisiin. Mielenkiintoista olisi myös nähdä, kuinka nokkoslanka käyttäytyy värjätessä.

Langan tiedot
100 % nokkoskuitu
muita tietoja ei saatavilla
mallitilkku neulottu 3,5 mm puikoilla

Marjut Katajala: Hand Maiden Sea Silk

Sea Silk kuuluu kanadalaisen Fleece Artistin Hand Maiden -luksuslankavalikoimaan. Lanka koostuu 70 % silkistä ja 30 % sea cellista. Silkin ansiosta langan kiilto on kaunis ja se tuntuu liukkaalta. Tarkemmin katsottuna langan pinnassa on valkoisia "hötöjä", jotka saattavat olla peräisin juuri sea cellista. Kuvan langan väri (Burgundy) vaihtelee viinin- ja kuparinpunaisen välillä; hillittyjen värien lisäksi saatavilla on myös räväkämpiä väriyhdistelmiä.

Silkin kaikki tietävät, mutta mitä on sea cell? Pikainen nettihaku paljastaa, että se on selluloosapohjainen merilevästä valmistettu kuitu, joka valmistetaan samalla tavalla kuin lyocell (joka tunnetaan paremmin myyntinimellä Tencel). Nettihaku vie myös sivuille, joilla kerrotaan kuidun loistavista ominaisuuksista ja terveysvaikutuksista, mutta sivuutetaan ne tässä ja keskitytään siihen, millaista lanka on käytössä.

Sea Silk -vyyhdin keriminen sisältä aloitettavaksi keräksi ja ottaminen mukaan työmatkalle ei ollut kaikkein paras ajatus. Lanka vaatii hellää käsittelyä ja sopii paremmin rauhalliseen sohvaneulontaan kuin juna- ja hotellineulontaan ja repussa heittelyyn. Se on samaan aikaan sekä liukasta että takertuvaa: toisaalta se takertuu satunnaisesti itseensä mohairin tavoin (mutta ei häiritsevässä määrin) ja lähtee kerän sisältä möykkyinä tai vaatii hieman repimistä sotkeentunutta lankaa selvitellessä, toisaalta puikolta pudonnut silmukka valahtaa nopeasti usean kerroksen verran alaspäin.

Sea Silk on kuitenkin miellyttävää neulottavaa. Ehkä osasyynä on langan upea väri, kiilto ja pehmeys, sillä lankaa voisi vain tuijottaa ja ihailla ja hiplata. Kovin tiukkaan lankaa ei kannata neuloa, sillä silkin takia se ei jousta yhtä hyvin kuin vaikkapa villa, toisaalta se on kuitenkin joustavampaa kuin 100 % silkkilanka. Valmis neulepinta tuntuu viileältä ja mukavalta ja laskeutuu kauniisti eivätkä värit läntity tai läikity rumasti.

Pesussa lanka ei sen ihmeemmin rentoudu tai venähdä, päinvastoin, se tuntuu hieman kovettuvan. Lanka päästää myös jonkin verran väriä. Pingottaessa se mukautuu helposti ja neuleen pingottaminen kireäksi on helppoa. Neule pitää mallin hyvin pingottamisen jälkeen ja pitsineuleen pitsi aukeaa kauniisti. Langan tuntukin on taas pehmeä.

Vasemmalla mallitilkku ennen pingotusta - oikealla valmis neule pingotuksessa

PS. Tahattomien empiiristen kokeiden perusteella voin kertoa, että 75 % kissoista pitää Sea Silk -lankaa vastustamattomana (n = 4).

Langan tiedot
valmistaja Hand Maiden / Fleece Artist
70 % silkki, 30 % sea cell
400 m / 100 g
puikkosuositus 3 mm, 28 s = 10 cm

Laura Lehtinen: South West Trading Company Tofutsies

Tofutsies on South West Trading Companyn lankaerikoisuus, jonka valmistamiseen on käytetty kitiiniä. Kitiiniä saadaan äyriäisten kuorista. Valmistajan mukaan kitiini on luonnostaan antibakteerinen ja kitiinillä onkin todettu olevan ominaisuuksia, jotka kiihdyttävät ihmisten haavojen parantamista.

Tarkoittaako tämä siis sitä, että Tofutsies –langasta tehtyjen sukkien jalassa pitäminen parantaa jalkojen pienet haavaumat? Tuskin, mutta näillä perusteilla voit kuitenkin perustella itsellesi tämän lankaostoksen välttämättömyyden.

Ensivaikutelma Tofutsies-langasta on positiivinen. Napakka kerä vie vähän tilaa ja väriyhdistelmä on suorastaan syötävän suloinen. Lanka tuntuu hiukan samalta kuin puuvilla-viskoosi-sekoitteet, mutta on selkeästi kevyempi sekä vielä pehmeämpi ja siloisempi. Se on lisäksi puuvillaa selkeästi pehmeämmin käyttäytyvää ja muotoutuu hyvin, mutta joustoa siinä ei ole. Lanka on myös melko vilpoisaa ja hengittää hyvin – se on siis ehdoton kesälanka!

Ongelmat langan kanssa alkavat vasta siitä neulottaessa. Napakkaa kerää ei ole selkeästi suunniteltu aloitettavaksi kerän sisältä. Hillittömän tempomissession jälkeen sieltä tupsahtaa sekava möykky lankaa, jonka setvimisessä menee tovi jos toinenkin. Tämä ei ole langan ainoa huono puoli. Lanka koostuu kahdesta eri värisestä pääsäikeestä, joista toinen on lähes valkoinen. Tämä valkoinen säie katkeaa melko helposti, mikäli säikeet purkautuvat ja niitä kiskoo voimakkaasti. Lanka on melko napakka eivätkä säikeet oikeaoppisessa neulonnassa purkaannu. Ne kyllä purkaantuvat helposti, jos niiden väliin tökkää vahingossa puikolla. Myös langanpäissä säikeet aukesivat.

Kritiikistä huolimatta Tofutsies on miellyttävää neulottavaa. Se soljuu puikoilla kuin unelma (jos et tökkää puikoilla säikeiden väliin) eikä hiosta käsissä lainkaan. Lankaa on mukava neuloa myös sen keveyden vuoksi. Herkullisesta värikartasta löytyy värejä laidasta laitaan, joskin kaikki ovat monivärisiä. Testaamassani kerässä värit liukuivat nätisti ja huomaamattomasti raidalta toiselle, eikä lopputulos ollut liian kirjava tai pätkärääkätty. Neulepinnasta tulee helposti tasaista ja siinä erottuvat melko hyvin erilaiset silmukat.

Testipesin sukat 40 asteen konepesussa. Lanka löystyi ja vanuttui hieman, mutta neuleen muoto ei kärsinyt.


Vasemmanpuoleisesta kuvasta näet neuleen pinnan ja värityksen raidoittumisen.

Oikeanpuoleisessa kuvassa on pätkä Tofutsies -lankaa, jossa näkyy langan rakenne. Langanpää on melko hapsuinen.

Langan tiedot
valmistaja South West Trading Company
50 % Superwash-villa
25 % soysilk-kuituja
22,5 % puuvillaa
2,5 % kitiiniä
puikkosuositus 2,75 mm, testattu 2,5 mm, 32 silmukkaa = 10 cm
425 m / 100g
kestää konepesun ja -kuivauksen

Kristel Nyberg: South West Trading Company Oasis

Ulkomailta tuliaisina saatu Oasis on ensimmäinen kosketukseni soijalankaan. Lanka muistuttaa brändinimelle uskollisesti silkkiä monella tapaa: se tuntuu raskaalta, sileältä ja viileältä ja sillä on kaunis, joskaan ei liian voimakas kiilto. Toisaalta materiaali tuntuu pehmeämmältä kuin kokeilemani täyssilkkilangat.

Oasis ei ole rakenteeltaan kierteistä, vaan kapeaksi nauhaksi tai pikemminkin ohueksi putkeksi kudottua. Luultavasti tämän rakenteen vuoksi Oasis on joustavampaa ja miellyttävämpää neuloa kuin monet muut "kesäkuidut". Terävä puikonkärki halkaisee kuitenkin helposti langan ja irrottaa pinnasta hieman ompelulankaa paksumman lenkin, jota on vaikea siististi piilottaa varsinkaan sileään pintaan. Myös langanpäistä purkautuu helposti pätkä ohutta säiettä.

Lievää halkeilua lukuunottamatta neulomiskokemus soijalangalla oli mukava. Pääsin vyötteen puikoilla suositeltuun neuletiheyteen, ja pinta oli sopivan laskeutuva, mutta ei liian löysä. Yksinkertainen pitsineule sopi lankaan hyvin, mutta epäilen materiaalia liian raskaaksi palmikoihin. Kolmevuotiaan koekäytössä Oasis kelpaa hyvin paljasta ihoa vasten ja näyttää kestävän leikkimistä hyvin nyppyyntymättä. Neulos venyy kuitenkin helposti, joten esimerkiksi puseron pääntie kannattaa neuloa erittäin napakaksi.

Raskaasta tunnusta huolimatta lanka on riittoisaa: kolmevuotiaan puolipitkähihaiseen puseroon kului alle 200 grammaa lankaa. Kummassakaan käyttämistäni keristä ei ollut solmuja eikä virheitä.

Materiaalille suositellaan käsinpesua, ja itse lisäisin vyötteen suositukseen varmuuden vuoksi tasokuivauksen.

Langan tiedot
valmistaja South West Trading Company
100 g = 220 m
100 % soijaa (Soy Silk)
Suositeltu puikkokoko 4 mm
Suositustiheys 20 s ja 32 krs = 10 cm

Tuulia Salmela: Patons SWS (Soy Wool Stripes)

Patonsin SWS -soijasekoitelanka on 1-säikeinen z-kierteinen paksuhko lanka. Lanka on saatavissa 22 eri väriä, joista suurin osa on liukuvärjättyjä. Langan ohjeellinen tiheys on
17 s ja 21 krs/ 10 cm, ja vyöte ohjaa neuvomaan lankaa 5,5 mm puikoilla. Lanka vaatii käsinpesun, koska se on huopuvaa.

Neuloin langasta entrelac-suorakaidetta huiviksi, mutta totesin hyvin nopeasti, että löyhäkierteinen lanka ei tule kestämään huivina. Neuleen pinta nyppyyntyy tavallisessa käsittelyssä mielestäni turhankin nopeasti, ja neuleen pintaa nousee kevyttä nukkaa. Yksi syy ongelmaan on tarkoituksella löyhähköksi neulottu neulepinta.

Näin löyhäkierteinen lanka vaatisi hyvin tiiviin neulospinnan ja suositusta pienemmät puikot. Langan kaunis kiilto ja viehättävät värit sotkeutuvat liian nopeasti syntyvän nukan alle, jos sen neuloo laskeutuvaksi. Suosittelen tämän tyyppiselle langalle istuvia, napakoita projekteja, jotka voidaan huoletta neuloa tiiviimmiksi. Lanka ei ole kovin karkeaa, mutta useampikierteisenä se ei kutittaisi niin kovasti.

SWS huopuu kauniisti ja tasaisesti. Soija jättää huopuneeseen pintaan pieniä nypylöitä, jotka tekevät pinnasta elävän. Syntyvä pinta on tiivis, värien osuudet ovat hieman pienemmät, mutta verraten rauhallisesti värjätyt sävyt näyttävät kauniilta myös huovutetussa pinnassa. Huovutettuna lanka kestää käyttöä erittäin hyvin, mutta kovin isoa huovutettua projektia en lähtisi tekemään tästä langasta, sillä lanka painaa verraten paljon. Huovutettuihin laukkuihin ja pieniin asusteisiin SWS sopii mainiosti, ja sen edullinen hinta tekee siitä hyvän vaihtoehdon muille 1-kierteisille soijalangoille.

Langan tiedot
valmistaja Patons
70% villaa, 30% soijaa
100m / 80 g
puikkosuositus 5,5 mm, neuletiheys 17 s ja 21 krs/ 10 cm
käsinpesu

Marja Venäläinen: Sirdar Just Soya

Soijalanka valmistetaan soijapavun proteiinista, joka on 100 % luonnonmateriaali. Soijakasvi lannoittaa maata, jossa se kasvaa eikä se vaadi kasvinsuojeluaineita, joten se on hyväksi ympäristölle.

Ensivaikutelma Just Soya -langasta on todella miellyttävä. Lanka on todella pehmeää ja hieman kiiltävää. Tuntu käsissä on jotain puuvillan, silkin ja bambun välimaastosta. Lanka on vielä aavistuksen pehmeämpää kuin merseroimaton puuvilla, mutta kuitenkin selvästi kiiltävämpää. Silkki ja bambu ovat liukkaita ja laskeutuvia, mutta tämä lanka on hieman jämäkämpää eikä niin laskeutuvaa, mutta ei kuitenkaan puuvillamaisen jäykkää.

Langan kierre näyttää kerällä melko tiukalta. Langan päästä säikeet aukesivat, mutta neulottaessa säikeet pysyivät hyvin yhtenä lankana. Lankaa on todella miellyttävä myös neuloa. Se tuntuu yhtä unelmanpehmeältä käsissä kuin ensivaikutelma antoi ymmärtää. Lanka liukuu puikoilla hyvin, mutta ei ole liian liukasta. Neulominen on helppoa ja pinnasta tulee hyvin tasaista. Oikean ja nurjan puolen kerrokset eivät erotu toisistaan ollenkaan, kuten joskus käy puuvillalankojen kanssa.

Pesin mallitilkun 40 asteessa normaalipesussa. Lanka kesti pesun hyvin. Koneesta tullessa tilkku näytti ihan samalta kuin sinne mennessäänkin. Mallitilkku oli pesun jälkeen samankokoinen kuin ennen pesua. Lanka ei siis kutistu pesussa ja pitää muotonsa pesun jälkeenkin. Pitkäaikaisesta käytöstä ja langan nukkaantumisesta ei ole vielä kokemusta. Lanka kuitenkin tuntui erittäin miellyttävältä ja pesunkestävältä testitilkun perusteella.

Just Soyan värikartassa on kahdeksan väriä.

Langan tiedot
valmistaja Sirdar
100 % soija
105 m / 50 g
puikkosuositus 4 mm, neuletiheys 22 s  ja 28 krs = 10 cm
hienopesu 40 ºC

Marjut Katajala: Sublime Soya Cotton

Sublime Soya Cottonin on lahjoittanut Tinttamarelli.

Soya Cotton näyttää kerällä houkuttelevalta (niinkuin muutkin tämän jutun langat). Se näyttää hieman kiiltävämmältä ja tiukkakierteisemmältä kuin esimerkiksi Craft.

Ensituntuma kerään on miellyttävä. Lanka tuntuu liukkaalta ja viileältä ja sen pinta on sileä. Koskettaessa lanka tuntuu puuvillaiselta ja pehmoiselta.

Neulottaessa pehmeä tuntu säilyy. Lanka tuntuu aavistuksen verran puuvillaisen joustamattomalta, mutta ei kuitenkaan ranteitasärkevän periksiantamattomalta ja usean silmukan levyiset palmikonkierrotkin sujuvat sen kummemmin repimättä ja kiskomatta. Lanka soljuu puikoilla mukavasti ja jouheasti eteenpäin ja valmis neulepinta näyttää kauniilta. Erilaiset silmukat erottuvat kauniisti ja esim. helmineule on silmiä hivelevää.

Pesin mallitilkun käsin. Se ei käyttäytynyt pesussa mitenkään erikoisesti, vaan pysyi omissa mitoissaan ja kuivui kauniisti alkuperäisen mallitilkun kaltaiseksi. Lanka ei myöskään päästänyt väriä.

Soya Cotton -lanka sopisi myös mainiosti kesäneuleisiin tai vaikkapa lasten neuleisiin. Voisin kuvitella neulovani langasta vaikkapa pitsisen tai helmineuleisen neuletakin tai kevyen kesäisen käyttöhuivin tai myssyn.

Langan tiedot
valmistaja Sublime
50 % soija, 50 % puuvilla
115 m / 50 g
puikkosuositus 4 mm, neuletiheys 22 s  ja 28 krs = 10 cm

Marjut Katajala: South West Trading Company Craft

South West Trading Companyn Craft-langan on lahjoittanut TitiTyy.

Soija- ja bambulangoistaan tutun SWTC:n valikoimasta testattavana on Tofutsiesin lisäksi Craft, luomupuuvillan ja maitokuidun sekoitus. Olen itse villan ystävä ja vierastan puuvillaa (varsinkin merseroitua puuvillaa) sen joustamattomuuden takia, vaikka siitä tai sekoitteista satunnaisesti neulonkin. Siksi Craft tuntuikin mielenkiintoiselta, koska langasta suurin osa, 65 %, on puuvillaa - miten maitokuitu vaikuttaa puuvillaan?

Ensimmäinen kosketus lankaan oli positiivinen. Mattapintainen lanka näytti houkuttelevalta ja lanka tuntui pehmeältä ja joustavalta, ei mitenkään puuvillamaisen kovalta. Myös punainen väri oli kaunis ja täyteläinen.

Ensivaikutelma piti paikkansa myös neuloessa, lanka tuntui miellyttävältä ja neulominen oli mukavaa. Palmikonkierrotkin syntyivät vaivatta. Toisaalta lanka oli myös puuvillaisen tuntuinen, mutta ilmeisesti maitokuidun osuus toi mukaan sopivasti joustavuutta. Tosin aluksi lanka oli hieman omapäinen eikä suostunut kertomaan, millaiseksi neuleeksi se haluaisi, mutta se oli täysin langan ja minun välinen asia - ja kun lanka päätti viimein haluta pipoksi, valmis neule syntyikin hujauksessa yhden illan aikana.

Pesin mallitilkun ja valmiin neuleen käsin. Pesussa lanka päästi hieman väriä. Neulepinta rentoutui ja löystyi aavistuksen verran, mutta vain aavistuksen ja kuivuttuaan neule oli edelleen vain sen aavistuksen verran löysempi kuin ennen pesua. Käytössä neule tuntuu mukavalta ja pehmeältä. Craft voisikin olla loistava lanka erilaisiin kesäneuleisiin, esimerkiksi neuletakki Craftista voisi sopia viileisiin kesäiltoihin paremmin kuin hyvin.

Langan tiedot
valmistaja South West Trading Company / Vickie Howell Collection
65 % luomupuuvilla, 35 % maitokuitu
125 m / 50 g
puikkosuositus 3,5 - 4 mm

Niina Hakkarainen: Rosarios 4 Sole Latte

Maitolanka voi kuulostaa uudelta ja ihmeelliseltä, mutta kuitujen tuottaminen maidosta on keksitty jo 1800-luvulla.

Maitokuitua valmistetaan hapattamalla maitoa. Kun sen pH on 4,6, maidosta alkaa saostua kaseiini-nimistä pitkäketjuista molekyyliä, joka siivilöidään talteen ja yhdistetään emäksen kanssa. Syntynyt liuos puristetaan suuttimen läpi saostusaltaaseen.

Tuloksena on rihmaa, jota voidaan käyttää mm. langaksi ja myös muuhun, esim. puikkojen valmistukseen.

Maitokuitua valmistetetaan pääasiassa Kiinassa. Valmistajien sivujen mukaan maitolangalla on monia hyödyllisiä ominaisuuksia: se on antibakteerista, se imee kosteutta, hengittää hyvin ja jopa kosteuttaa ihoa ja se läpäisee Öko-Tex 100-standardin.

Maitolanka on kuitenkin suhteellisen uusi ilmestys lankamarkkinoilla. Sitä löytyy muutamalta valmistajalta, lähinnä sekoitteena jonkun toisen kuidun kanssa. Tässä kokeiltu Rosarios 4 Sole Latte on kuitenkin 100 % maitolankaa. Värikartassa on mukavan maanläheisen oloisia hieman kirjavia sävyjä. Kokeiltu lanka raidoittui hieman, joten jos lievä raitaefekti häiritsee, kannattaa ehkä neuloa parilta kerältä samanaikaisesti.

Lanka on kauniin näköistä, siinä on kaunis kiilto ja valmis neule laskeutuu kauniisti. Neulontaominaisuuksiltaan se on enemmän puuvillan kaltaista, joustamatonta, vaikka sormituntuma on villamainen. Neulepinnasta tulee kaunista, mutta kannattaa kiinnittää huomiota langan kireyteen, sillä kastelu ei tasoita neulepintaa langan joutamattomuuden takia. Metrimäärä kerällä on melko vaatimaton, joten neulepuseroon lankaa saa kulumaan huomattavia määriä.

Mallitilkku venyi pituussuunnassa hieman, joten kannattaa pestä mallitilkku ensin. Pesu ei tehnyt langalle mitään ihmeempää, mutta käytössä olleessa neuleessa tapahtui lievää nöyhtääntymistä kulutukselle alttiissa kohdissa, mm. kainalossa.

Langan tiedot
valmistaja Rosarios 4
100 % maitokuitu
165 m / 100 g
puikkosuositus 4 mm, 20 s ja 23 krs = 10 cm

Hanna Hovi: Sukkapuikot maidosta

Syksyllä puikko-ostoksia tehdessäni huomasin myynnissä kaseiinista eli maitoproteiinista valmistettuja sukkapuikkoja ja päätin hankkia itselleni sellaiset kokeilua varten. Koska neulon pääosin ohuita sukkalankoja ja niitäkin vain pienillä puikoilla, päädyin kaikkein pienimpään saatavilla olevaan kokoon 2,25 mm (US 1). Puikot ovat normaalia pidemmät (23 cm), mutta setissä on vain neljä puikkoa.

Kaseiinimuovi ei ole uusi keksintö, vaan jopa puikkoja on valmistettu kaseiinista yli sata vuotta. Uusiutuvasta materiaalista valmistetut tuotteet ovat viime vuosina nostaneet suosiotaan, joten näillekin puikoille löytynee käyttäjäkuntaa. Puikot valmistetaan elintarvikekelpoisesta puhtaasta kaseiinista, joka on maidon pääproteiini ja juuston pääraaka-aine. Värjäämätön kaseiinimuovi muistuttaa sarveisainesta sekä väriltään että ominaisuuksiltaan. Kaseiinipuikkojen ominaisuuksia on verrattu mm. norsunluusta ja kilpikonnan kuoresta valmistettuihin puikkoihin, joita ei nykyisin ole saatavana uusina kansainvälisen uhanalaisia eläimiä suojelevan sopimuksen ansiosta.

Miltä puikot tuntuvat käytössä?

Pidän erityisesti teräspuikoista ja jopa ne tahtovat vääntyä käsissäni käytössä, nykyisin neulon sukat useimmiten pitkillä pyöröpuikoilla. Kokeilin maitopuikkojani joululahjasukkia neuloessa ja mielestäni puikot olivat liiankin taipuisat. Olen tottunut neulomaan napakammilla puikoilla ja etenkin kantapäätä kääntäessä minusta tuntui, että puikot katkeavat aivan pian, koska ne taipuivat niin paljon.

Puikot luistavat hyvin ja ne ovat neuloessa äänettömät. Puikot eivät olleet mitenkään erityisen sähköiset. Oman haasteensa neulomiseen toi vain neljällä puikolla neulominen, sillä silmukoiden jakaminen kolmelle puikolle ei kaikissa neuleissa ole helppoa. Mielestäni nämä puikot voisivat sopia paremmin liian tiukkaa neulovalle, koska taipuisia puikkoja käyttäessä ei lankaa voi kiristää liiaksi. Puikkoja oli saatavilla monia eri värejä, joten työhön on mahdollista valita lankaan sointuvat puikot.

Puikkojen valmistaja on australialainen Swallow Needle Mfg.Co. ja ne on ostettu saksalaisesta verkkokaupasta.

Teksti ja kuvat

Niina Hakkarainen:
Rosarios 4 Sole Latte
Lisää Niinasta

Hanna Hovi:
Sukkapuikot maidosta
Lisää Hannasta

Marjut Katajala:
Banaanilanka, Handmaiden Sea Silk, Nokkoslanka, Sublime Soya Cotton
Lisää Marjutista

Satu Lehti:
Laktoosi kuplittaa mahaa, entäs maitolanka?
Lisää Sadusta

Laura Lehtinen:
SWTC Tofutsies
Lisää Laurasta

Kristel Nyberg:
SWTC Oasis
Lisää Kristelistä

Tuulia Salmela:
Patons Soy Wool Stripes
Lisää Tuuliasta

Marja Venäläinen:
Sirdar Just Soya
Lisää Marjasta

Kiitokset

Studio Himalaya

Ulla 01/08 - Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
10 tapaa tehdä mallitilkku

Mari Virtanen:
Arska Akryyylilammas kertoo, osa 1

Jussi Katajala:
Avaruuslaamaseikkailu 3001

Mari Virtanen:
Frankfurtin lankakauppoja

Niina Hakkarainen:
Kevään neulekirjoja

Marjut Katajala:
Punokset puikoille

Laura Uusitalo:
Turkkilaisneulos

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.