Ulla

Tekstiiliteollisuuden syyslangat

 

Teksti ja kuvat
Niina Hakkarainen - Sirdar Baby Bamboo, TeeTee Primavera
Marjut Katajala - Sirdar Peru Naturals, TeeTee Poppari

Lisää kirjoittajista

Artikkelit

-

Kristel Nyberg:
Elisabeth Zimmermann - kaikkien neulojien isoäiti

Marja Venäläinen:
Helmet neuleessa

Niina Hakkarainen:
Hyvän olon neuleet

Iona:
Kuinka monta neulojaa tarvitaan vaihtamaan lamppu?

Marjut Katajala:
Kymmenes Ulla on täysi kymppi

Eeva Saviranta:
Kärjestä neulottu kiilakantapää

Jussi Katajala:
Laama Kalevalan mailla

Puputsi:
Langan värjäys elintarvikeväreillä

Pia Tuononen:
Langan värjäys kasviväreillä

Ulla testaa:
Novitan syksyn uutuuslangat

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Sirdar Baby Bamboo

Baby Bamboo on Sirdarin uutuuslanka, joka yhdistää nyt niin trendikkään bambun villaan. Langassa on bambun ansiosta himmeä kiilto ja villa tuo siihen hiukan pörröisyyttä ja arvatenkin myös lämpöisyyttä.

Tiukkakierteisyytensä ansiosta lankaa on mukava neuloa eikä se halkeile, tosin langan joustamattomuus aiheuttaa sen, että käsialan epätasaisuudet näkyvät pinnassa helposti. Pesu tasoittaa neulepintaa huomattavasti, eikä kiivaskaan hankaaminen aiheuta mallitilkussa sanottavaa muutosta. Pinta vain pörhöytyy hieman.

Käytetty villa ei ilmeisesti ole merinoa, sillä herkkä testikaulani tunsi koetilkussa lievää pistelyä. Kaikenkaikkiaan mukava lanka, ainoa miinus tässä on sen kovin pastellinen värikartta. Onhan lanka kyllä nimensä mukaisesti vauvalankaa, mutta kyllä tästä tehtyä neuletta aikuinenkin pitäisi mielellään. Tuskin kaikki myöskään haluavat pukea vauvaansa pastelleihin.

Langan tiedot

80 % bambua, 20 % villaa
50 g = n. 95 m
puikkosuositus 4 mm
neuletiheys 22 s x 28 krs = 10 x 10 cm
hienopesu 40°C
suositushinta 4,30 €

 

Sirdar Peru Naturals

Sirdar Peru Naturals on hieman karhean oloinen lanka. Se sisältää 5 % alpakkaa, joka tekee langasta hieman pörröisen ja lämpimän, lanka kuumottaa käsiä jo neuloessa - ja mikäpä olisikaan vilukissasta sen mukavampaa? Langan meleerattu väri on myös hauska, vaikkakin laittaa miettimään, millaisen neuleen langasta tekisi. Lanka itsessään on jo niin mielenkiintoisen oloista, että yksinkertaiset neulepinnat päästävät sen värin ja tekstuurin parhaiten esiin.

Peru Naturals vaikuttaa ensin höttöiseltä, mutta ensivaikutelma on väärä. Lanka kestää käytössä yllättävän hyvin eikä tunnu olevan moksiskaan, vaikka neuleen purkaisi uudelleen ja uudelleen. Myös palmikot erottuvat neulepinnasta kauniisti.

Langan tiedot

64 % villaa, 31 % akryylia, 5 % alpakkaa
50 g = 110 m
puikkosuositus 6 mm
neuletiheys 14 s = 10 cm
suositushinta 6,40 €

TeeTee Poppari

TeeTeen Poppari on mielenkiintoinen tuttavuus: lanka on 100 % maissia!

Neuloessa lanka tuntuu rennolta ja neulepinnasta tulee sen mukaisesti rentoa ja laskeutuvaa. Sen tuntuma on miellyttävä ja lanka on mukavan pehmeä.

Neulepintoina toimivat sekä palmikko- että pitsineule, mutta kovin ryhdikästä neuletta en lähtisi langasta tekemään, vaan pysyttelisin huivien ja rentojen paitojen linjalla. Pesussa lanka ei käyttäydy sen ihmeemmin, vaan pysyy hyvin kuosissaan.

Varoitus: ainakin testattavana olleet tummansinisen langan molemmat kerät värjäsivät sekä kädet että puikot ja valmis neule päästi ensimmäisessä pesussa paljon väriä. Kyseessä saattaa toki olla yksittäinen tapaus eikä langan ominaisuus.

Langan tiedot

100 % maissi
50 g = 110 m
puikkosuositus 5 mm
neuletiheys 20 s = 10 cm
suositushinta 4,95 €

Teetee Primavera

Tekstiiliteollisuus on perustanut oman lankamerkin, TeeTee:n, jonka valikoimiin myös Primavera kuuluu. Lanka kiiltää kerällä himmeän houkuttelevasti silkin ansiosta ja merinovilla tuo siihen mukavaa pehmeyttä.

Primavera on melko löysäkierteistä, joten neuloessa kannattaa olla tarkkana, ettei puikon kärki halkaise lankaa. Muuten neulominen on mukavaa ja sujuvaa ja neulepinnasta tulee tasaista ja mukavan laskeutuvaa. Kastelu tasoittaa neulepintaa entisestään, mutta hankaus aiheuttaa pinnassa lievää nuhjaantumista. Tässä on todennäköisesti kysymys siitä, että silkkikuitu erottu langasta, sillä varsinaista nyppyyntymistä ei ainakaan tässä testissä havaittu.

Primavera on mukavan ja pehmeän oloinen lanka, ja värikartastakin löytyy sekä hempeämpiä että voimakkaampia sävyjä. Miinusta kyllä langan hinnasta, lähes seitsemän euroa on aika hyvä hinta langalle, vaikka siinä onkin silkkiä.

Langan tiedot

75% merinovilla/ 25% silkki
50 g = n. 115 m
puikkosuositus 4 - 4,5 mm
neuletiheys 22 s x 30 krs = 10 x 10 cm
käsinpesu
suositushinta 6.80 €