Turkkilaisneulos

Turkkilaisneulos on helppo ja varsin näyttävä neulos, joka neulotaan samoin joka kerroksella ja joka näyttää samalta molemmilta puolilta. Se soveltuu hyvin esim. huiveihin, mutta myös koristeeksi vaikkapa neulepaidan helmaan. Tässä Ullassa turkkilaisneulosta käytetään kahdessa ohjeessa, paksussa villaisessa Istanbul-ponchossa sekä mohairista neulotussa Möbius-huivissa, jotka ovat muunnelmia samasta teemasta. Turkkilaisneulos käy hyvin myös aloitteleville neulojille, sillä sitä on helppo neuloa eivätkä käsialan mahdolliset epätasaisuudet näy helposti.

Kuvassa on pelkkää turkkilaisneulosta oleva kaulahuivi. Huomaa kuitenkin, että pelkkää turkkilaisneulosta oleva neule pyrkii rullautumaan kulmistaan siten, että aloitusnurkka rullautuu työn taakse ja toinen alanurkka eteen.

Neulo turkkilaisneulos näin: luo parillinen määrä silmukoita ja neulo joka kerroksella 1o, *lk, 2 oikein yhteen*, toista *-*, kunnes jäljellä on yksi silmukka, 1o. Silmukat kannattaa yrittää neuloa väljähkösti, jotta 2 oikein yhteen olisi helppo neuloa.

Neulos näyttää erilaiselta sen mukaan, kuinka suurilla puikoilla se on neulottu ja kuinka ilmavaksi pingotettu. Suurilla puikoilla ja valmiin neuleen pingottamalla saa hyvin ilmavaa, jopa verkkomaista pitsiä, kun taas ohuehkoilla puikoilla neulos ei näytä kovin pitsiseltä. Huom! Tässä artikkelissa olevat esimerkit ovat vasenkätisen neulojan tekemiä; oikeakätisen neulojan lopputulos on peilikuva tästä.

Kuvassa vasemmalla on ylläolevan kaulaliinan pinta täysin rentona ja oikealla hiukan avattuna. Tämä kaulaliina on neulottu 5,5 mm puikoilla langasta, jolle suositellaan 3,5 - 4,5 mm puikkoja. Tulos on jo melko ilmava: sormi mahtuu läpi neuloksen rei'istä.

Tässä kuvassa on Istanbul-ponchon pinta. Poncho on tehty paksusta villasta langalle suositelluilla 10 mm puikoilla. Neulosta ei ole varsinaisesti venytetty auki, mutta se on auennut hieman omalla painollaan.

Kuvassa on neulottu (vasemmalta lukien) 2,5 mm, 3,5 mm, 4,5 mm ja 5,5 mm puikoilla lankaa, jolle suositellaan 3,5 – 4,5 mm puikkoja. Kussakin tilkussa on 20 silmukkaa. Tilkut on kasteltu ja levitetty, mutta ei pingotettu.

Tässä samat tilkut on kasteltu, pingotettu ja annettu kuivua (ylhäällä vasemmalla 2,5 mm, oikealla ylhäällä 3,5 mm, alhaalla vasemmalla 4,5 mm ja alhaalla oikealla 5,5 mm puikoilla neulottu kappale).

Teksti ja kuvat

Laura Uusitalo

Lisää Laurasta

Ulla 01/08 - Artikkelit

Marjut Katajala:
Pääkirjoitus

Mari Virtanen:
10 tapaa tehdä mallitilkku

Mari Virtanen:
Arska Akryyylilammas kertoo, osa 1

Jussi Katajala:
Avaruuslaamaseikkailu 3001

Mari Virtanen:
Frankfurtin lankakauppoja

Niina Hakkarainen:
Kevään neulekirjoja

Eri kirjoittajia:
Lankaa lautasella

Marjut Katajala:
Punokset puikoille

Aineiston © sen tuottajalla

Kaupallinen käyttö ehdottomasti kielletty.