Frankfurtin lankakauppoja

Tyypillinen frankfurtilainen lankakauppa on pieni, yhden hengen yritys. Sen takia myös aukioloajat vaihtelevat. Vaikka keskustan liikkeet yleensä ovat auki klo 10-18, on varsinkin syrjemmällä usein tapana pitää lounasaikaan kauppa kiinni tunnin-parin ajan. Aukioloajat saattavat myös muuttua, ja jos liikkeen omistaja lähtee lomalle tai on sairaana, silloin liike on kokonaan kiinni.

Tyypillisesti kauppa ahdas, talo on vanha ja sinne johtaa pari porrasta eli kauppaan on vaikea tai mahdoton päästä pyörätuolin tai lastenrattaiden kanssa. Esteettömimpiä ovat tavaratalojen lankaosastot ja keskustan Wolle Rödel (no, sinnekin on kynnys ja ahdas sekin on, mutta lastenrattailla pääsee sentään sisään). Useimmilla kaupoilla ei ole webbisivuja, ja jos on, niitä ei pahemmin päivitetä. Parhaiten lankakauppoja löytää käyttämällä puhelinluettelon keltaisia sivuja - ne ovat netissäkin, esim. GelbeSeiten. Hakusanaksi sopii "wolle" tai "handarbeitsbedarf".

Frankfurt on kansainvälinen kaupunki ja useimmat puhuvat saksan lisäksi jotain muuta kieltä - lähinnä ranskaa tai englantia. Aina kannattaa kysyä. Julkisten kulkuneuvojen käyttö on Frankfurtissa helppoa. Jokaisella ratikkapysäkillä ja Bahn-(juna-)asemalla on lippuautomaatteja. Valitse pikapainikkeesta "Tageskarte Frankfurt" joko aikuiselle tai lapselle (pienen ja ison ihmisen symboli) tai jos teitä on useampi, Gruppentageskarte, sillä pääsee matkustamaan jopa 5 ihmistä. Kortti EI ole voimassa 24 h, vaan ostohetkestä seuraavaan aamuyöhön noin klo 3 asti. Kannattaa siis ostaa tiketti heti aamusta. Reittihaku, kartat ym. löytyvät osoitteesta http://www.rmw.de ja lähes jokaisella pysäkillä on myös reittikartat.

Frankfurtin kartta löytyy osoitteesta http://stadtplan.frankfurt.de/stadtplan/map_e.jsp. Jos käytössäsi on esimerkiksi vuokra-auto, kannattaa sillä käydä katsastamassa kauempana olevat myymälät. Keskustassa ei autolla kannata liikkua.

Katja Lejeune

Keskustassa Fressgassella (kävelykatu, jolla on paljon ravintoloita) on pienenpieni kauppa, joka myy enimmäkseen Noron lankoja. Tänne kannattaa suunnata, jos haluat Kidsilk Hazea tai Silk Gardenia. Omistaja lupaa hankkia "mitä tahansa lankaa, mutta silloin pitää tilata puolen kilon erissä". Myymälään periaatteessa pääsee pyörätuolilla tai lastenrattailla, kynnyksiä on 1-2 kpl, mutta myymälä on hirveän ahdas. Hinnat eivät aina ole hyvin esillä. Myymälässä on myös omistajan neulomia vaatteita, joista näkee, miltä vaikkapa Noro näyttää mekkona. Jonkun verran lehtiä.

Katja Lejeune
Gr Bockenheimer Str 35, 60313 Frankfurt
puhelin +49 69 281758

Wolle Rödel

Keskustasta löytyy myös Wolle Rödel. Lankojen lisäksi sieltä saa kirjontapakkauksia, laukunkahvoja (Taschengriffe, tiskin alla) ja jonkun verran muuta sälää. Lankavalikoimassa on usean tehtaan lankoja sekä Rödelin oman merkin lankoja. Jalkakäytävällä on aina alekoreja, joista voi tehdä todellisia löytöjä. Alelankaa saattaa olla sisällä lisää, joten jos ulkokorista löytyy himoittua värisävyä liian vähän, kannattaa kysyä. Hinnat ovat hyvin esillä. Wolle Rödel on ketju, jolla on myymälöitä muissakin kaupungeissa.

Wolle Rödel Webotex Weber GmbH & Co.KG
www.wolleroedel.de/
Töngesgasse 32, 60311 Frankfurt
puhelin +49 69 21994795

Nappikauppa W. Wächtershäuser

Wolle Rödelin kanssa saman kadun varrella on nappikauppa W. Wächtershäuser, josta löytyy kaikenlaisia laukunkahvoja, ompelutarvikkeita, nauhoja ymv. - ei neulelankoja. Sinnekin on kynnystä, mutta rattaat saa sisään tarvittaessa. Liikkeellä on melkein 200 vuoden kokemus. Jos et löydä tarvitsemaasi, kysy rohkeasti - vaikka paperin ja kynän avulla - tiskin alla ja takahuoneessa on lisää tavaraa.

Keskustan tavaratalot

Keskustan tavaratalot ovat Zeil-kävelykadun varrella. Kaufhofin lankaosasto on melko pieni tällä hetkellä, tavaratalo on juuri remontissa. Hinnat ovat hyvin esillä ja henkilökunta palvelee myös englanniksi. Woolworthista löytyy toisinaan käsittämättömän halvalla erilaisia lankoja, poikkeuksetta 100 % polyakryylia. Karstadtista löytyy iso kangasosasto, valikoimaltaan vaihteleva lankaosasto ja runsaasti käsityötarvikkeita. Lankojen hinnat ovat normaalitasoa, mutta alennushintaiset langat - joita on aina - ovat edullisia.

Sachsenhäuser Wollkorb

Sachsenhausenista löytyy kauppa, joka myy vain Lang Yarnsin ja Lana Grossan lankoja. Langat on aseteltu hyllyihin väreittäin, pöydällä on iso valikoima neulelehtiä ja myyjä ei huohota niskassa. Pakollinen sukkalankahylly on tietenkin! Hinnat löytyvät hyllyn reunasta pikkuisista tarralapuista. Myynnissä on myös neuleita, joita myyjä tekee kaiken aikaa.

Langin puikot näyttävät samanlaisilta kuin Addit, kirjoittaja ei ole niitä vielä testannut, mutta mahdollista on, että ne tulevat jopa Addin tehtaasta. Välikoon puikkoja on sukkapuikoista väliltä 2-3 mm. Lehdistä suurin osa on saksaksi, pieni osa myös italiaksi, ranskaksi ja englanniksi.

Kauppa on avoinna tätä kirjoitettaessa ma, ti, to, pe 10.00 - 13.30 ja 14.30 - 18.30 ke 10.00 - 13.30 ja la 10.00 - 13.00 (tää on NIIN tyypillinen aukioloaika...)

Sachsenhäuser Wollkorb
Textorstrasse 81, 60594 Frankfurt
puhelin +49 69 612 791

Nähkorb

Schwanheim-niminen kaupunginosa näyttää kartalla syrjäiseltä, mutta sinne kannattaa ajella ratikalla kahden asian vuoksi: ensinnäkin, Alt-Schwanheim-nimisellä kadulla on kahvila, josta saa Frankfurtin parasta jäätelöä. (Ehkä parasta Alppien pohjoispuolella.) Italialaistyyppinen jäätelö on aina tuoretta, ja makuvalikoimaa on talvisaikaankin tolkuttomasti.

Toinen syy on Nähkorb, josta löytyy käsityötarvikkeiden, kirjontapakkausten ja erilaisten sukkien lisäksi lankaa. Regian sukkalankoja on paljon. Puuvillalankoja, joita yleensä on vähänlaisesti tarjolla, on täällä runsaasti. Kamelinkarvaa tai maitolankaa on täältä turha etsiä, mutta muunlaisia (Schachenmayerin) lankoja on ihan kivasti. Pieni valikoima alpakkalankoja. Puikot ovat enimmäkseen Prymiä, vain osa Addeja. Jos viipyy seudulla muutaman päivän, omistaja kyllä tilaa Addejakin tarpeen mukaan. Käsityölehtiä on jonkun verran - myös erikoisnumeroita, jotka muualta on aikaa sitten myyty loppuun. Myymälään on kadulta porras, ja myymälän sisällä on lisää portaita.

Nähkorb
www.naehkorb.de
Alt Schwanheim 46, 60529 Frankfurt
puhelin +49 69 357 614
email info@naehkorb.de

Schoppel-Wollen tehtaanmyymälä

Jos auto on käytössä, kannattaa ajella myös Schoppel-Wollen tehtaanmyymälään. Periaatteessa sinne pääsee myös kahdella junalla + vartin kävelyn jälkeen. "Varsinainen" tehtaanmyymälä on muualla, tämä on sivuliike. Valikoima on sama kuin nettikaupassa, mutta liike on melko ahdas. Myös tarjouksia ja poistoeriä.

Schoppel Wolle Fabrikverkauf
www.schoppel-wolle.de
Gelnhäuser Str 15, 63517 Rodenbach
puhelin +49 6184 9059777

Tärkeimmät fraasit

Kaikkialla palvelu on yleensä ystävällistä, ja hitaasti huonoa saksaa solkkaavaa yritetään ymmärtää. Hymy auttaa pitkälle. Jos saksasi on huteroa ja numerot tuottavat vaikeuksia, ota paperilappu ja kynä. Myyjä tulee lähes aina (paitsi ei tavarataloissa) kysymään, voiko auttaa - maan tapa - mutta siihen voi sanoa että mää kattelen vaa. Ja se on ihan okei.

  • Was kostet das? - Mitä tää maksaa?
  • Ich hätte gern zehn Knäuel dieses Garn! - Ottaisin mieluusti 10 kerää tätä!
  • Haben Sie mehr (von) dieses Garn? - Onks tätä lankaa niinku enämpi?
  • Ich brauche noch Rundstricknadeln, haben Sie Addis? - Mää tartten viälä pyöröjä, onks Addei myyrä?
  • Wir gucken nur... - Me vaan katellaan...

Teksti ja kuvat

Mari Virtanen

Lisää Marista

Ulla 01/08 - Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
10 tapaa tehdä mallitilkku

Mari Virtanen:
Arska Akryyylilammas kertoo, osa 1

Jussi Katajala:
Avaruuslaamaseikkailu 3001

Niina Hakkarainen:
Kevään neulekirjoja

Eri kirjoittajia:
Lankaa lautasella

Marjut Katajala:
Punokset puikoille

Laura Uusitalo:
Turkkilaisneulos

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.