Ulla

Ulla testaa: bambulangat

 

Teksti ja kuvat:

Midori:
Sirdar Just Bamboo

Elina Huhtanen:
Regia Bamboo ja Regia Bamboo Color

Niina Hakkarainen: Novita Olivia

Eeva Saviranta:
Fortissima Socka mit Bambou, Supersocke 100 Bambou ja Austermann Bambou Soft

Sirkku Siiskonen: Trekking Pro Natura

Marja Venäläinen:
Idena Bamboo ja Madil Eden

-

Artikkelit

Marjut Katajala:
On kesä-Ullan aika

Jussi Katajala:
Maailma neulojan kissan silmin

Katja Kvintus:
No nyt ne on valloittaneet deittipalstatkin

Katja Kvintus:
Ullan parhaat -äänestyksen tulokset

Kristel Nyberg:
Neuleen leikkaaminen

Puputsi:
Lankakauppasuunnistuksen jatkokurssi -
Munchenin lankakauppoja

Tuulia Salmela:
Istutettu hiha ilman saumoja

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.

Ulla testaa kevään ja kesän mielenkiintoisimpia uutuuksia, bambu- ja bambusekoitelankoja. Kommentit Novita Bambusta löydät Ullasta 01/07.

Midori: Sirdar Just Bamboo

Just BambooSirdarin 100-prosenttinen nauhabambulanka näyttää kerällä upealta. Värit ovat hillityn kauniita - luonnonvalkoista, vanhaa roosaa, hentoa vauvansinistä, vaaleaa mokkaa jne. - ja langassa on kaunis, himmeä kiilto.

Neuloin langasta vauvan peiton 5 mm:n puikoilla (suositus 5,5 mm). Lanka oli käsissä miellyttävän pehmeää, mutta melkoisen epäkiitollista neulottavaa. Se ei jousta juuri lainkaan ja lipsahtaa herkästi puikoilta. Lisäksi se menee jatkuvasti kierteelle, ja sileästä neuleesta tulee sen vuoksi hieman epätasaisen näköistä. Helmineuleessa jälki näytti paremmalta. Tein peittoon myös kirjailuja toisella värillä, ja siinä kierteisyys oli erityisen rasittavaa. Jokainen pistos piti oikoa ja siloitella käsin. Neula tuppasi myös jatkuvasti menemään huokoisesta langasta läpi. Lopputulos oli kaunis, mutta aikaa meni paljon.

Pesin peiton lopuksi ohjeen mukaan koneessa 40 C:n hienopesuohjelmalla. Lanka kesti pesua hyvin, mutta kuivui hitaasti. Märkänä peitto oli kuin panssaria, mutta pehmeni kuivuttuaan ennalleen. Myös neulejälki tasoittui pesussa. Huuhteluainekiellon löysin netistä; vyötteessä siitä ei ollut mainintaa.

Vauvalangaksi Just Bamboo on minusta ihanteellista pehmeytensä ja helppohoitoisuutensa vuoksi. Se on hyvin laskeutuvaa, joten siitä saisi varmasti myös kauniita naisten kesätoppeja, neuletakkeja jne., mutta ne kannattaa tehdä muusta kuin sileästä neuleesta, jotta jälki ei ole liian kotikutoisen oloista.

Langan tiedot

100% bambu. 50 g / 95 m. Puikkosuositus 5,5 mm, neuletiheys 19 s ja 25 krs = 10 x 10 cm.

Elina Huhtanen: Regia Bamboo ja Bamboo Color

Bambukuitua mainostetaan uutena ihmekuituna: ekologinen ja miellyttävä, monikäyttöinen ja mukava.

Kankaana olen bambu-puuvillasekoitetta jo kokeillut. Ko. kangas muistuttaa paljolti silkin ja rennonpehmeän modaalin välimuotoa, ja sillä on kankaana jopa hiukan vastaavia ominaisuuksia kuin silkillä. Se on hengittävä ja notkea, ja hienon kuidun mikro-onteloiden ansiosta imaisee salamannopeasti kosteuden. Tätä hyödyntävät esimerkiksi vauvojen kestovaippojen valmistajat. Miinuksena on hidas kuivuminen, ja kuidun herkkyys: se ei kovin hyvin kestä hankausta tai rumpukuivausta.

Sitten sukkalangoistaan kuulun Regian Bamboo Color -lanka kotiutui luokseni kahden kerän voimin. Langassa on 45% bambua, 40% villaa ja 15% nylonia. Kerällä kirjava pätkävärjäys näyttää ensin epäilyttävältä. Mieleen hiipii vanha tuttu pelko sukkalankainsinöörien keksintöjä kohtaan - saanko läikikkäät yrjönkirjavat sukat?

Puikoilla lanka soljuu samoin kuin ohut merseroitu puuvilla, mutta on hieman notkeampaa. Lanka on hiukan erilainen ollakseen bambulanka, se ei ole niin liukkaan oloinen kuin muutama muu bambulanka tai kokeilemani bambusekoitekangas. Sekoite ilmeisesti ratkaisee: villaan sekoitettuna bambu (yleensä siis bambuviskoosi) saa aikaan hiukan karheampaa ja kuohkeampaa lankaa.

Neulominen on helppoa, kierre on suhteellisen tiivis, eikä lanka halkeile juurikaan. Lähempää katsoen silmukoiksi ja neulepinnaksi järjestyvä värimaailma on sitä herkullisempi, mitä pidemmälle sitä neuloo, ja unisukat valmistuvat ohuista puikoista huolimatta piankin.

Pinnasta tulee sileää, tasaista ja hillittyä. Pätkärääkkäys ei tässä värissä (Color Jamaica) ole mielestäni laisinkaan levotonta, ja väistämätön lyhyen pätkävärjätyn satunnainen läikittyminen on aika huomaamatonta. Annan täydet pisteet Regialle näistä ominaisuuksista.

Neulos on hengittävää ja vilpoisaa, toisaalta suoraan ihoa vasten se on ihmeellisen pehmeä, laskeutuva ja miellyttävä, ja unisukkana silti lämmittää riittävästi. Neulos ei ole kimmoisaa kuten villasta ja muista kiharaisista kuiduista neulottu, vaan se antaa periksi kuten esimerkiksi merseroitu puuvilla. Istuviin tai muihin ryhtiä kaipaaviin neuleisiin tämä ei ole omiaan.

Regia BambooSukat ovat kestäneet kotikäytössä mainiosti. Neulos luonnollisesti hiukan tiivistyy ja litistyy kohdissa, joissa on eniten hankausta, ja arvelisin, että jos käyttäisin sukkia kengissä, ne nyppääntyisivät. Bambukuitu pörrööntyy hiukan esille.

Uhkarohkeasti heitin sukat 60 asteen kirjopesuun, vaikkei vyöte aivan tätä olisikaan sallinut. Kutistumista en huomannut, mutta neulos tiivistyi jälleen aavistuksen ja menetti kiiltoaan. Värit eivät juurikaan kärsineet.

Tämän jälkeen pyöritin silkasta uteliaisuudesta sukat kuivausrummussa. Vyöte sallii rumpukuivauksen alhaisella lämmöllä, mutta meidän kuivauskeksintömme ei tunne eri lämpötiloja, joten sukat joutuivat samaan kuumaan grilliin kuin muutkin vaatteet. Kuivausrumpu ei oikein sekään tepsinyt sukkiin, olematon kutistuminen saattoi olla huomattavissa, mutta jalassa sukka antoi periksi tuttuihin mittoihin jälleen.

Pidin langasta todella paljon, ja suosittelen sitä ohuista langoista pitäville. Sukkalankana se vaatii napakan mallin, koska neulos ei juuri pidä kimmoisuuttaan. Mikäli väreistä löytyy sopivaa, näkisin tämän langan helposti kauniissa pehmeissä asusteissa ja vaikkapa vaatteissakin, isoiksi pinnoiksi esimerkiksi neulekoneella tehtynä.

Langan tiedot

45% bambu, 40% villa, 15% nylon. 50 g / 200 m. Puikkosuositus 2-3 mm, neuletiheys 30 s ja 42 krs = 10 x 10 cm.

Niina Hakkarainen: Novita Olivia

Olivia on Novitan kampanjalanka, joten sitä on saatavilla vain rajoitetun ajan. Langan värivalikoima on rajallinen - valkoinen, kermanvaalea, beige, vaaleansininen, -punainen ja -vihreä - mutta siinä on hieno himmeä kiilto ja se on mukavan pehmeää.

Lanka on löysäkierteistä ja halkeileekin neulottaessa helposti varsinkin, jos puikot ovat terävät. Bambupuikot auttavat tähän ja lisäksi itse sain pinnasta tasaisempaa kuin metallipuikoilla. Lanka on liukkaan oloista, joten bambupinta pitää silmukat paremmin paikoillaan. Pinnasta tulee miellyttävän pehmeää ja hyvin laskeutuvaa, tosin lanka on paksuhkoa, joten siitä ei kannata neuloa kesän hellepaitoja.

Pesin mallitilkun koneessa ohjeen mukaisessa lämpötilassa. Konepesu tasoitti neulepintaa ja lisäksi tiheys muuttui hieman. Tilkku kutistui pituudesta noin yhden kerroksen ja leveydesta noin puoli silmukkaa eikä venyttely palauttanut alkuperäistä tiheyttä.

Pidän langasta, ja jos joku sen väri miellyttää, kehoitan hamstraamaan sitä varastoihin, sillä siitä on tätä kirjoitettaessa edullisia tarjouksia ja kun se loppuu, sitä tuskin saa lisää.

Langan tiedot

70% bambu, 30% polyesteri. 50 g / 82 m. Puikkosuositus 4,5-5 mm, neuletiheys 18 s ja 26 krs = 10 x 10 cm. Konepesu 40° C.

Eeva Saviranta: Fortissima Socka mit Bambou

Fortissima-kera

Schoeller & Stahlin Fortissima Socka mit Bambou on jälleen yksi bambusukkalanka. Lankana se on saman paksuista kuin muut ohuet sukkalangat ja sadan gramman kerässä metrejä on 400. Kerästä lankaa saa siis neulottua melko isotkin aikuisen sukat.

Langassa bambukuidut ovat sekotettuna villaan eivätkä erillisenä säikeenä, ja lanka tuntuu sormiin pehmeältä, sileältä ja hieman villaiselta. Se myöskin kiiltää hieman enemmän kuin tavallinen villalanka. Tuntematta langan koostumusta sitä voi olla vaikea arvata, sillä päälisin puolin se ei näytä yhtään erilaiselta kuin tavallinen villasukkalanka. Fortissima on selvästi villalankamaisempaa kuin esim Onlinen 100 Supersocke (arvostelu alla) ja sen neulepinta laskeutuu eri tavalla.

Langan värit vaihtelevat pätkävärjätyistä raidottuviin eivätkä sellaisenaan ole erityisen houkuttelevia, mutta langasta neulottu sukka on hyvin pehmeä ja mukava eikä näytä kärsineen mitenkään ensimmäisestä pesukerrastaan. (Kuvan langan väri on 28.0005.1806-01 Kiesel)

Langan tiedot

60% uutta villaa, 25% bambua (bambuviskoosi), 15% polyamidia. 100 g / 400 m. Puikkosuositus 2,5-3 mm, neuletiheys 30 s ja 42 krs = 10 x 10 cm.

Katso myös

Schoeller & Stahlin sukkaohje (pdf)

Eeva Saviranta: Supersocke 100 Bamboo

Online-sukkaOnline kierre

Onlinen Supersocke 100 Bamboo laajentaa Onlinen kattavaa sukkalankakokoelmaa. Langassa on erikoinen nelisäikeinen kierre, jossa kukin säie muodostuu säikeestä villaa ja säikeestä bambuviskoosia. Lanka on ilmeisesti värjätty kehräämisen jälkeen ja bambuviskoosi on aivan valkoista sukassa, joka tuottaa aavistuksen kirjavan pinnan. Bambuviskoosi omana säikeenään kiiltää kauniisti ja lanka tuntuu enemmän viskoosilangalta kuin villalangalta.

Valmis neule on hyvin laskeutuva ja todella sileä. Toisaalta langan bambukuitu pehmeyden ja kiillon lisäksi tuo mukaan lankaan joustamattomuutensa, joten lanka on puuvillanomaista neulottavaa. Lisäksi langan erikoinen kierre halkeilee ja saattaa mahdollisesti aiheuttaa ärsytystä neulojassa.

Langan pesunkesto vaikuttaa erinomaiselta, joskin valmis sukka kutistui hieman pesukoneessa. Sukka kuitenkin venyy entisiin mittoihinsa ja pysyy näin ollen napakkana.

Onlinen bambusukkalangassa on tarjolla enimmäkseen kesäisiä raidottuvia värejä, mutta muun muassa värikartan vihreä-ruskea raitaväri soveltunee miehillekin. Langassa on täplikäs raita mukana, mutta ainakin kuvan vaaleanpunaisessa värissä (954) raita on melko huomaamaton.

Langan tiedot

45% bambuviskoosia, 40% villaa, 15% polyamidia. 100 g / n. 400 metriä. Puikkosuositus 2,5 - 3,0 mm, neuletiheys 30 s ja 42 krs = 10 x 10 cm. Hienopesu 40° C.

Eeva Saviranta: Austermann Bambou Soft

Austermann Bambou SoftAustermann palmikko

Bambou Soft on Austermannin keskipaksu bambuviskoosi-villa -sekoitelanka. Lankaa on saatavilla sekä yksivärisenä että kirjavana, ja langan värikartan yksiväriset sävyt ovat varsin klassisia.

Langan kierre on tiivis ja palmikot näkyvät nätisti langasta neulotussa neuleessa. Huolimatta melko korkeasta bambupitoisuudesta lanka on kevyt ja neuleen rakenne on enemmän villaneuleen omainen kuin viskoosineuleen omainen. Langassa viskoosi ei ole mukana erillisenä säikeenä, vaan viskoosi on sekoitettu villan sekaan. Lanka ei siis myöskään ole kovin kiiltävä, vaan neulottu pinta on hillitty.

Langan neuletuntu on enemmän puuvillainen kuin vastaavan melko tiukkakierteisen villalangan olisi. Kannattaakin varautua tähän käyttämällä mahdollisesti ohuempia puikkoja kuin vastaavanpaksuisen villalangan kanssa.

Lanka on hyvin pehmeää ja soveltuu varmasti niin asusteisiin kuin villapaitoihinkin, mutta paksuutensa vuoksi enemmänkin talvikaudelle kuin kesäkaudelle.

Haaleassa vedessä käsinpesussa lanka päästi aavistuksen väriä värjäten pesuveden vaaleansiniseksi, mutta langan oma väri ei vaikuta muuttuneen.

Langan tiedot

65% superwash-villaa, 35% bambuviskoosia. 50 g / n. 100m. Puikkosuositus 4,5-5 mm, neuletiheys 19 s ja 27 krs = 10 x 10 cm. Pesu 30° C.

Sirkku Siiskonen: Trekking Pro Natura

Saksalainen langanvalmistaja Zitron on tuonut markkinoille luonnonkuidun ystäville uuden sukkalangan, Trekking Pro Naturan. Langan koostumus on 75 % villaa ja 25 % bambukuitua. Monet bambutuotteet sisältävät bambun selluloosasta tehtyä bambuviskoosia, mutta tässä on käytetty bambukasvin omia kuituja.

Bambukuitua on lisätty villan sekaan tuomaan kestävyyttä. Villa ja bambu on kehrätty sekaisin ja neljännes bambua tekeekin langasta joustamattoman. Tämä eroaa kilpailevista sekoitelangoista siten, että mm. Regian bambu- ja puuvillasekoitteissa puuvilla- ja bambukuitujen säikeet ovat erikseen. Langassa bambukuitua ei ole erikseen värjätty, joten se näkyy sukkalangassa valkoisina kuituina. Välillä bambukuituja onkin isompina kuitusäikeinä, jotka häiritsevät neulepinnassa jonkin verran.

Langalle suositellaan 40 asteen pesua, ja koepesin myös omat sukkani ohjeen mukaisesti. Pesu ei pehmentänyt sukkia ja pesun jälkeen bambukuitujen päät törröttivät hieman neulepinnassa tehden sukkien pinnasta utuisen näköisen. Omista sukistani ei vielä ole paljoakaan käyttökokemusta, joten on vaikea arvioida, lähtevätkö kuidun päät vielä lisää irti ja alkavatko sukat nukkaantua.

Lanka on miellyttävän ohutta (420 m/100 g) ja siinä oleva kierre pysyy hyvin neulomisen aikana. Kerällä kokeillessa lanka on pehmeää, mutta joustamattomuutensa takia se tuntuu hieman kovalta käytössä. Lankaa on saatavana sekä yksivärisenä että raidallisena. Raidallisissa sukkalangoissa raidat eivät ole tasaisia, vaan raidoittuvat tasapainoisesti. Raidallisten sukkien värit sopivat keskenään hyvin yhteen ja mitään räikeitä väriyhdistelmiä ei ole saatavana. Lanka on muiden ohuiden sukkalankojen tapaan hyvin riittoisaa, yhdestä 100 g kerästä saa hyvin yhden isojalkaisemmankin sukkaparin.

Kuvan sukka neulottu väristä 1607.

Langan tiedot

75% uutta villaa, 25% bambua. 100 g / 420 m. Puikkosuositus 2-3 mm, neuletiheys 24 s = 10 cm.

Marja Venäläinen: Idena Bamboo

Ensivaikutelmani langasta oli "todella pehmeää, mutta aika paksua lankamakuuni nähden". Etsin lankaa siistimpään käyttöneuleeseen. Alunperin ajattelin puuvillaviskoosia, mutta bambu tuntui toimivalta vaihtoehdolta.

Lanka oli mukavaa neulottavaa pehmeyden takia. Miinuksia olivat löyhä kierre ja pieni keräkoko. Löyhän kierteen takia lanka hajosi helposti säikeiksi ja se hankaloitti neulomista. Pieni keräkoko ärsytti, koska lankaa sai jatkaa vähän väliä. 50 g:n kerässä on lankaa vain 75 m, joten tuplakokoinen kerä olisi käytännöllisempi. Minulle sattuneissa kerissä monessa oli solmu, usein kuitenkin kerän alussa tai lopussa.

Tästä langasta suosittelen tekemään saumattomia malleja, koska paksussa langassa myös saumat ovat paksut ja voivat tuntua ikäviltä - toisaalta saumat voi ommella toisella, ohuemmalla langalla. Vaikka lanka on kestävää, se menettää kierteensä ja hajoaa ommellessa säikeiksi hyvin helposti.

Käytössä langasta tehty neule on ollut päällä mukavan pehmeä. Langan paksuudesta huolimatta neule ei ole liian lämmin ja laskeutuu yllättävän hyvin. Sain toivomani siistimmän käyttöneuleen. Kuvassa näkyy, että hiha on saanut eniten hankausta ja hieman kärsinyt siitä, mutta muuten neulepinta on kestänyt pesua ja käyttöä hyvin. Miinuksista huolimatta voin suositella tätä paksumpien lankojen ystäville, jotka kaipaavat neuleisiinsa pehmeyttä.

Langan tiedot

70% bambua, 30% puuvillaa. 50 g / 75 m. Puikkosuositus 4,5–5 mm, neuletiheys 16 s  = 10 cm. Konepesu 40ºC.

Marja Venäläinen: Madil Eden

Idenan Bamboosta saamieni hyvien kokemusten perusteella ostin Madil Edeniä, joka on 100% bambua. Tällä kertaa haaveilin kevyestä, pehmeästä kesäneuleesta. Lanka on pehmeää ja ohuempaa kuin Idenan Bamboo.

Kierre tuntuu sopivalta; se ei ole liian tiukka, ja neulominen on helppoa, kun lanka ei hajoa säikeiksi. Muutaman kerran onnistuin neulomaan pari säiettä erikseen.

Lanka on hyvin pehmeää ja miellyttävää neulottavaa. Se on jotenkin luirua, liukkaan oloista olematta varsinaisesti liukasta eikä sillä ole puuvillan jämäkkyyttä. Lanka tuntuu sopivan hyvin laskeutuviin neuleisiin. Miinuksena tästä voisin mainita pyöreät kerät, jotka eivät pysy kasassa kovin hyvin, mutta tämä tuntuu enemmänkin langan kuin kerän ominaisuudelta. Lanka sotkeutuu helposti varsinkin kerän lopun lähestyessä.

Pesin mallitilkun kokeeksi 40ºC normaalissa pesussa. Kuten kuvasta näkyy, lanka on hieman kärsinyt ja ohjeen mukainen pesu on selvästi parempi. Pesukoneesta tullessaan mallitilkku oli kutistunut pystysuunnassa hyvin paljon, mutta venyttelemällä se palautui muotoonsa. Pinta muistutti hieman huopunutta villaa. Käyttökokemusta langasta ei ole vielä ehtinyt tämän enempää kertyä, kun neule on vielä puikoilla kuvassa mallitilkun alla.

Langan tiedot

100% bambua. 50 g / 100 m. Puikkosuositus 4–4,5 mm, neuletiheys 20 s ja 28 krs = 10 cm. Hienopesu 30ºC.