ARTIKKELIT OHJEET ARKISTO ULLAKKO INFO ULLABLOG

Novitan kevätlangoissa farkkusävyjä ja eksoottisia uutuuksia

 

Teksti ja kuvat:
Katja Kvintus

Lisää Katjasta

-

Artikkelit ja neuvot

Niina Hakkarainen:
Palmikkoja ilman apupuikkoa

Marjut Katajala:
Ulla uudistuu

Jussi Katajala:
Tarkastuskäynti

Marjut Katajala:
Magic loop

Puputsi:
Lankakauppasuunnistuksen peruseet - lankakauppavinkkejä Tukholmasta

Tuulia Salmela:
Neuleen yhden kerroksen korjaaminen

Eeva Saviranta:
Ensimmäisiä askelia neulekuvaukseen

Eeva Saviranta:
Onteloneule

 

 

Aineiston © sen tuottajalla. Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.


Novita toi kevätmarkkinoille kolme uutuuslankaa ja vanhoja tuttuja tuoreissa denim-sävyissä. Ullan tutkiva journalisti nappasi puikkonsa ja sukelsi lankalaariin.

Uutuuslankojen lisäksi Novita toi kevätmarkkinoille vanhoja tuttuja lankoja uusissa farkkusävyissä.

 

Juhlava Cocos

Cocos on monivärinen, nauhamainen lanka, jossa on mukana ohut kiiltävä säie. Neuloessa lanka tuntui herkkään hipiääni karkeahkolta, mutta lopputulos oli pehmeämpi. Itselleni en neuloisi tästä suoraan ihoa vasten tulevaa neuletta, mutta normaalilla orvaskedella varustetut voivat sen hyvin tehdä.

Myös värit asettuivat mallitilkkuun kauniisti ja yllättävän harmonisesti. Kokeilin pariakin mallineuletta, mutta lopulta jouduin toteamaan, että lanka on edukseen jo ihan sileässäkin neuleessa eikä kaipaa sen kummempia kommervenkkejä.

Mallitilkku syntyi nopeasti vitosen puikoilla. Neuletiheys vastaa aika hyvin Novitan Havaijia ja Samosta, joten ohjeita langalle löytyy helposti.

Päättely oli hankalaa, koska langanpäät piti tarkasti pujotella lankojen välistä. Jos neula eksyi langan keskelle, langan ympäri tiukasti kiedottu säie piti huolen siitä, että neula jumi siihen.

Testaaja kiitti: kaunista värimaailmaa
Testaaja manasi: hankalaa päättelyä, neuloessa lanka ei tunnu miellyttävältä
Mitä neuloa: sileäneuleinen jakku, käsilaukku, tehosteraitoja

Pikkulaukku on neulottu putkena sukkapuikoilla. Kirpputorilta löytyneet rannerenkaat on kiinnitetty kahvoiksi virkkaamalla kiinteillä silmukoilla. Yläreunoja ei ole huoliteltu ja ne saavatkin rullautua sivusta.


Ihanainen Bambu

Lankahamsterikuukauteni oli saada nolon lopun, kun testivuoroon tuli Bambu. Pehmoinen ja unelmankevyt lanka suorastaan kerjäsi päästä puikoille ja se ainokainen testattavaksi saatu kerä loppui ihan liian pian. Yhdestä kerästä syntyi hyvänkokoinen lapsen kaulahuivi ja kerrankin sovitus ei päättynyt ”kutittaa, ota se pois!” –karjuntaan.

Kaapelikierteinen lanka sisältää 68 % bambua ja loput puuvillaa. Värikartasta löytyy valkoisen lisäksi viisi luonnollista sävyä, ei kuitenkaan perinteisiä vauvapastelleja vaikka lanka sopiikin hyvin perheen pienimpien neuleisiin.

Testaaja kiitti: pehmeyttä, keveyttä, kilpailukykyistä hintaa
Testaaja manasi: tulevia Visa-laskujaan, kapeaa värikarttaa
Mitä neuloa: vauva- ja kesäneuleita, ihoa vasten tulevia vaatteita myös herkkäihoisille ja villa-allergisille, lohtuneuleita

Yhdestä kerästä syntyy lapsen kaulahuivi. Kuvan huivi on kahden kerroksen helmineuletta ja sen koristeeksi on ommeltu i-cordista muotoiltu kuvio.

 


Merihenkinen Marine

Puuvillasekoitteinen Marine sai huonon alun tullessaan testipuikoille heti Bambun jälkeen. Se tuntui pehmeän bambulangan jälkeen jotenkin paperinarumaiselta ja hengettömältä, eikä ohuisiin säikeisiin halkeileva lanka ainakaan nostanut pisteitä. Se ei kuitenkaan hangannut tai kutittanut ihoa, ja lopputuloskin oli pehmeämpi kuin odotin. Hintakin on kohtuullinen.

Verrattuna Novitan toiseen puuvillasekoitteeseen, Samokseen, Marine saa pisteitä värikartan perusväreistä ja napakammasta lopputuloksesta. Marine sisältää Samosta enemmän luonnonkuituja ja kestää pesun 40 asteessa.

Testaaja kiitti: mukavantuntuista lopputulosta, kohtuullista hintaa
Testaaja manasi: epämiellyttävyyttä käsiteltäessä, elotonta tuntua
Mitä neuloa: käyttövaatteita

 

 

Lanka Puikko-suositus Neuletiheys
(10 cm x 10 cm)
Kerä Pesuohje Koostumus
Cocos 5 mm 17 s ja 24 krs 50 g / 93 m hienopesu 40 °C 46 % puuvilla, 46 % akryyli, 5 % polyamidi, 3 % polyesteri
Bambu 3,5 mm 24 s ja 34 krs 50 g / 135 m hienopesu 60 °C 68 % bambu, 32 % puuvilla
Marine 3,5 - 4 mm 20 s ja 24 krs 100 g / 196 m hienopesu 40 °C 60 % puuvilla, 40 % akryyli

Linkit

Novita

Novitan kevät 2007 –lankakartta