10 tapaa tehdä mallitilkku

1. Perfektionisti

Katsot langan vyötteestä, montako silmukkaa 10 cm matkalle tarvitaan. Otat vyötteen suosittelemat puikot. Luot kaksinkertaisen määrän. Neulot mallineuletta, kunnes tilkun pituus on 20 cm. Päättelet. Peset tilkun koneessa 40 asteen kirjopesuohjelmalla muun pyykin seassa, oiot ja ripustat kuivumaan. Mittaat tiheyden kuivasta tilkusta, ja säädät neuleen silmukkamäärät sen mukaan. Sujautat tilkun muovitaskuun, ja kirjoitat sen seuraksi paperilapun, jossa on langan nimi, värierä, tieto puikoista ja siitä minkä neuleen aiot tehdä. Mapitat muovitaskun.

2. Konkari

Arvioit sopivan kokoiset puikot ja luot 30 silmukkaa, jos lanka on ohutta; 20, jos lanka on paksua. Neulot sileää, kunnes tilkku tuntuu suurinpiirtein neliöltä. Mittaat kouluaikaisen viivottimen puolikkaalla, montako silmukkaa menee 10 cm matkalle. Toteat, että se heittää hieman ohjeen tiheydestä, joten etsit numeroa pienemmät puikot ja alat tehdä varsinaista neuletta.

3. Boheemi

Pyörittelet upouutta lankakerää ja koska et tiedä, mitä siitä tekisit, alat tehdä mallitilkkua. Käytät ensimmäisiä käteen osuneita puikkoja. Neuleesta tulee liian löysää, mutta elokuva on kesken, joten jatkat pari tuntia. Kokeilet 5 cm välein kaikkia muistamiasi palmikko- ja pitsineuleita. Lopputulos on puoli metriä pitkä pötkö, josta ei kannata mitata tiheyttä, koska puikot olivat väärät. Tunget tilkun lankakerien joukkoon ja unohdat sinne. Samalla hukkaat puikot, ja menet seuraavalla viikolla ostamaan uusia puikkoja - jolloin mukaan tarttuu puoli kassillista kivaa lankaa.

4. Intoilija

Lehdessä on villapaita, jonka pintaneule on hurjan hauskan näköinen. Malli ei kyllä ole ihan sopiva, mutta haluat silti kokeilla sitä neuletta. Silmukkamäärä on 24:llä jaollinen, joten luot saman tien 52 silmukkaa. Neulot pari mallikertaa = 104 kerrosta. Toteat, että jos vielä jatkaisi saman verran, siitä tulisikin kaulahuivi. Teet näin. Blogaat huivin yöllä kello 4. Myöhästyt töistä, koska nukut pommiin, mutta kollegat ihailevat uutta huiviasi.

5. Kärsimätön

Luot mallitilkkua varten 15 silmukkaa ja neulot 6 kerrosta. Mittaat syntyneestä nysästä 5 cm matkan, ja lasket siitä paljonko tiheys olisi, jos olisit tehnyt 10 cm levyisen tilkun. Korkeuden mittaaminen on turhaa, sillä puseron pituuden voi päättää sitten, kun se alkaa olla kainaloissa. Purat tilkun heti. Alat lukea neuleohjetta ja toteat, että tiheys ei vastaa annettua, muuntaminen on liian vaikeaa ja muutenkin ohje tuntuu liian hankalalta. Päätät tehdä ihan vaan tavissukat.

6. Ms. Bean

Teet mallitilkun, mutta tiheys ei täsmää. Purat sen. Teet uuden mallitilkun puoli numeroa pienemmillä puikoilla. Tiheys ei täsmää. Muistat, että tämä lanka voi kutistua. Purat tilkun ja teet uuden tilkun niillä ensimmäisillä puikoilla. Peset tilkun. Tiheys täsmää leveydestä, mutta ei pituudesta. Kastelet tilkun ja pingotat sen. Nyt tiheys täsmää pituudesta, mutta leveyttä on liikaa. Kokeilet höyryttämistä. Tiheys on nyt oikea, mutta lanka muuttuu omituisen kovaksi ja jäykäksi. Hautaat langat ja tilaat nettikaupasta jotain muuta.

7. Kiiruhtaja

Et tee mallitilkkua, vaan aloitat villapaidan teon pyörönä. Valitset koon L. Neulot kainaloihin asti ja sovitat. Neuleesta on tulossa aivan liian suuri. Purat, ja luot uudelleen koon M silmukat. Neulot 15 cm ja sovitat. Loistavaa. Neulot kainaloihin asti ja sovitat. Rinnat eivät mahdu paitaan. Purat 15 cm. Lisäät arviolta joka 10. silmukan jälkeen yhden silmukan, tasaisesti ympäri. Neulot kaarrokkeen alkuun asti. Sovitat. Nyt puserossa on outo reikärivi vatsan päällä, yläosa pussittaa selästä ja näyttää siltä, että lanka ei riitä. Purat koko tekeleen ja kerrot blogissasi, että malli oli aivan mahdoton.

8. Elämäntapaneuloja

Uusimmassa Ullassa on jumalainen villatakkimalli. Olet langanostolakossa, koska varastossasi on yli 40 kg lankaa. Kulutat lauantaiaamupäivän etsimällä varastosta sopivaa lankaa. Löydät kuutta erilaista punaista lankaa, jotka näyttävät suunnilleen oikean vahvuisilta. Otat ne kaikki sohvan viereen ja teet mallitilkkua samalla, kun katsot luonto-ohjelmaa alppivuohista. Iltauutisiin mennessä saat 3 tilkkua valmiiksi, ne kaikki näyttävät hyvältä. Jatkat katsomalla poliisisarjaa ja teet vielä 3 tilkkua. Levittelet niitä sohvalla ja kissa polkee yhtä niistä tarmokkaasti hyristen. Aamulla muistat että keititön yläkaapissa on jotain lankoja, löydät lisää sopivia ja jatkat mallitilkkujen tekemistä. Ulos nyt ei muutenkaan kannata mennä, koska siellä sataa räntää. Langan valinta on yllättävän vaikeaa, joten blogaat aiheesta.

9. Insinööri

Ostat uuden neulekirjan. Selaat malleja, ja jokin yksityiskohta jää vaivaamaan, koska et ymmärrä miten se tehdään - esimerkiksi neulottu kukkanen, reunus tai uudenlainen mallineule. Nappaat käteesi lähimmän lankakerän ja puikot ja teet mallitilkun. Kun olet selvittänyt pulman, jatkat lukemista. Mallitilkku katoaa.

10. Historioitsija

Muistat puseron, joka sinulla oli vuosia sitten. Siinä oli kiva pinta ja juuri sellaista haluaisit uuteen villatakkiisi jota suunnittelet - mutta ah ja voi, vastaavaa ei löydy kotona olevista kirjoista tai lehdistä. Pähkäilet aikasi ruutupaperin ja kynän kanssa. Neulot mallitilkkua, säädät ja lasket uudelleen. Neulot, kunnes olet selvittänyt, miten se tehtiin.

Teksti

Mari Virtanen

Lisää Marista

Ulla 01/08 - Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
Arska Akryyylilammas kertoo, osa 1

Jussi Katajala:
Avaruuslaamaseikkailu 3001

Mari Virtanen:
Frankfurtin lankakauppoja

Niina Hakkarainen:
Kevään neulekirjoja

Eri kirjoittajia:
Lankaa lautasella

Marjut Katajala:
Punokset puikoille

Laura Uusitalo:
Turkkilaisneulos

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.